Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Constructorul revine

19 noi. 2018,, 18:57   Capitala
13772 0

La Chișinău a izbucnit un nou scandal între orășeni și un agent economic, care intenționează să ridice un bloc cu 16 etaje pe str.Dimo, 7/3

În anul 2017 CMC a votat pentru anularea deciziei adoptate de majoritatea liberal-democrată de a transmite terenul în arendă unei companii de construcții. Dar decizia așa și nu a intrat în vigoare, deoarece nu a fost semnată de secretarul consiliului municipal. La 15 noiembrie consilierii au mai adoptat o decizie, prin care au anulat nu doar dreptul de a închiria terenul, dar și autorizația de construcție a blocului multietajat.

Toți la luptă cu nelegiuirea

La 12 noiembrie locatarii blocului 7/3 de pe str. N.Dimo, - în total 420 persoane, s-au trezit în sunetul ferăstraielor electrice și a copacilor care erau doborîți în scuarul unde încă aseară ei se plimbau. Iar zona verde era îngrădită cu un gard galben înalt. Oamenii adunați au început să se revolte, au încercat să oprească acțiunile angajaților companiei de construcții, însă în calea lor au stat colaboratorii unei companii private de securitate, care se comportau destul de dur cu oamenii, pe care îi împingeau în afara teritoriului îngrădit. Orășenii au apelat la apărătorii ordinii de drept, dar reprezentantul lor venit la fața locului a spus că nu este împuternicit să oprească lucrările.

Potrivit Tatianei Medelean, care locuiește pe adresa Dimo 7/3, pe locul unde se preconizează construirea unui bloc cu 16 etaje trebuia să fie amplasată casa lor, construită în a.1980.


- Avem în casă oameni, care locuiau aici în acele timpuri, unii lucrau în construcții, și ei susțin în unison că este categoric interzis să construiești pe acest teren, - spune T.Medelean. – La adunarea generală a locatarilor ei au povestit că în 1980, la săparea fundației pe acest loc, au ieșit la suprafață apele subterane. Pentru a le astupa, din tot orașul erau aduse încoace pietre. Tot aici a fost descoperită o zonă a alunecărilor de teren. Pentru a preveni mișcarea solului, aici au fost plantați 200 de copaci. Nu întîmplător s-a făcut aceasta . Anume reieșind din problema apărută acum 40 de ani, casa 7/3 a fost construită ceva mai departe de locul cu pricina. Chiar și acum, după ce constructorii au înfipt în sol țevi tubulare, ne-am convins că apele subterane iese la suprafață. Noi filmăm totul, avem dovezile respective.

Т. Medelean le-a explicat jurnaliștilor și reprezentanților consiliului municipal veniți la fața locului, că oamenii protestează nu pentru că se tem de zgomotul șantierului de construcție, da pentru că pe teren vor începe alunecările și blocul în care ei locuiesc va fi amenințat de distrugere.

Dumneaei a spus că în situația creată a scris pe rețelele de socializare, a relatat la TV, unde a fost invitată ca participantă, din această cauză a căzut în dizgrația agentului economic, care i-a înaintat un cont de 1 mln. lei compensații pentru daune morale și materiale și a cerut ca suma să fie achitată pînă la 26 octombrie. T.Medelean s-a jeluit pe faptul că i-au fost deschise trei dosare administrative pentru samavolnicie, și toate acestea - pentru că a îndrăznit să-și expună opinia.

Cei din pretură susțin agentul economic

La fața locului a sosit vicepretorul sectorului Rîșcani Vasile Mereacre, dar protestatarii nu au primit nici o susținere din partea sa. El a spus că a cerut de la utilizatorul terenului actele, și a stabilit că acesta activează în baza contractului nr.254, încheiat în martie, 2016 .

- Constructorul avea autorizația eliberată de primărie la 26 ianuarie, 2018 și valabilă timp de șase luni de la semnare , - a menționat Mereacre. – Agentul economic a reușit să înregistreze autorizația la 11 iulie, fapt care îi permite să efectueze acum lucrările. Din convorbirea cu beneficiarul am mai aflat că acesta dispune de un contract de arendă a terenului cu suprafața de 24 ari, pe 12 dintre care intenționează să ridice un bloc cu 16 etaje, care va fi amplasat la 30 metri de blocul de locuit nr.7/3 de pe str.Dimo, ceea ce la fel corespunde normativelor.

Protestatarii i-au spus reprezentantului autorității locale că trebuiau să fie organizate audieri publice cu participarea locatarilor caselor din apropiere, a autorităților locale și companiei de construcții. Este o practică normală, care lipsește la noi.

Grupul de inițiativă a mers la primăria Chișinău, unde a avut o întrevedere cu primarul general interimar Ruslan Codreanu și i-a relatat acestuia despre conflict și acțiunile companiei de construcții. La 13 noiembrie edilul a decis să meargă personal la fața locului, apoi a semnat o dispoziție prin care a interzis orice lucrări. Însă documentul în cauză nu l-a oprit pe agentul economic obraznic din cale afară – acesta nu s-a liniștit pînă nu a tăiat toți copacii de pe teren.

Construirea clădirilor multietajate în interiorul cartierelor este interzisă

Consilierul municipal independent Vasili Chirtoca pune la îndoială veridicitatea informației oferite de reprezentantul preturii Rîșcani. Deoarece la 18 iulie, 2017, la propunerea sa, CMC a adoptat Decizia nr.6/14 «Privind un șir de restricții la efectuarea lucrărilor de construcții », care interzice edificarea clădirilor multietajate în interiorul cartierelor.

Se interzice ridicarea clădirilor multietajate în interiorul cartierelor, cu excepția obiectivelor sportive, de joacă, cu predestinație cultural-artistică , a locurilor de odihnă și recreere, care nu trebuie să depășească două nivele. Este interzisă și construirea unor clădiri între cele deja existente (amplasate în prim-planul străzii) și pe stradă (pe trotuar sau carosabil).
Nu se admite extinderea clădirilor la nivelul etajului unu din contul spațiului public, ieșirea spre drumurile publice a treptelor scărilor și rampelor de acces de la etajul unu și în subsolul clădirii. A mai fost interzisă eliberarea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construcții pe terenurile transmise în proprietate privată sau arendă în baza deciziilor judecătorești și actelor executorilor judecătorești.

Vasili Chirtoca a menționat, că timp de un deceniu în municipiul Chișinău politicile în domeniul construcțiilor s-au bazat nu pe anumite principii, ci pe dorința persoanelor interesate. El a mai spus că pe piața noastră activează zeci de companii de construcție puternice și bune, care construiesc locuințe calitative și le comercializează la prețuri mult mai mici ca cele de pe piețele imobiliare europene. Ne putem mîndri și cu nivelul ramurii construcțiilor la Chișinău. Totuși, consilierul este convins că blocurile de locuit trebuie construite în alte locuri, pentru a nu leza interesele populației.

- Trebuie să reieșim din principiul: prin dezvoltarea businessului în construcții, să nu creăm probleme altora, - spune V.Chirtoca. - Noi însă avem o situație paradoxală: este comercializat un teren în interiorul cartierului, unde timp de decenii au existat deja case, oamenii au loc pentru plimbări, copiii – pentru joacă, unde există parcări, zone verzi… și la un moment dat este instalat un gard înalt, apare o macara și în ritm accelerat începe construirea unui bloc cu 10-15 nivele. După finalizarea lucrărilor, noua clădire este îngrădită cu un gard și în ea se instalează elita. Iar cei care locuiesc de decenii în casele de alături devin brusc oameni de sortul doi. Trebuie să punem capăt confruntării cetățenilor cu antreprenorii.

Escrocherii nepedepsite

Și consilierul-socialist Alexandr Odințov a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre preistoria transmiterii în arendă a terenului de pe str.Dimo, 7/3 . Se dovedește, că încă în a. 2009 consiliul municipal a scos la licitație terenul de pe str. Lermontov, în spatele Gării de Sud. Compania învingătoare a obținut dreptul de închiriere a lui, însă după un timp a adresat primăriei Chișinău cererea de a-l schimba, dar i-a fost refuzat.

- După aceasta, unul dintre angajații direcției funciare a primăriei s-a adresat directorului acestei companii și, pentru început parțial, apoi în întregime a cumpărat terenul și l-a înregistrat pe numele fratelui său , - a povestit A.Odințov. – «Noul» patron al companiei, spre deosebire de precedentul ,a reușit să schimbe terenul de pe str. Lermontov, aflat într-o zonă cu alunecări, pe două bune - 24 ari pe str.Dimo, 7/3 și 15 pe Piața Unirii,1 (mai sus de cinematograful «Flacăra» într-o curte de blocuri cu 16 etaje). Noul șef al companiei a comandat și evaluarea terenului. Conform evaluării false, terenul de periferie de pe str. Lermontov costă €2 mii/ar, ca și cele de pe str.Dimo, 7/3 și Piața unirii, 1. Asemenea prețuri nu există, este o evaluare falsă făcută în scopul escrocheriilor ulterioare.

Decizia a fost trecută prin consiliul municipal cu ajutorul membrilor Partidului liberal. Astfel, la 19 mai,2015 în baza evaluării false majoritatea liberal-democrată a votat pentru eliberarea terenurilor de pe str. Dimo, 7/3 și Piața Unirii, 1.

A.Odințov spune că împreună cu un coleg a investigat cazul, escrocheria era evidentă, fapt adus la cunoștința Centrului Anticorupție.

- Peste un timp am primit un răspuns, semnat de procurorul anticorupție V.Moraru, în care erau recunoscute acțiunile ilegale ale CMC din 19 mai, 2015 , - a spus А. Odințov. – Anticorupția a cerut anularea deciziei date. Dar au trecut trei luni, în care direcția juridică a CMC nu a întreprins nimic. Atunci noi am elaborat proiectul unui document privind anularea deciziei ilegale, în speranța să-l aprobăm la ședința CMC. Însă pe neașteptate procuratura anticorupție ne-a anunțat despre clasarea cauzei penale. Iar angajatul primăriei, care practică mașinațiile, activează în continuare și primarul interimar închide ochii la aceste fapte.

Odințov spune că la 12 noiembrie, cînd pe str.Dimo, 7/3 a început instalarea gardului, el se afla la ședința comisiei funciare a CMC, unde a propus să fie susținut proiectul deciziei privind formarea unui grup de construcție permanent, pe care ei încearcă de ceva timp să îl treacă prin CMC. Acesta ar face posibilă reacționarea operativă în cazurile construcțiilor neautorizate, examinarea detaliată a acestora, înaintarea propunerilor și recomandărilor pentru acțiunile ulterioare ale puterii executive. S-a propus, ca în componența acestui grup să intre reprezentanții tuturor fracțiunilor municipale, cinci activiști civici, primarul general, reprezentanții direcției urbanism, ai Centrului anticorupție , ai Inspectoratului de stat în construcții și ai ecologiștilor. Dar comisia funciară a respins proiectul, de aceea fracțiunea intenționează să-l înainteze a doua oară nemijlocit la ședința CMC.

A.Odințov spune că aceste cazuri de construcții neautorizate vorbesc despre imperfecțiunea legislației și despre inactivitatea organelor de stat.

- Cu regret, se repetă situația cu miliardul, cînd înainte de comiterea furtului au fost conștient modificate actele legislative, - consideră alesul local. – La fel, au fost modificate și unele acte legislative din domeniul construcțiilor. La cererea monștrilor din construcții, a fost modificată Legea nr.163 și alte acte, ceea ce face posibile asemenea ilegalități fără margini.

Cusut cu ață albă

Juriștii susțin că prin eliberarea autorizației de construcție puterea executivă de la Chișinău a încălcat decizia CMC 6/14 din 18 iulie, 2017 și decizia privind transmiterea terenurilor în arendă.

Specialiștii spun că decizia de schimbare a terenului de la Gara de Sud pe alte două, dintre care unul se află pe str. Dimo, 7/3, stipula, că acest teren este transmis în arendă pentru construirea unui centru multifuncțional, despre ridicarea unui bloc de locuit nici nu se pomenea. Plus la toate, copacii au fost tăiați conform dispoziției viceprimarului Nistor Grozavu, care – straniu lucru – face trimitere la autorizația care la acel moment era expirată. Conform dispoziției nr. 687 din 13 septembrie, 2018 a fost eliberată autorizație pentru tăierea a 17 copaci de diferite soiuri.

Juriștii mai subliniază lacunele legislației în vigoare, care permit constructorilor să nu ceară executivului autorizări de construcție, ci doar să-l înștiințeze despre începerea lucrărilor.

Astfel, dacă constructorul dispune de un proiect aprobat de arhitectul-șef și de alte persoane responsabile, el primește certificatul de urbanism și are dreptul să solicite autorizarea. Dacă timp de 10 zile compania de construcții nu primește nici un răspuns, conform legii ea poate printr-o simplă scrisoare să înștiințeze autoritățile locale și Inspectoratul de stat în construcții despre începerea lucrărilor.

Tăierea ilegală

Conflictul de pe str. Dimo, 7/3 a devenit unul de rezonanță. Miercuri, 15 noiembrie, comisia parlamentară de mediu și dezvoltare regională a organizat audieri publice, în cadrul cărora s-a dezbătut chestiunea eliberării autorizației pentru tăierea copacilor și nimicirea zonei verzi de pe acest teren.

În cadrul discuțiilor, din spusele Galinei Leahu, șef-adjunct al ÎM Spaţii verzi , s-a aflat că întreprinderea a permis tăierea a doar 17 copaci, însă specialiștii structurilor de mediu ale statului au permis tăierea a încă 14 copaci. Nici acest număr nu a fost suficient agentului economic. El a tăiat în total cca 100 de copaci și, conform calculelor unui membru al comisiei parlamentare , a cauzat statului daune materiale enorme. Dar și calculele funcționarilor din respectivele subdiviziuni municipale au fost făcute cu încălcarea legislației în vigoare. Astfel, în loc de cele 23 mii lei compensații pentru permisiunea de a defrișa copacii sănătoși, agentul economic ar trebui să achite peste 80 mii lei.

Potrivit șefului comisiei parlamentare de mediu și dezvoltare regională Radu Mudreac, structurile ecologiste municipale și cele de stat au selectat foarte straniu copacii care urmau a fi defrișați, fără a ține cont de faptul, că în procesul ridicării celor 16 etaje ale blocului în construcție, copacii rămași în scuar pot împiedica mersul lucrărilor. Din motive clare, constructorul i-a tăiat, și trebuie pedepsit pentru aceasta.

Iar oficialii care au eliberat autorizațiile pentru tăierea copacilor se jeluiesc că nu au putut verifica numărul copacilor tăiați, deoarece reprezentanții companiei private de securitate, pe care i-a angajat agentul economic, nu permit reprezentanților puterii să le calce teritoriul.

Toate argumentele lor păreau prostii naive. Radu Mudreac a spus că structurile de stat în mod obraznic au comis un abuz în serviciu, de aceea în adresa organelor competente vor fi expediate scrisori oficiale, iar acestea urmează să analizeze legalitatea acțiunilor companiei de construcții, dar și a structurilor de stat.

Potrivit președintelui Fondului Ecodava Oleg Sclifos, la Chișinău practica defectuoasă de defrișare a copacilor și nimicire a zonelor verzi durează ani în șir. Este o problemă actuală foarte serioasă.

- Chiar dacă legea nu permite construcțiile în parcuri și scuaruri, zi de zi numărul cazurilor similare crește, - spune Oleg Sclifos. – Dar cel mai important moment este coruptibilitatea oficialilor. Toți cei care construiesc în parcuri au acte permisive pentru aceste acțiuni. Nu oamenii de afaceri , da oficialii care eliberează aceste autorizații și certificate, poartă vina. Noi luptăm cu această situație ani de zile, dar deocamdată fără tîlc. Sperăm totuși că și la Ministerul mediului vor apare oameni cu bun simț, pentru care contează țara și ecologia. Pentru care pe primul loc va fi ecologia, nu afacerile.

Problemele le vor soluționa profesioniștii veniți la putere

La 15 noiembrie locatarii blocului 7/3 de pe str. Dimă, dar și ai altor terenuri problematice, au venit la ședința CMC pentru a pune punct problemei la nivelul organului legislativ local. În a.2017 CMC a adoptat deja o decizie, prin care interzicea companiei de construcții care arenda terenul să efectueze careva lucrări pe adresele Dimo, 7/3 și Piața Unirii, 1. Dar, din cele aflate de Noi.md, această decizie nu a fost semnată de secretarul de atunci al Consiliului municipal Valeriu Didencu, de aceea documentul așa și nu a intrat în vigoare. Anume din aceste considerente puterea executivă continua să elibereze acte permisive pentru defrișarea copacilor, efectuarea lucrărilor de construcție.

În alocuțiunea sa în fața protestatarilor, consilierul municipal Vasili Chirtoca a amintit, că în iulie, 2017 CMC a adoptat două decizii: prima aproba anumite restricții pentru construcțiile din interiorul cartierelor, cea de-a doua – regulamentul de gestionare a spațiilor verzi, elaborat în baza Legii din a.1999, care reglementează chestiunea zonelor verzi în RM.

- Ambele decizii au fost încălcate de executiv, care în ianuarie, 2018 a eliberat autorizația de construcție pe str. Dimo, 7/3, - susține V.Cirtoca. – Ei nu aveau dreptul să o facă, de aceea este important ca de aceste lucruri să se preocupe organele de drept. Și noi, consilierii, trebuie să participăm la aceasta. Noi trebuie să investigăm această activitate și să demonstrăm că acești oameni încalcă simultan mai multe articole din Codul Penal. Dacă la primărie se va face ordine, dacă la anul veți alege un primar normal, doar atunci se va putea face ordine deplină.

Consilierul independent a mai menționat că în prezent există multe terenuri care au fost primite ilegal prin decizii judecătorești, dar există și terenuri cumpărate legal.

- Primăria trebuie să îndeplinească deciziile anterioare ale CMC, în cazul dat – să nu elibereze autorizații de construcție a blocurilor cu multe etaje în interiorul cartierelor rezidențiale, - a menționat consilierul municipal. - Dacă anterior CMC a eliberat asemenea autorizații de construcție cumpărătorilor onești de terenuri, acestor agenți economici trebuie să le fie oferite alte terenuri, iar pentru aceasta trebuie să identificăm terenurile libere din municipiul Chișinău. Sau, folosind cele 20 mln. lei - mijloace special prevăzute în buget în aceste scopuri - să răscumpărăm aceste teritorii de la proprietarii lor de bună credință. Noi credem că trebuie să facem aceasta, dacă terenul a fost cumpărat legal . Pe sectoarele unde nu există spații verzi trebuie să plasăm terenuri sportive și de joacă pentru copii, sau alte obiective sociale de cel mult două nivele.

V.Chirtoca a mai chemat orășenii să nu-i învinuiască fără temei pe toți consilierii municipali, să-i abordeze diferențiat.

- Domnilor, nu trebuie să vorbim despre o iresponsabilitate colectivă, - a menționat consilierul municipal independent. – Consilierii pot pregăti proiecte de decizii, le pot adopta dacă au o majoritate, pot lua decizii în baza propunerilor făcute de puterea executivă. Varianta optimă de activitate a consiliului municipal este ca deciziile să fie luate la propunerea primarului general. Noi, din păcate, nu avem o putere executivă, care să facă propuneri în interesele cetățenilor. Eu mai bine de trei ani activez în consiliul municipal, și în acest răstimp puterea executivă nu a prezentat nici un proiect ce ține de domeniul construcțiilor, care să fie în folosul orășenilor.

Chestiunea construcției de pe str. Dimo, 7/3 a fost examinată prioritar de CMC. Biroul permanent al CMC a pregătit un proiect de decizie, prin care consilierii municipali au anulat autorizația de construcție a unui bloc cu multe etaje în scuarul de la Rîșcani. A fost anulată și decizia CMC din 19 mai, 2015 privind darea în arendă a terenului de pe str. Dimo, 7/3. Direcția arhitectură trebuie să identifice și să propună agentului economic un alt teren, iar mai mulți consilieri au propus ca terenul ”scandalos” să fie trecut în proprietatea statului, pentru ca peste un timp oarecare să nu se descopere, că acolo a apărut un nou doritor de a construi ceva.

Lidia Ceban

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?