X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501

Ghemul consular moldovenesc

16 mar. 2020,, 19:09   Analitică
12792 1

Greu de spus cum vor evolua pe viitor contactele dintre state, dar încă nu demult, grație dezvoltării pieței muncii și regimului fără vize, un număr mare de cetățeni moldoveni au plecat peste hotare.

Acolo muncesc, studiază, se odihnesc, se căsătoresc și nasc copii, după încercarea de a găsi ”binele” departe de Patrie revin acasă pentru a o lua de la început. Peste hotare moldovenii trăiesc într-un ghem dens și foarte complicat de probleme: de ordin social, economic și, foarte important, psihologic. Odată și odată actualele măsuri de carantină vor expira, iar aceste probleme oricum vor trebui soluționate.

Despre arta posibilului

Inevitabil, acest flux generează un ghem de diverse alte probleme consulare, care țin de protecția socială, documentare, cazurile de pierdere a actelor, diferite contravenții administrative etc. Toate acestea nu trebuie să treacă de lucrătorii consulari moldoveni, care le apără interesele și drepturile nu doar pentru că au statut diplomatic, dar și pentru că-s persoane abilitate de țara noastră cu funcții de notar, lucrător al oficiului stării civile etc. pentru a activa în beneficiul compatrioților noștri.

La prima vedere pare că cetățenii noștri se confruntă cu aceleași probleme. Totuși, acestea variază în funcție de regiune și țara-gazdă. Multe dintre aceste probleme decenii în șir nu-și găsesc rezolvare din diverse motive: obiective, politice sau pentru că statul străin nu dorește să facă o excepție pentru mica noastră țară, de frică să nu creeze un precedent pentru alte state. Pentru aceasta există ”arta posibilului”, pe care diplomații moldoveni trebuie să o aplice de fiecare dată, cînd deschid ușile diferitor instituții de profil din țara-gazdă.


În cele ce urmează vom încerca să identificăm acel ghem vechi de probleme, cu care se confruntă moldovenii peste hotare, în baza informațiilor și semnalelor venite pe site-ul Viza.md.

RUSIA

1. Un număr mare de cetățeni moldoveni menționează necesitatea deschiderii unui consulat al Moldovei în Ural/Siberia. Este îmbucurător faptul că la finele anului trecut președintele Igor Dodon a anunțat începerea procesului de deschidere a unui consulat al Republicii Moldova la Sankt-Petersburg. Această problemă nu-și găsea rezolvare ani în șir. Soluționarea ei va fi foarte importantă pentru mii de compatrioți care muncesc în această regiune. Vom mai menționa, că în prezent Moldova are un singur consulat, amplasat la Moscova. Anterior, în ajunul Jocurilor Olimpice de la Soci, în timp ce se construia orășelul Olimpic, în acest oraș a fost deschis un consulat onorific al Republicii Moldova, care și-a încetat existența după încheierea Jocurilor Olimpice.

2. Să fie permisă intrarea în Rusia prin Belarus. În adresa Viza.md parveneau plîngeri din partea cetățenilor moldoveni, cărora le-a fost refuzată intrarea în Rusia prin Republica Belarus, iar angajații Serviciului de grăniceri ai SFS al Federației Ruse redirecționau cetățenii noștri spre alte puncte de control.

În conformitate cu art. 2 al Acordului interguvernamental dintre Republica Moldova și Federația Rusă privind călătoriile reciproce fără vize, semnat la 30 noiembrie 2000 la Moscova, intrarea și ieșirea cetățenilor țărilor-părți se face prin punctele de control deschise traficului internațional.

Moldovenii înțeleg că între Rusia și Belarus nu există puncte internaționale de control și că tranzitarea cetățenilor moldoveni nu este justificată juridic. Dar speră că această problemă va fi totuși rezolvată în viitorul apropiat.

3. Codul administrativ al Rusieisă fie mai îngăduitor, dat fiind că pentru două infracțiuni administrative cetățenilor moldoveni le este interzisă intrarea în Rusia (două infracțiuni administrative constituie baza interdicției).

4. Să fie anulate patentele de muncă în Rusia pentru cetățenii Republicii Moldova, ca și în cazul cetățenilor kirghizi, care nu au nevoie de aceste patente pentru a munci în FR.

5. Să fie recunoscute permisele de conducere moldovenești. Imigranții de muncă din Moldova să se poată angaja în baza permiselor de conducere moldovenești cel puțin pentru prima jumătate de an – un an, cu angajamentul de a obține pe viitor permise de conducere rusești. Amintim că, din 1 iunie 2018, pentru cetățenii cu permis de conducere străin, în Rusia a intrat în vigoare interdicția de a conduce autobuze, taximetre și camioane.

ITALIA

1. Recunoașterea actelor de studii. Importanța simplificării actelor de studii. În prezent, actele de studii moldovenești pot fi recunoscute doar cu condiția că-s însoțite de Declarația de valoare, eliberată în exclusivitate de ambasada Republicii Italiene în Republica Moldova. Moldovenii se văd nevoiți să suporte cheltuieli și în procesul legalizării acestor acte, și pentru a apela ulterior la consulatele moldovenești.

Este necesară o extindere a cadrului legal bilateral în această problemă, continuarea consultările dintre ministerele de profil la nivel de experți, pentru a identifica soluțiile optime. Există un proiect moldo-italian în această problemă, care însă așa și nu a fost perfectat.

2. Cazuri de nerecunoaștere a pașapoartelor eliberate de autoritățile moldovene

Ambasada Republicii Moldova din or. Roma și consulatele din Padova și Milano se văd nevoite să elibereze certificate care confirmă cetățenia persoanei, chiar dacă aceasta deține un pașaport moldovenesc valabil. Cetățeanul Republicii Moldova pierde timp și suportă cheltuieli suplimentare.

3. Nu întotdeauna este recunoscută apostila moldovenească. Un volum semnificativ de servicii prestate de consulatele moldovenești ține de eliberarea declarațiilor consulare privind confirmarea repetată a situațiilor legale, eliberate de organele competente ale Republicii Moldova și certificate în modul corespunzător de Ministerul Justiției al RM. Consulatele moldovenești au eliberat un număr semnificativ de asemenea acte, prin care au fost confirmate numeroase circumstanțe ce țin de competența directă a autorităților din Republica Moldova: privind componența familiei; venitul complex al membrilor familiei; activitatea economică a cetățenilor; gradul de rudenie a două și mai multe persoane; confirmarea și explicarea cauzelor modificării datelor personale ale cetățenilor; confirmarea modificării denumirii localității din Republica Moldova etc. Această situație este condiționată de faptul că unele autorități italiene nu recunosc actele oficiale moldovenești, chiar dacă pe ele stă apostila Ministerului Justiției RM, aplicată în conformitate cu Convenția de la Haga din 5 octombrie 1961, care anula prevederea legalizării actelor oficiale străine, cum ar fi: certificatele de naștere, stare civilă, căsătorie, divorț etc., eliberate de autoritățile locale și oficiile stării civile, certificatele privind veniturile cetățenilor moldoveni eliberate de organele fiscale locale, certificatele privind componența familiei, eliberate de Ministerul Tehnologiei Informaționale și Comunicațiilor din Republica Moldova, etc.

4. Așa-numitelecertificate de stare civilă de model internațional – multilingvenu-s recunoscute. Italienii nu respectă întru totul prevederile Convenției comisiei internaționale privind starea civilă nr.16, a convenției de la Haga din anul 1961 și a Convenției C.I.E.C. nr.20.

Astfel se observă tendința unor servicii de stare civilă din Italia de a nu recunoaște extrasele multilingve moldovenești (așa-numitele ”certificate de stare civilă de model internațional”)

5. Problema coletelor. Transportatorii moldoveni își exprimă mereu nemulțumirea pentru lipsa unei proceduri de drept în transportarea mărfurilor și a pasagerilor, fapt care duce la estorcarea de bani din partea autorităților de frontieră din Moldova, România, Ungaria și Italia.

Este necesară semnarea unui Protocol privind introducerea modificărilor în Acordul interguvernamental dintre Republica Moldova și Republica Italiană privind reglementarea reciprocă a transportului internaționale de pasageri și mărfuri.

5. Problema pensiilor. Între Republica Moldova și Republica Italiană încă nu există un acord în domeniul protecției sociale, care să asigure dreptul la pensie, așa de important pentru muncitorii imigranți.

Dar, în acest context, moldovenii ar trebui să țină cont de următoarele variante oferite de legislația italiană.

Legea italiană prevede că străinii, inclusiv cetățenii moldoveni, care au atins vîrsta de pensionare de 66 ani și 3 luni – stabilită din anul 2015 (de la 1 ianuarie 2016 – 66 ani și 7 luni, au plătit contribuții statului italian și au fost repatriați (au revenit în Republica Moldova), au dreptul la o pensie italiană.

Pentru aceasta imigranții moldoveni care au revenit în patrie trebuie să deschidă un cont în orice bancă din Republica Moldova și să se adreseze la oficiul ACLI din Chișinău.

Pentru aceasta vor avea nevoie de pașaportul moldovenesc și de codul fiscal italian (codice fiscale).

Indiferent de durata muncii cetățeanului, pensia îi va fi achitată, iar calcularea ei se va face în conformitate cu durata muncii sale în Italia.

Adresa: or. Chișinău, str. Sfatul Țării, 17/32, intrare din strada Sciusev, 102. Moldovenii care locuiesc în Italia pot adresa întrebări la tema dată doamnei Tatiana Nogailîc, președinta asociației „Assomoldave”, or.Roma– tel.: 0039 3294754598 Skype: nogailic.

TURCIA

1. Lipsește informația exactă privind interdicția de intrare în Turcia. După liberalizarea regimului de vize mulți moldoveni depășesc termenul de 90 de zile de aflare în Turcia fără vize, timp de jumătate de an. La ieșirea din Turcia moldovenii care au depășit acest termen intenționat, trebuie să achite o amendă, iar în unele cazuri le este interzisă intrarea în Turcia. Reveniți acasă, mulți dintre ei, chiar dacă au achitat amenda, nu cunosc dacă au sau nu interdicție de intrare, nici unde să se adreseze cu aceste întrebări.

În prezent, moldovenii nu pot afla din timp condițiile aplicării interdicției, durata ei, mărimea amenzii pentru șederea ilegală, metodele și procedurile legale de anulare a interdicției, categoriile interdicțiilor.

2. Refuzul de a elibera permise de ședere (Oturma Izni) în Turcia pe un termen de un an sau doi. Deși legea turcă oferă străinilor posibilitatea de a obține un permis de ședere pentru un an sau doi, după ce a expirat termenul primului permis de ședere valabil timp de șase luni, concetățenilor noștri li se refuză nemotivat această posibilitate.

4. Numărul insuficient depermisiuni tripartitepentru transportatorii moldoveni. Anual, Turcia oferă transportatorilor moldoveni doar 500 permisiuni unice (tripartite) în/din țări terțe. Potrivit transportatorilor moldoveni, această cifră ar trebuie majorată la cel puțin 1500 permisiuni pe an.

5. Contrar legislației, există cazuri în care partea turcă pune condiția renunțării la cetățenia RM în favoarea cetățeniei Turciei, asta chiar dacă în țară este permisă cetățenia dublă.

6. Traficul de persoane. Cu regret, Turcia este în continuare țara de destinație și tranzit pentru victimele traficului de persoane.

GERMANIA

1. Recunoașterea actelor de studii. În prezent, Germania nu recunoaște actele de studii emise în Moldova. E necesară extinderea bazei legale bilaterale în această privință. Proiectul acordului moldo-german în această problemă este elaborat, însă așa și nu a fost semnat.

2. Înlocuirea permiselor de conducere. Permisele de conducere moldovenești sînt valabile doar timp de 6 luni. După care imigranții moldoveni au obligația să frecventeze în Germania cursuri de șoferie și să obțină permise de conducere nemțești, dat fiind că la moment este imposibilă înlocuirea permiselor de conducere moldovenești cu cele nemțești. Trebuie negociat și semnat un acord între Republica Moldova și Germania, ca în cazul altor țări UE, spre exemplu – Italia.

3. În Germania nu este recunoscută apostila moldovenească. Germania nu a recunoscut aderarea Republicii Moldova la Convenția de la Haga privind apostila, căci a avut anumite obiecții. Moldovenii în continuare trebuie să treacă procedura greoaie de legalizare a actelor moldovenești pentru recunoașterea lor în Germania.

4. Deschiderea unui consulat în Renania de Nord-Westfalia. Numărul imigranților moldoveni în Germani a crescut mereu. În special – din contul celor stabiliți în alte țări UE, dar care din careva motive preferă să treacă în Germania. Dacă tendință se va menține, numărul modest de angajați ai consulatelor moldovenești din Berlin și Frankfurt-pe-Main se va face simțit și va provoca probleme și nemulțumirile cetățenilor moldoveni din Germania.

CONSULII MOLDOVENI

Din informațiile Viza.md, care sistematizează adresările și întrebările venite la redacție din partea compatrioților noștri stabiliți peste hotare, au fost identificate următoarele probleme ale imigranților moldoveni care se adresează la consulatele țării noastre.

1. Servicii consulare poștale. Unii angajați ai consulatelor refuză să presteze aceste servicii, care ar putea scuti cetățenii de călătorii la consulat și de cheltuielile aferente. Amintim că un spectru larg de servicii consulare poate fi oferit absolut legal fără prezența personală a solicitantului la consulatul sau ambasada Republicii Moldova – prin internet sau prin poștă. Este o problemă foarte actuală, soluționarea ei va permite consulilor să activeze mai calitativ, îndeplinindu-și obligațiile în fața cetățenilor, fără a-și sista activitatea din cauza epidemiei de coronavirus.

2. ”Măria sa procura”! Transcrierea actelor de stare civilă. Deși procedura poate fi făcută la consulat, unii consuli nu doresc să presteze acest fel de servicii și recomandă cetățenilor să perfecteze procuri, pe care să le trimită în Republica Moldova persoanelor abilitate. Din această cauză oamenii suportă cheltuieli suplimentare și pierd mult timp.

3. Informat – înarmat. Mulți imigranți nu știu că există multe căi legale de soluționare a problemei lor, despre care consulii nu le spun. Spre exemplu, solicitarea unui anumit act. Ca regulă, cetățeanului i se oferă o singură variantă de soluționare ”conform procurii”. Să zicem, cazierul judiciar din Republica Moldova poate fi obținut: 1. La ambasadă sau consulat, inclusiv traducerea lui; 2. Prin procură; 3. Prin poșta electronică, dacă cetățeanul dispune de semnătura electronică; 4. Prin poștă.

4. Căsătoria încheiată la consulat. Înregistrarea căsătoriei la ambasada sau consulatul Republicii Moldova este posibilă, inclusiv cu cetățeni străini. Unii angajați ai consulatelor găsesc diverse motive pentru a refuza sau tăinuiesc acest gen de servicii consulare. Ca regulă, în cazurile unor asemenea adresări cetățenii moldoveni sînt redirecționați spre OASC din țara-gazdă sau li se recomandă să revină în Republica Moldova.

5. Perfectarea pașaportului biometric la consulat. Uneori cetățenilor moldoveni li se refuză perfectarea pașaportului biometric al unui minor. Li se recomandă să revină în Republica Moldova pentru a soluționa această problemă, - ceea ce este neîntemeiat. Procedura de alcătuire a dosarului pentru eliberarea pașaportului ia mai mult timp ca alte servicii consulare și necesită anumite cunoștințe, inclusiv pentru a putea lucra cu instalația de preluare a datelor biometrice. Respectiv, aceasta este una dintre cauzele din care unii consuli caută motiv să le refuze cetățenilor. Așa cazuri au avut loc în Turcia.

6. Nu poți interzice traiul la Paris. Chestiunile privind cetățenia moldoveneaacă pot fi examinate ani în șir, chiar dacă cadrul legal spune că cetățeanul nostru trebuie să obțină răspuns la cererea sa pe parcursul unui an. Cel mai recent caz de acest fel a fost identificat în Franța. Consulul moldovean din Paris timp de 6 ani examinează dosarul privind cetățenia moldovenească, găsind diverse motive pentru tergiversarea procesului contrar legislației și fără a ține cont de faptul că taxa consulară a fost plătită încă în anul 2014.

7. Se cunosc cazuri în care adresarea către consulat în limba rusă schimbă brusc atitudinea diplomatului moldovean față de cetățeanul RM. Asta se manifestă în refuzul de a presta servicii consulare, obiecții privind limba vorbită și multe altele, care suprimă moral imigrantul moldovean, care se simte umilit pe teritoriul Republicii Moldova peste hotare. Amintim că consulii moldoveni au obligația să presteze servicii consulare tuturor cetățenilor moldoveni, inclusiv celor vorbitori de limbă rusă. Perfectarea cererii în limba rusă nu este temei pentru a-i refuza serviciile consulare.

Vom menționa aici, că de pe multe site-uri ale instituțiilor noastre diplomatice lipsește informația în limba rusă. Spre exemplu, pe paginile web ale ambasadei RM la Ankara și a consulatului general din Istanbul.

8. Consulatul onorific al RM în Antalya este ineficient. Consulatele onorifice din Turcia nu-și îndeplinesc în măsură deplină obligațiile față de moldovenii care se confruntă cu diverse circumstanțe în Turcia. Din mai multe motive, deosebit de ineficientă este activitatea consulatului onorific din Antalya, - regiunea în care este concentrat un număr mare de cetățeni moldoveni, în special pe timp de vară. Moldovenii se plîng că oficiul consulatului onorific se află departe de Antalya, consulul onorific este mereu lipsă, la Ankara este mai des ca în propriul oficiu.

Anterior, Noi.md a scris că trebuie să atragem atenție și la rezultatele activității șefilor consulatelor onorifice ale Republicii Moldova peste hotare, care au un statut și atribuții speciale. În ultimii zece ani numărul consulilor onorifici ai Moldovei peste hotare s-a dublat (în prezent avem peste 40). Rezultatele activității multora dintre ei lasă de dorit.

Pentru informare: consulul onorific al Republicii Moldova:

- apără interesele Republicii Moldova în țara-gazdă, drepturile și interesele cetățenilor moldoveni, a persoanelor fizice și juridice din Moldova în conformitate cu legislația Republicii Moldova în limitele admise de legislația țării-gazdă și dreptul internațional;

- asigură informarea cetățenilor Republicii Moldova privind procedura de prestare a serviciilor consulare în conformitate cu legislația în vigoare a Republicii Moldova și la necesitate – cu acordul reprezentanței diplomatice sau a instituției consulare a Republicii Moldova din țara-gazdă, perfectează dosare pentru acțiuni consulare concrete, care ulterior vor fi trimise pentru încheiere respectivei reprezentanțe;

- acordă sprijin în cazurile de reținere, întemnițare, extrădare, repatriere, evacuare sau deces al cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul circumscripției consulare;

- Asigură apărarea cetățenilor Republicii Moldova stabiliți sau aflați temporar pe teritoriul circumscripției consulare, - eliberează solicitanților informații, cereri și chestionarele necesare, îi informează cu privire la procedura perfectării pașapoartelor, certificatelor de returnare, vizelor și altor documente în numele reprezentanțelor diplomatice și a instituțiilor consulare, recepționează și eliberează actele perfectate. Vom menționa, că consulatele onorifice moldovenești nu prestează servicii consulare (perfectarea pașapoartelor, actelor notariale etc.), cu excepția situațiilor speciale, numai cu permisiunea și la indicația Ministerului afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova.

Unde-i unul e putere

Să facem abstracție de ”consulii ocazionali”, care nu-și pot îndeplini cu demnitate atribuțiile de serviciu, chiar dacă primesc în audiență ”un cetățean pe săptămînă” și să menționăm că în mare parte consulii moldoveni își îndeplinesc cu cinste atribuțiile, chiar fiind puțini la număr, în special în țările în care este concentrat un număr mare de imigranți moldoveni. Pentru ei este important să-și păstreze cumpătul și să nu uite că se află peste hotare în delegație de serviciu, primesc salariul din impozitele achitate de noi; taxele plătite de imigranții moldoveni pentru serviciile consulare condiționează și diurnele ridicate de ei. Venind la consulat, imigrantul trebuie să simtă sprijinul și înțelegerea Patriei, nu să se simtă umilit sau să fie în rolul unui datornic înveterat.

Dănilă Voinarivschii

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?