X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Comanda de “curățare”

25 mar. 2021,, 10:02   Analitică
7609 4

Astăzi parlamentul va examina chestiunea va fi ori nu va fi guvernul. Chiar și unul foarte specific. “Vicepreședinții PAS + consilierii prezidențiali = guvernul Igor Grosu”, - a scris pe o rețea socială unul dintre colegii -jurnaliști.

Într-adevăr, candidatul la funcția de prim-ministru nu a fost foarte original la selectarea echipei guvernamentale. El a copiat lista candidaților la funcția de miniștri, alcătuită de predecesoarea sa Natalia Gavriliță. Unica persoană nouă în această listă este deputatul Vladimir Bolea, propus pentru fotoliul ministrului agriculturii, dezvoltării regionale și mediului.

Dacă noul cabinet va fi aprobat, din componența lui va face partea aproape întreaga conducere a partidului “Acțiune și solidaritate”. În rezultat, pentru prima dată în istoria de 30 de ani a Moldovei independente, între executiv și conducerea unui partid politic va putea fi pus semnul egalității. Chiar și cele patru guverne ale comuniștilor (Tarlev 1 și 2, Greceanîi 1 și 2) în proporție de 70-80% erau alcătuite din tehnocrați și ne-membri de partid. Iar din guvernul ”socialist” al lui Ion Chicu făceau parte doar doi membri PSRM.

Lipsă de personal sau întrunire internă de partid?

Încă la formarea guvernului Nataliei Gavriliță experții au observat, că aproape la toate funcțiile ministeriale au fost propuși ori vicepreședinții și deputații PAS, ori consilierii președintei Maia Sandu.


Unii comentatori politici apreciază că aceasta este o mărturie a penuriei de cadre în anturajul președintei. Alții spun că Maia Sandu nu are încredere în persoanele neverificate și preferă să-și pună colegii de partid în funcțiile-cheie. Iar nivelul calificării lor profesionale în acest caz este o chestiune secundară. Într-o anumită măsură, aceste concluzii au fost confirmate în cadrul dezbaterilor parlamentare pentru numirea guvernului Nataliei Gavriliță. Ulterior, fostul vicepremier Alexandr Muravschii a scris pe o rețea socială, că răspunsurile candidatei la funcția de premier, dar și a oștenilor din prima linie în persoana lui Sergiu Litvinenco (candidat la funcția de ministru al justiției), Andrei Spînu (candidat la funcția de ministru al economiei) și Mihai Popșoi (candidat la funcția de ministru al afacerilor externe și integrare europeană) s-au bazat pe o pregătire profesională extrem de slabă.

Și Mihai Popșoi, vicepreședintele PAS, și Andrei Spînu, secretarul general PAS, și deputatul Sergiu Litvinenco, membrul Consiliului politic național PAS, și Natalia Gavriliță, precedenta candidată la funcția de premier, vicepreședinta PAS - figurează acum în lista posibililor miniștri ai guvernului lui Igor Grosu, care asigură interimatul funcției de președinte PAS.

Printre aceștia, unicul specialist cu experiență administrativă veritabilă este Natalia Gavriliță, pe care Grosu o propune pentru funcția de prim-vicepremier, ministru al finanțelor. Între anii 2007-2008 Natalia Gavriliță (Catrinescu) a activat la ministerul economiei și comerțului pe post de șefă a departamentului politici și dezvoltare macroeconomică, a fost secretară a Comisiei naționale pentru integrare europeană (în guvernul Zinaidei Greceanîi), a condus departamentul politici și coordonare a ajutorului extern al cancelariei se Stat, a fost ministră a finanțelor în guvernul Sandu. Ceilalți candidați la funcțiile de miniștri au avut cu serviciul public o relație aproximativă: ori pe post de reprezentanți ai ONG la participarea în proiectele finanțate în Moldova de Banca Mondială, PNUD sau UNICEF, ori pe post de consultanți ai unor instituții publice, ori pentru că dețineau în structurile statului careva funcții administrative.

Spre exemplu, Andrei Spînu, actualul secretar general al administrației prezidențiale, care acum este promovat într-o funcție-cheie din executiv – cea de ministru al economiei și infrastructurii , - între anii 2015-2016 a fost ministru-adjunct într-un minister nu foarte semnificativ – cel al tineretului și sportului, iar în cabinetul Sandu a fost secretar general al guvernului. Cu mediul de afaceri îl leagă mai multe SRL-uri, în care a fost co-fondator, specializate în servicii de cercetare a pieței, sondaje, publicitate, business-consulting, asigurări, turism, transport rutier, tehnologii informaționale. În plus, este co-fondatorul organizației de dezvoltare antreprenorială Dreamups Innovation Campus și JCI Chișinău.

Sergiu Litvinenco, candidatul la funcția de ministru al justiției, a fost expert în proiectele de dezvoltare a MAEIE și nsecretariatul parlamentului, a activat în cadrul secției reforme a administrației publice centrale a cancelariei de Stat, a consultat ministerul educației și Agenția națională de integritate. În coaliția situativă PSRM – blocul ACUM a condus timp de jumătate de an comisia parlamentară drept, numiri și imunități.

Iar Mihai Popșoi, candidatul la funcția de vicepremier, ministru al afacerilor externe și integrare europeană a activat la Centrul de infirmare și documentare NATO ( structură care se ocupă de popularizarea Alianței Nord-Atlantice în Moldova) , a fost analist politic în secția politico-economică a ambasadei SUA în Moldova.

Din lista guvernamentală a lui Igor Grosu (istoric, fondator și participant la cîteva ONG-uri, managerul unor proiecte a Băncii Mondiale și actual deputat în parlament) mai fac parte și alți pretendenți la fotoliile ministeriale din ”lista” Nataliei Gavriliță . Inclusiv Viorel Cibotaru, ex-ministru al apărării, co-fondator al Centrului informații și documentare NATO, care este propus pentru funcția de vicepremier pentru reintegrare și principal negociator al Moldovei în problema transnistreană. La Tiraspol, aceste mișcări politice și de personal din Moldova de pe malul drept au fost tratate cu teamă, din considerentul că astfel Chișinăul pornește pe calea confruntării, nu a reconcilierii.

Unica persoană nouă în ”lista lui Grosu” ( cu excepția faptului că Natalia Gavriliță apare în ea ca pretendentă nu la funcția de premier, da la cea de ministru al finanțelor) este deputatul PAS Vladimir Bolea, propus pentru fotoliul de ministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului. În prezent el este membru al comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară. Anterior, a fost antreprenor și profesor la Școala superioară de jurnalism, posedă o diplomă de licență în istorie și drept, precum și un master în dreptul economic.

Sarcina nr.1 – banii și curățarea

“Oamenii buni” din guvernul eșuat al Nataliei Gavriliță și-au numit programul de activitate modest și simplu - “Moldova bună”. Nici candidatul Igor Grosu nu a făcut-o pe originalul - programul guvernului său se numește “Moldova sănătoasă”. “În prezent tema sănătății este cea mai importantă, căci ne aflăm în pandemie, de aici și această denumire ”, - a explicat Grosu în emisia unui post TV.

Ca scopuri, sarcini și metode de atingere a lor “Moldova sănătoasă” este o compilație aproape totală a “Moldovei bune”, ceea ce este logic – la ce bun să născocești bicicleta, dacă totul este deja scris? Ca și în cazul guvernului Gavriliță, unul dintre primii pași pe care intenționează să-i facă guvernul Grosu, este să întreprindă o mare curățire de personal. Oficial, asta se numește “curățarea structurilor statului de persoanele corupte”.

Unii experți cred că neoficial, dacă va fi investit, guvernul Grosu, plus la combaterea reală a corupției în instituțiile publice, va purcede la eliberarea funcțiilor mai mult ori mai puțin importante de persoanele care ”nu inspiră încredere ” PAS, precum și la răfuieli. Există și anumite confirmări ale acestei presupuneri. Zilele trecute Mihai Popșoi, candidat la funcția de ministru al afacerilor externe și integrare europeană, a scris pe pagina sa de Facebook “dacă guvernul Grosu va fi votat, probabil dna Greceanîi va avea un nou consilier, dat fiind că dl Golovatiuc își dorește mult să revină acasă, și eu voi avea grijă așa să fie”.

Vladimir Golovatiuc este ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, candidatul eșuat al majorității parlamentare la funcția de prim-ministru. Economist, doctor în economie, a activat un timp îndelungat la banca Națională, a fost prim-vicepreședinte al Comitetului de conducere la “Businessbank”, director general al Biroului național de statistică. Teoretic, un candidat la funcția de premier mult mai potcovit și mai profesionist ca Igor Grosu. Probabil, anume pentru aceasta presupusul șef al MAEIE Mihai Popșoi intenționează să se răzbune pe ambasadorul extraordinar și plenipotențiar la Moscova. Căci în activități de corupție Golovatiuc, care timp de trei luni a fost reprezentantul diplomatic al Moldovei în Rusia, nu a fost observat.

Zilele trecute, într-un interviu pentru NTV-Moldova , Vladimir Golovatiuc, primul candidat potențial la concediere, a declarat că partea rusă a examinat chestiunea privind livrarea în Moldova a primului lot de vaccin “Спутник V” în volum de 100 mii doze, ca ajutor umanitar. Au fost discutate și alte variante de livrare a acestui vaccin. Însă iată că din Chișinău au ajuns niște “mesaje neînțelese din spațiul media ” – în Moldova “Спутник” va putea fi folosit doar în clinicile private, în cele ale statului el nu va ajunge.

“ Mesajele neînțelese din spațiul media ”- este anunțul Alei Nemerenco, actuala candidate la funcția de ministru al sănătății, muncii și protecției sociale, care la începutul lunii martie a scris pe Facebook, că vaccinul “Спутник V” îl vor cumpăra doar clinicile private și că vaccinarea cu el va fi cu plată. Evident, partea rusă urmărește și fixează toate aceste mesaje, ceea ce influențează negocierile – Rusia și fără Moldova are suficienți comanditari pentru “Спутник” . Potrivit lui Golovatiuc, FR este gata să livreze vaccinul, dar este necesară “o anumită voință politică” – multe momente trebuie să le soluționeze autoritățile moldovenești, în special – ministerul afacerilor externe și integrării europene.

Dar MAEIE condus de Mihai Popșoi, reieșind din cele postate de el, intenționează să înceapă cu o curățare a cadrelor în reprezentanțele diplomatice ale Moldovei peste hotare. Mai ales – în Federația Rusă, ceea ce puțin probabil să aibă un efect benefic asupra negocierilor privind livrarea vaccinului rusesc.

Și iată că pe fundalul acestor declarații lipsite de perspicacitate, făcute de unele persoane din anturajul președintelui, candidatul la funcția de premier Igor Grosu în programul său de activitate susține în continuare că prioritatea nr.1 a viitorului cabinet de miniștri este “combaterea eficientă a pandemiei, campania de vaccinare și revenirea tuturor cetățenilor la o viață normală”. Vom aminti, că la moment în republică au fost vaccinate doar 0,6% din populație.

În afară de grija pentru sănătatea populației, “curățarea rapidă de scheme și persoane corupte ” a instituțiilor statului, înlocuirea unui șir de secretari de stat în ministere și reprezentanți ai guvernului în teritoriu, guvernul Grosu mai intenționează să revadă cheltuielile bugetare și să “deblocheze urgent finanțarea externă”.

Ce înseamnă finanțare externă și cum această "finanțare", nereușind să ajungă în Moldova, se reîntoarce la" partenerii de dezvoltare", www.noi.md am scris deja. Următoarea prioritate a acestei garnituri guvernamentale este desfășurarea alegerilor anticipate. În ciuda lipsei de fonduri și a pandemiei.

Luni seara, în emisia postului TV8 președinta Maia Sandu a declarat că reieșind din pronosticurile Organizație Mondiale a Sănătății alegerile parlamentare anticipate trebuie să fie desfășurate în vara anului curent, pentru că în toamnă indicii infecției cu covid vor urca din nou. “Trebuie să deblocăm finanțarea externă, ceea ce este imposibil fără un guvern cu drepturi depline. Este o mare necesitate a noastră ”, - a mai spus șefa statului. Păcat că președintele nu a înțeles nuanțele "finanțării externe" și nu vede cum să folosească rezervele proprii ale țării, care ajung la 4,0 miliarde de dolari SUA și sînt plasate sub formă de rezerve ale Băncii Naționale în străinătate.

Înseamnă oare această abordare, că după ce va face schimbările preelectorale de personal și va obține succese în negocierile cu partenerii occidentali în problema alocării unor anumite sume de bani pentru Moldova, guvernul Grosu va demisiona imediat, pentru ca alegerile anticipate să aibă loc la vară?

Guvernul Grosu va fi aprobat indiferent de vremea de afară”?

Potrivit Maiei Sandu, candidatul pe care l-a propus la funcția de prim-ministru este gata pentru orice scenariu.

“Dacă parlamentul aprobă guvernul, acesta își va asuma răspunderea și va începe să corecteze și să rezolve problemele care pot fi rezolvate fără sprijinul parlamentului ”, - a declarat șefa statului. Iar dacă parlamentul nu va exprima acestui cabinet un vor de încredere, va urma adresarea la Curtea Constituțională pe problema dizolvării legislativului și numirii datei alegerilor anticipate.

Comunitatea experților crede că guvernul Grosu va fi aprobat joi. Evident, “cu anumite condiții” din partea fracțiunilor parlamentare – că doar trebuie să subliniezi importanța sprijinului acordat. Spre exemplu, cei din PDM au declarat că respectă consecutivitatea - țara are nevoie de guvern, în aceste condiții orice cabinet de miniștri este mai bun ca ceea ce avem la moment. Iar cei don Platforma DA au spus că vor susține echipa lui Igor Grosu numai în cazul în care premierul numit își va asuma răspunderea pentru depolitizarea instituțiilor statului.

Deocamdată, reieșind din informațiile prealabile, pentru guvernul lui Igor Grosu pot vota deputații PAS, PPDA, democrații lui Pavel Filip, rămășițele grupului parlamentar Pro Moldova, deputații care i-au părăsit în frunte cu Violeta Ivanova și formează în prezent grupul parlamentar Pentru Moldova. Dar pot fi și variante.

Xenia Florea

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?