X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Parcări multietajate, “tehnologii inteligente” și Sky Way. Ce ne promit candidații la funcția de primar general? Partea I

17 oct. 2019,, 17:51   Analitică
6649 2

Banca pretendenților la funcția de primar general de Chișinău s-a scurtat. Candidatul mișcării profesioniștilor“Speranța-Надежда”, Andrei Donică, și cel al partidului “Democrația acasă”, Boris Volosatîi, au anunțat că părăsesc cursa electorală. Donică a spus deschis că renunță în favoarea lui Andrei Năstase. Volosatîi nu a dat nume concrete, dar și el a dat de înțeles că a decis să nu strice tabloul electoral al primarului în acțiune (prin decizia instanței).

Ceilalți 17 candidați mai au două zile ca să-i convingă pe chișinăuieni că anume lor le poate fi încredințat orașul pentru următorii patru ani. Ce-i drept, mulți alegători au rămas mirați de faptul că și aceste alegeri ale primarului general nu au devenit o luptă între manageri–administratori, programe de dezvoltare și idei originale, ci încă o încăierare politică. Unii candidați – promovați de partidele unioniste – nici nu ascund că merg în alegeri pentru ”a nu ceda Chișinăul Rusiei” (Valeriu Munteanu) sau pentru “a salva Chișinăul de socialiști” (Vlad Țurcanu). Așa că ideile edilitare, cu mici excepții, iarăși au fost lăsate pe planul doi.

Adevărat că de această dată promisiunile pretendenților la fotoliul de primar general par a fi mai realiste și mai comune ca cele din campania trecută, în care orășenii alegeau un primar pentru un an. Atunci, la elaborarea programelor unii candidați acționau conform principiului “mai tare, mai mare, mai ireal”, țintind viitoarele alegeri parlamentare. Și așa, au promis să planteze în oraș, pe parcursul unui an, 1 mil. de copaci, să mute gara feroviară din centrul capitalei într-un loc mai puțin aglomerat (spre exemplu, în zona r. Bîc sau pe str. Muncești), să realizeze “Planul Marșall” pentru Chișinău, achitat din banii României, ai UE și SUA sau să construiască pentru primărie o nouă clădire “în scopul concentrării maxime a direcțiilor și serviciilor municipale într-un singur loc”.

Ion Ceban


Sloganul electoral: “Chișinău pentru toți, Chișinău pentru tine!”

În actualele alegeri, Ion Ceban este unul dintre cei mai pregătiți candidați. Dacă la alcătuirea programelor electorale majoritatea adversarilor săi a recurs la fraze formale gen “cu mine veți trăi mai bine, veți trăi mai vesel”, candidatul PSRM a elaborat, împreună cu specialiștii, proiecte și strategii concrete în diverse domenii. Încă în alegerile trecute ale primarului general, Ion Ceban venise cu un program de acțiuni pe termen lung întitulat “Planul strategic de dezvoltare a Chișinăului pînă în 2040”, elaborat cu sprijinul unei echipe de experți conduse de doctorul în arhitectură Valeriu Lupașco.

În actualul său program electoral, Ion Ceban propune proiecte concrete de modernizare a Chișinăului, dar și a suburbiilor: în funcția de edil al capitalei, el intenționează să sporească de trei ori volumul finanțării suburbiilor din bugetul municipal.

Conform programului electoral, Ion Ceban va anula toate autorizațiile de construcții, eliberate cu încălcări, și nu va permite careva construcții contrar standardelor urbanistice. Pe parcursul a patru ani – să repare capital 400 blocuri de locuit, să instaleze terenuri de sport și fitness în 600 de curți, să construiască 40 de stadioane multifuncționale. Pe parcursul a doi ani – să echipeze parcări la toate intrările în oraș, cu posibilitatea transbordării lejere în transportul public, iar pe parcursul a patru ani – să amenajeze parcări multietajate în fiecare microraion al orașului (în acest scop va fi fondată o întreprindere municipală de gestionare a parcărilor).

Se promite că timp de jumătate de an va fi elaborat planul de construire a centurii de ocolire a Chișinăului și vor începe lucrările de construcție a ei. La fel, va fi elaborat planul de extindere a străzilor Miorița-Grenoble, Studenților, Doina, Muncești etc., va fi reconstruită strada Albișoara cu prelungirea ei spre strada Mesager și ieșirea la Șoseaua Balcani, va fi elaborat planul de extindere a bulevardului Mircea cel Bătrîn pînă la strada Bucovinei și începute lucrările. Pe parcursul celor patru ani vor fi total renovate parcurile de troleibuze și cel de autobuze și introdus sistemul biletelor unice pentru toate tipurile de transport public.

În compartimentul “Oraș transparent”, Ion Ceban promite să publice pe site-ul primăriei toate deciziile, proiectele și planurile de activitate ale autorităților locale, pînă în martie 2020 să creeze consilii de experți în toate sferele de activitate a municipalității, să elaboreze și să implementeze sistemul “Casa electronică”, prin care orice locatar poate primi informații despre lucrările de reparații preconizate, graficul conectărilor și deconectărilor sistemului de încălzire, de aprovizionare cu apă fierbinte, a sistării livrărilor de apă rece, energie electrică etc.

În compartimentul “Chișinău fără corupție”, candidatul PSRM se angajează să lichideze toate schemele de corupție: toate achizițiile primăriei vor fi efectuate electronic, pentru fiecare funcție de conducere vor fi elaborați indici individuali ai eficienței, funcționarii vor fi evaluați trimestrial, iar rapoartele lor de activitate vor fi publicate pe site-ul primăriei. Iar către 1 ianuarie 2021 este preconizată lansarea sistemului electronic care va funcționa conform principiului “ghișeului unic”. În rezultat, oamenii de afaceri și orășenii simpli nu vor sta la coadă și vor putea urmări în timp real etapele de examinare a cererilor depuse.

Din planurile candidatului mai face parte realizarea concepției transformării Chișinăului într-un “oraș inteligent” (vor fi implementate “tehnologii inteligente” în scopul fluidizării circulației rutiere), elaborarea listei de active menite parteneriatului public-privat, crearea Agenției de dezvoltare pentru atragerea investițiilor în oraș, construirea întreprinderii de prelucrare a deșeurilor în baza unui parteneriat public-privat.

Teodor Cârnaț

Sloganul electoral: “Chișinău – un dar de la Dumnezeu, pe care îl voi valorifica”

Chiar dacă în actualele alegeri Teodor Cârnaț candidează la funcția de primar general din partea partidului “Voința poporului”, el se autodefinește ca “un lider independent politic” și se consideră cel mai pregătit candidat la funcția de primar general al capitalei, deși anterior nu a ocupat funcții administrative.

Primii săi pași în funcția de primar vor fi atestarea tuturor angajaților primăriei și analiza calităților profesionale ale acestora, reducerea cu 50% a cheltuielilor de întreținere a aparatului primăriei și subdiviziunilor subordonate ei, majorarea cu 100% a salariilor specialiștilor care vor fi atestați, eliminarea mirosului neplăcut din municipiu (fără a spune cum anume o va face), lichidarea corupției în subdiviziunile municipale și adoptarea unui nou Plan Urbanistic General de dezvoltare a Chișinăului.

Teodor Cârnaț mai promite să contribuie la “excluderea politicului din activitatea consiliului municipal Chișinău”, să anuleze plata pentru călătorii în transportul public pentru studenți și să achite din bugetul municipal dejunurile nu doar pentru elevii claselor primare, dar și pentru studenți și angajații sistemului municipal de educație.

În partea dedicată “transportului”, candidatul partidului “Voința poporului” se obligă să construiască la Chișinău “drumuri europene”, să edifice două linii Sky Way (transport aerian de mare viteză) aeroport – Strășeni și Ialoveni – Vadul lui Vodă, să dezvolte în oraș transportul ecologic (biciclete, motorete electrice, automobile “verzi”), să construiască în acest scop 100 km drumuri și 50 stații de încărcare rapidă în primii doi ani de activitate, să amenajeze parcări la intrările în capitală, să finalizeze construirea centurii de ocolire, să achiziționeze pentru necesitățile orașului 100 de troleibuze noi și 100 de autobuze noi, să deschidă parcări cu plată bine echipate în toate microraioanele Chișinăului.

Valerii Climenco

Sloganul electoral: “Experiența Orheiului – la Chișinău!”

În anii precedenți, Valerii Climenco, care de șase ori a încercat să devină primar general de Chișinău, promitea să rezolve toate problemele capitalei în decurs de 10-15 ani, să instaleze sisteme de încălzire autonomă în toate școlile, spitalele și blocurile din Chișinău, să reutileze cu echipamente moderne instituțiile medicale din municipiu, să construiască locuințe pentru familiile tinere (alegerile locale din 2003), precum și să obțină o dublare a bugetului municipal prin soluționarea problemei de redistribuire a impozitelor acumulate la Chișinău, să rezolve urgent problema “apartamentelor tip Hrușciov” (“în locul caselor vechi vom construi blocuri moderne, oferind apartamente gratis, iar celelalte vor fi vîndute”) și să atragă în oraș investitori din Moscova, inclusiv în vederea construcțiilor ipotecare (alegerile locale-2005).
Acum, președintele de onoare al partidului “Șor” a declarat, că dacă va învinge în alegeri, pe parcursul a două luni va repara 20 de treceri subterane din capitală – ca ele să fie la fel de frumoase și sigure precum pasajul din preajma aeroportului, care la cererea locuitorilor a fost reparată de partidul politic “Șor” (din sursele financiare ale companiei Avia-Invest). Printre alte angajamente electorale ale sale – transport public gratuit în orele de vîrf, reparația podurilor din Chișinău, construirea parcărilor multietajate, “cum se face în toată lumea”, reparația trotuarelor, precum și asigurarea alimentației calitative în grădinițe.

Valeriu Munteanu

Sloganul electoral: “Nu cedăm Chișinăul Rusiei”

Candidatul la funcția de primar general, Valeriu Munteanu, modelul anului 2019 pare mai realist ca cel din 2018. Atunci, pe post de pretendent la funcția de primar din partea Partidului Liberal, el încerca să substituie, prin propria persoană, nu doar primarul de Chișinău, ci și guvernul, parlamentul și președintele țării. În rezultat, ex-primarul Serafim Urechean (1994-2005), a declarat în comentariul celor spuse de Munteanu, că acesta “spune prostii”, iar comentatorii politici l-au numit pe candidatul PL cel mai mare fabulist al acelei curse electorale.

De exemplu, acum un an Valeriu Munteanu intenționa să treacă în proprietatea orașului (“primăria Chișinău trebuie să devină acționar majoritar”) Aeroportul Internațional Chișinău, să construiască acolo un terminal pentru mărfuri de 3000 tone și să modernizeze pista de decolare/aterizare (“nu cu un sfert, cum a făcut concesionarul, dar să o lărgim cu 60 metri, în conformitate cu standardele internaționale, pentru ca ea să poată primi cca 25 avioane/oră”). Și amenința că primul său pas, dacă va fi ales, va fi lichidarea căii ferate, deoarece ea “divizează și sluțește orașul”. Iar în locul actualei căi ferate, care traversează orașul, promitea să construiască un bulevard mare cu zeci de intersecții spre toate microraioanele capitalei și suburbiile ei.

O altă promisiune “exotică” de acum un an – obținerea, pentru Chișinău, a ratingului în cele mai mari agenții internaționale de rating Fitch, Moody's ș.a., după care urma ca Munteanu să emită obligațiuni în sumă de 1 mlrd. euro și să le plaseze la bursele de capital din Londra și Frankfurt.

Acum în promisiunile sale electorale aproape că lipsesc asemenea ”proiecte” grandioase, deși a mai rămas și ceva “fabulos” în programul său electoral. Spre exemplu, Valeriu Munteanu intenționează să obțină ca toate impozitele și taxele acumulate în municipiu să fie folosite pentru necesitățile orașului. Mai plănuiește construirea unei stații electrice noi la Chișinău, care va funcționa pe gaze românești și va asigura independența energetică a orașului (conform calculelor de acum un an, costul acestui proiect este de 150 mln. euro) sau trecerea poliției municipale din subordinea MAI în subordinea autorităților municipale.

Plus la toate, candidatul partidului “Uniunea salvați Basarabia” intenționează în următorii cinci ani să lanseze un program integrat de dezvoltare a orașului cu investiții în infrastructura modernă, în volum de 2 mlrd. euro, să amenajeze cel puțin 250 mii locuri de parcare și să soluționeze problema poluării r.Bîc. În acest scop, potrivit lui, va fi implementat proiectul de curățire, restabilire și dezvoltare a rîului Bîc, elaborat încă pe timpul aflării sale în funcția de ministru al mediului. Acest proiect a costat 10 mil. euro și a fost finanțat de România, dar înghețat ulterior, deși banii, susține candidatul, încă se mai află în Moldova.

Victor Chironda

Sloganul electoral “Oportunități. Confort. Siguranță”

Trotuarele – pentru pietoni. Este una dintre prioritățile electorale ale activistului civic și expertului în domeniul urbanisticii Victor Chironda.

Potrivit lui, în ultimii ani, primăria Chișinău elibera autorizații pentru amenajarea locurilor de parcare din contul spațiului public al orașului (trotuarele). Devenind primar, el intenționează să revizuiască această abordare a problemei locurilor de parcare. Victor Chironda va obține ca cca 10% din mijloacele alocate anual pentru construirea și repararea drumurilor să meargă la repararea trotuarelor. “Ne vom concentra pe restabilirea infrastructurii pietonale. Deocamdată, în trotuare practic nu se investesc bani”, menționează candidatul mișcării social-politice “Forța nouă”.

Plus la aceasta, el intenționează să “smulgă capitala din labele politicienilor și să o transforme într-un oraș pentru oameni”. În acest scop, în compartimentul “Curățenie și igienă” din programul său electoral, Victor Chironda promite să perfecționeze sistemul de salubrizare și menținere a curățeniei în oraș, să elaboreze și să implementeze un program de planificare teritorială, care va include zonarea teritoriului, schema “benzilor verzi”, schema sistemelor de drenaj, care urmează a fi curățate și reparate, măsuri de prevenire a eroziunii solului etc. La fel, Victor Chironda va lupta activ cu așa-numitul gunoi vizual – panourile publicitare și bannerele care au inundat orașul, fațadele “degradate” ale blocurilor rezidențiale și clădirilor publice.

Candidatul mișcării “Forța nouă” intenționează să creeze la Chișinău o rețea calitativă și eficientă a transportului public, să dezvolte “transportul de alternativă” – biciclete, scutere electrice, segways (pentru ele vor fi amenajate benzi speciale), să implementeze sistemul “semafor inteligent” (un sistem inteligent de control al circulației rutiere), să inițieze un program municipal de reparare și reconstruire a clădirilor și blocurilor de locuit vechi, inclusiv pe principii de cofinanțare, și să “reinterpreteze” r. Bîc și zona industrială adiacentă lui, pentru a o transforma într-o “nouă zonă urbană”.

Ei, dar printre primele acțiuni ale lui Victor Chironda – primar general al capitalei va fi reorganizarea aparatului primăriei în vederea sporirii eficienței administrației orășenești, majorarea salariilor funcționarilor municipali pentru a atrage la lucru în primărie specialiști tineri, și inițierea elaborării noului Plan Urbanistic General și a Planului mobilității urbane pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere și pietonale în oraș.

Vitalie Voznoi

Sloganul electoral: “Puterea trebuie schimbată!”

Programul electoral al candidatului partidului “Stînga europeană” are cinci compartimente – “Chișinăul liber”, “Chișinăul modern”, “Chișinăul confortabil”, “Chișinăul verde” și “Chișinăul social”.

Vitalie Voznoi se obligă să instaleze, treptat, în toate intersecțiile din oraș plăci de pavaj tactile și semafoare speciale pentru pietonii cu deficiențe de văz și de auz, să instaleze rampe la intrările în toate instituțiile publice și în parcuri, să instituie un control asupra dezvoltatorilor imobiliari în vederea respectării standardelor de accesibilitate.

Din planurile candidatului mai face parte înlocuirea treptată a troleibuzelor vechi cu altele noi, dotate cu rampe și podea joasă, monitorizarea securității rutiere, refacerea parcurilor în baza regulamentului din anul 2017, soluționarea problemei stației de epurare, introducerea sistemului de colectare separată a deșeurilor, adoptarea noului Plan Urbanistic General în baza audierilor publice, utilizarea “tehnologiilor inteligente” în infrastructura orașului, evaluarea activității angajaților municipali în regim online, asigurarea accesului orășenilor la orice decizie, document sau proiect al oricărei subdiviziuni a autorităților publice în regim online, micșorarea tarifelor pentru serviciile municipale și comunale.

Dar, potrivit lui Vitalie Voznoi, realizarea acestor scopuri și sarcini este posibilă doar în cazul, în care toți candidații la funcția de primar și în consiliul municipal vor semna așa numita declarație de transparență. Aceasta are15 puncte, inclusiv renunțarea la restricțiile privind accesul liber al cetățenilor, reatestarea pe parcursul unui an a tuturor funcționarilor din primăria capitalei, organizarea unor concursuri transparente de calificare pentru numirea funcționarilor primăriei, finalizarea implementării sistemului de gestionare electronică a documentelor administrației publice locale.

Dumitru Țîra

Sloganul electoral: “Zâmbește, e gratis. Votează, e important!”

Simbolul electoral al candidatului Partidului Popular European este un emoticon care zîmbește. Dumitru Țîra a declarat că zîmbetul trebuie să devină ceva firesc pentru chișinăuieni, care trebuie să trăiască într-un oraș curat, cu parcuri, instituții de învățămînt, drumuri și trotuare bune, și în care toate serviciile și instituțiile funcționează în regim normal.

Pentru asta, devenind primar, candidatul PPE promite să efectueze, în primele trei luni de mandat, un audit al tuturor cheltuielilor și achizițiilor făcute de primăria Chișinău (pentru efectuarea acestui control va fi selectată o companie de audit internațională), materialele obținute să le transmită organelor competente pentru ca acestea să pornească minim 57 (?!) dosare penale pentru delapidarea mijloacelor bugetare și înțelegeri în organizarea licitațiilor municipale, precum și să introducă proceduri noi de administrare a mijloacelor municipale, protejate“sută la sută” de schemele de corupție, abuzuri în serviciu, protecționism și birocrație” (nu este clar despre ce proceduri este vorba).

Din planurile lui Dumitru Țîra, care promite să fie “coșmarul birocraților, dar un bun primar pentru oameni”, face parte crearea “transportului interurban civilizat”, reorganizarea serviciilor comunale, deoarece“tot ce se face azi în acest domeniu este învechit și ineficient”, soluționarea problemei trotuarelor, reconstruirea fondului locativ învechit. Iar tarifele pentru serviciile de întreținere sanitară a blocurilor și teritoriilor adiacente, în opinia sa, trebuie să fie orientate social și stabilite în funcție de veniturile orășenilor.

Vitalie Marinuța

Sloganul electoral “Orașul ce respiră e oraș ce ne inspiră!”

Fiind un “adevărat ecolog”, ofițer al trupelor aeropurtate, general de brigadă în rezervă, traducător militar din franceză, magistru în domeniul securității, ex-ministrul apărării Vitalie Marinuța, ajuns primar general al capitalei, intenționează să se axeze în primul rînd pe problemele deșeurilor.

Conform programului electoral, candidatul Partidului Verde Ecologist preconizează să introducă la Chișinău o nouă abordare a problemei deșeurilor: să implementeze concepția modernă de sortare, acumulare, depozitare și procesare a deșeurilor solide și să construiască la Chișinău o întreprindere de reciclare a deșeurilor.

Vitalie Marinuța a mai declarat într-un interviu pentru portalul Tribuna, că devenind primar intenționează să viziteze stația de epurare pentru a se familiariza cu situația la fața locului, să studieze modul de utilizare a mijloacelor bugetare – “în special privind reparația drumurilor și trotuarelor”, să stopeze rapid “procesele nocive” în administrarea orașului, să numească conducătorii subdiviziunilor municipale în baza “competențelor profesionale”, să stabilească relații bune cu consiliul municipal, să atragă mediul de afaceri la elaborarea actelor privind rezolvarea problemelor orășenești și de dezvoltare a Chișinăului.

Și chiar dacă comentatorii politici se întreabă cum îi pot servi, în administrarea orașului, cunoștințele și aptitudinile de ofițer al trupelor aeropurtate, traducător militar și magistru în domeniul securității, însuși Vitalie Marinuța crede că este persoana cea mai potrivită pentru funcția de primar, dat fiind că pe parcursul întregii vieți “s-a dezvoltat ca manager de criză”, iar bogata experiență militară l-a făcut disciplinat și l-a învățat “să facă totul conform planului”.

Xenia Florea

(Va urma la 18.10.2019)

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?