X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Galina Cantor-Molotova – artista care animă păpuși

23 iul. 2021,, 10:00 (reactualizat 23 iul. 2021,, 18:01)   Analitică
6041 0

La 1 iulie, în incinta Muzeului național de istorie din Chișinău a fost deschisă o expoziție neobișnuită, care-i va interesa și pe copii, și pe maturi. Este organizată în contextul prezentării albumului consacrat creației artistei Galina Cantor-Molotova și va bucura vizitatorii pînă la 31 august.

Expoziția prezintă păpuși expresive - eroii spectacolelor pentru copii, covoare decorative mari cu diverse motive și tablouri camerale, realizate cu sinceritate și căldură. Lucrările de o înaltă ținută profesională reflectă diferite laturi ale harului acestei personalități artistice de excepție.

***

Galina Molotova a absolvit Institutul de teatru, muzică și cinematografie din Leningrad în a.1971, a început să acumuleze experiența unui scenograf la teatrul de păpuși don Vologda, iar peste un an împreună cu soțul Vladimir Vladimirovici cantor și fiica Natașa a venit la Chișinău la invitația Ministerului culturii din Moldova. Aici a activat ca designer-director de scenă și sculptor la Teatrul republican de păpuși ”Licurici” (1972-1983; 1995-2000; 2005- în prezent), la Teatrul televizat de păpuși ”Prichindel”» (1983-1993), scenograf-șef la Teatrul de păpuși ”Guguță” (1993-1995; 2000-2004). A pus în scenă peste 100 de spectacole în diferite țări, fiind scenograful a 16 dintre acestea («lampa fermecată a lui Alladin», «Crenușăreasa», «Purcelușul Cioc» ș.a.). Galina Cantor-Molotova s-a impus ca profesor priceput de tehnologie a confecționării păpușilor la Chișinău – Institutul de arte (1992-1995) și la Centrul de creație a copiilor «Ghiocel» (2008-2011) , dar și în cadrul stagiilor făcute la Paris și Lyon (1998-2008).

Grație acestei meșterițe, păpușile prind viață, emană diferite emoții și stări, în funcție de scenografie. Expresivitatea sclipitoare a personajelor teatrale se bazează pe căutări prealabile ale tiparelor în viața cotidiană. «Intuitiv, caut expresia emoțională externă printre persoanele cunoscute. Uneori, involuntar, păpușile seamănă ci cineva » – recunoaște G. Cantor-Molotova. Poate, aceasta explică și secretul caracteristicilor neunivoce ale eroilor. În ochii micuței ștrengărițe din «Crăiasa zăpezilor» poți vedea tristețea copilului lipsit de iubire. E lesne să crezi că fermecătoarea Malvina poate deveni o profesoară severă și se poate confrunta cu Carabas. În interpretarea artistei, personajele negative nu par răutăcioase, mai degrabă – comice. Expresivitatea păpușilor se amplifică grație materialelor alese perfect pentru modelarea fețelor, a părului, a costumelor. Chiar și în dosul vitrinelor de sticlă poți simți atmosfera de basm a teatrului.


***

Participarea la plein-air și conferințe de creație din diverse țări a contribuit la însușirea noilo9r mijloace artistice. G.Cantor-Molotova a devenit unul dintre artiștii cei mai buni ai proiectului internațional etno-artistic «Экологический ракурс», care încă din anii 1990 este organizat în Carpați de către Academia națională de arte din Lvov, lucrările ei au fost menționate cu șase diplome. În opinia autoarei proiectului, profesoara Zinovia Șuliga, G.Cantor-Molotova tratează în mod deosebit cultura etnică a Moldovei, fiind mereu un autor modern, deschis pentru inovații și experimente. La ea tradiționalul lijnic al huțulilor, un material de uz cotidian, capătă o interpretare originală. Impresia lăsată de lucrări se amplifică grație utilizării firelor toarse de culoare naturală, și a coloranților naturali.

În afară de numeroase compoziții ornamentale numite «Motive moldovenești», G. Cantor-Molotova a creat un șir de lucrări consacrate teatrului, cu ornamentarea ritmică a imaginilor artistice ale păpușilor. Și total neașteptat pentru domeniul goblenului – compozițiile cu figuri nud – «Adam și Eva», «În rai», «Pe malul rîului», «Carpați.Odihnă,» ș.a. Unele au un sens simbolic. Impulsul pentru crearea compozițiilor, care includ figurile nud, au fost imaginile de pe textilele copților (primii creștini egipteni), văzute la Luvru.

***

Galina Cantor-Molotova este atrasă de pictură. Preferă peisajele nepretențioase și naturile moarte, inclusiv florile, fructele și legumele. Adesea descrie motive florale ce cresc la marginea pădurii sau în grădina botanică. În peisajele l7uminoase și deosebit de sufletești predomină cartiere urbane modeste sau drumuri rurale. Ele pot atinge inima spectatorului sensibil, chiar dacă acesta nu se dumirește în măiestria artei plastice. Spre exemplu, «Fîntîna din s.Butuceni»: construcțiile au fost redate în nuanțe subtile de culori pastelate, pentru a evidenția structura rigidă a dealului abrupt din spate. Motivul simplu este influențat de respirația Naturii în sine.

O persoană foarte modestă, cu toate realizările sale, Galina Cantor-Molotova a absolvit recent cursurile de tehnologie a ceramicii, pentru a cunoaște particularitățile și posibilitățile expresive ale acestui material. Artista nu încetează să învețe, dacă aceasta îi oferă forțe pentru a trăi și crea de plăcere și desigur de dragul oamenilor care apreciază frumusețea în lumea înconjurătoare și în artă.

Cristina Svirnei

Critic de artă

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?