Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Ceban vs. Năstase. Un duel repetat

22 oct. 2019,, 19:27   Analitică
8735 13

Chișinăul așa și nu a putut să-și aleagă primarul din prima și să încalce vechea ”tradiție” de tărăgănare a alegerilor. Pentru prima și ultima oară capitala și-a ales primarul în primul tur de scrutin la 23 mai 1999– atunci a cîștigat Serafin Urechean.

Acum orășenii vor avea parte de un al doilea duel între candidații care în primul tur au acumulat cel mai mare număr de voturi. Ca și anul trecut, în finală vor concura socialistul Ion Ceban și candidatul blocului ACUM Andrei Năstase. ”Duelul” lor va avea loc peste două săptămîni – la 3 noiembrie.

Suburbiile încep și înving

Încă în ajunul alegerilor locale, unii comentatori politici se întrebau, cu referite la posibila dezvoltare a evenimentelor: de ce suburbiile trebuie să participe la alegerea primarului de Chișinău? Că doar chișinăuienii nu aleg, să zicem, primarul de Cricova, Vadul lui Vodă sau Grătiești .

Alegerile din 20 octombrie au demonstrat încă o dată divergențele în preferințele alegătorilor din Chișinău și localitățile subordonate lui. În toate microraioanele Chișinăului victoria a fost de partea lui Ion Ceban – de la 37,71% ca Ciocana la 50,1% la Botanica. Iar suburbiile au votat masiv pentru Andrei Năstase și… ex-primarul Dorin Chirtoacă. Să zicem, la Cruzești și Budești Chirtoacă a acumulat cel mai mare număr de voturi ale celor prezenți la urne – 35,45% și, respectiv, 34,23%.


Dacă privim statistica electorală în general, în primul tur al actualelor alegeri a învins detașat candidatul Partidului Socialiștilor: după procesarea a 306 din 307 procese verbale, el avea 40,16% de voturi ale alegătorilor – cu 9% mai mult decît Andrei Năstase, care îi călca pe urme (31,09%). Dar pentru a deveni primar trebuie să acumulezi cel puțin jumătate din voturile exprimate de alegători.

Apropo, aceeași diferență - de cca 9% - între Ion Ceban și Andrei Năstase a fost și în primul tur al alegerilor anticipate de anul trecut, însă în turul doi, se știe, a învins Andrei Năstase. Acum însă, spun experții, situația nu mai este așa de univocă.

Jumi-juma

Schema “clasică” a alegerilor primarului general de Chișinău arată așa: practic de fiecare dată reprezentanții partidelor de stînga înving în primul tur al alegerilor locale, dar cedează în turul doi – din cauza orientării geopolitice ”incorecte”. S-ar părea, după alegerile din 20 octombrie la Chișinău avem iar schema clasică: victoria aparține candidatul unui partid de stînga Ion Ceban, în turul doi au ieșit candidați cu poziții geopolitici opuse.

Dacă apelăm la statistica electorală de azi, reprezentanții partidelor de stînga: Ion Ceban (PSRM), Valerii Climenco (Partidul ”Șor”), Vitalii Voznoi (”Stînga europeană”), Ivan Diacov (“Partidul nostru”) și Vladimir Cebotari (conform statutului, PDM este un partid de centru-stînga) au acumulat împreună 47% voturi. Candidații dreptei – 52-53%. Adică, s-ar părea că în turul doi Andrei Năstase are de unde-și suplimenta voturile: duminica trecută cca 20% dintre alegătorii acestui segment politic au votat pentru alți candidați ai partidelor de dreapta.

Însă în cadrul actualei curse electorale nu-s toate la fel de simple ca acum un an. Unu – la alegerile locale din 2018 a existat un vor de protest. Alegătorii au votat pentru Năstase deoarece: 1) el era reprezentantul opoziției protestatare; 2) contra lui Andrei Năstase a fost dusă o campanie extrem de murdară (emisiunile posturilor TV afiliate puterii abundau de știri despre ”pantalonii uzi”, plus publicarea convorbirii lui telefonice cu mama și sculptura ofensatoare “copilul pișorcos” cu chipul politicianului, instalată în fața primăriei); 3) unii alegători îl considerau pe Ion Ceban “candidat al sistemului” – reprezentantul partidului care a conlucrat cu PDM în anii precedenți.

Acum ambii candidați - și Năstase, și Ceban – reprezintă ”sistemul”, adică partidele de la guvernare. În plus, anul trecut Andrei Năstase era o persoană nouă, despre calitățile manageriale ale căreia nu se prea știa. Desigur, a răsunat opinia că, dacă facem abstracție de lupta politică și interesele geopolitice, Ion Ceban este mai potrivit pentru rolul de șef al administrației orășenești, dat fiind faptul că are studii speciale, a activat în cadrul primăriei și a fost consilier municipal, iar din CV-ul lui Andrei Năstase lipsesc funcțiile administrativ-economice, însă această opinie nu a devenit un refren.

Dar în anul ce s-a scurs Andrei Năstase a reușit să vină la putere și să conducă Ministerul Afacerilor Interne. N-a reușit, în această jumătate de an, să reformeze semnificativ MAI, dar s-a remarcat printr-un șir de decizii și propuneri ”administrative” ambigue: a instalat o răstignire în incinta MAI, și a încălcat astfel Constituția (conform Legii fundamentale, cultele religioase sînt independente și separate de stat) sau a propus ca ziua de muncă să înceapă la Chișinău la șapte dimineața, pentru a fluidiza traficul rutier.

“Se știe că formarea coaliției dintre partidele PAS și Platforma DA cu PSRM a provocat nemulțumirea unei părți a segmentului politic de dreapta. Acum o lună dl Țîcu a anunțat că părăsește fracțiunea partidului “Platforma Demnitate și Adevăr”, a criticat înțelegerile dintre ACUM și PSRM și a declarat că politizarea unui șir de numiri de ultimă oră a compromis blocul ACUM. În rezultat, unioniștii l-au stigmatizat pe Andrei Năstase numindu-l “politician pro-moscovit”. Iată de ce cred că alegătorii care la 20 octombrie au votat pentru candidatul Octavian Țîcu, chiar dacă el i-a îndemnat să-l voteze pe Năstase, în turul doi nu vor veni la urne. Pentru Ion Ceban este o șansă mare”, crede analistul politic Igor Boțan.

Și politologul Vitalii Andrievschii crede că la 3 noiembrie o parte a electoratului de dreapta ar putea să nu meargă la urne.

“În alegerile din 20 octombrie candidatul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a arătat un rezultat destul de bun – el a fost nr.3 cu 10,17%. Dar Chirtoacă cheamă alegătorii nu să-l voteze pe Năstase, ci să voteze contra lui Ceban. Iar votul ”contra” poate fi făcut și cu picioarele – adică, o parte din electoratul de dreapta ar putea să nu vină la urne în turul doi”, spune expertul.

Vitalii Andrievschii mai atrage atenție și la un alt moment alarmant pentru Andrei Năstase :

”Trebuie să menționăm, că duminică pentru candidatul blocului ACUM Andrei Năstase au votat mai puțini alegători decît pentru blocul ACUM în alegerile consiliului municipal Chișinău. Năstase a acumulat 31,09%, în timp ce blocul ACUM – 33,28%. Asta înseamnă că candidatul acestui bloc a acumulat mai puține voturi ale propriilor alegători, ceea ce este un semnal alarmant. Pentru Ion Ceban, din contra, au votat mai mulți alegători, ca pentru PSRM - 40,16% și, respectiv, 37,58%. Adică, teoretic, în turul doi candidatul PSRM are șansa să-și îmbunătățească rezultatul din contul alegătorilor ”străini”, menționează V. Andrievschii.

Așa că pe de o parte nu toți cei de dreapta vor vota în turul doi pentru candidatul ”dreptei” Andrei Năstase. Pe de altă parte, nu tot electoratul ”de stînga” îl va vota pe Ion Ceban: adepții “Partidului Nostru” și cei ai partidului “Șor”, cel mai probabil, vor vota pentru Năstase și nu pentru candidatul socialiștilor. Iată de ce experții evaluează șansele ambilor candidați cu 50/50.

“Nu contează cine va fi primar: el va avea un consiliu municipal loial”. Așa să fie oare?

Victor Șelin, liderul Partidului Social-Democrat, consideră că nu contează cine va învinge la 3 noiembrie în turul doi – Ion Ceban sau Andrei Năstase. “ACUM și PSRM acumulează împreună 80% în consiliul municipal al capitalei. Așa că oricine dintre ei va învinge, un consiliu condițional loial îi este asigurat”, a scris el pe pagina sa de pe o rețea de socializare. Așa să fie? În mediul experților există mari dubii în această privință.

“Dacă apelăm la statistica actualelor alegeri locale, în medie pe țară socialiștii au învins în 16 raioane și municipii, blocul ACUM – în 10, Partidul Democrat – în 6, Renato Usatîi a luat or. Bălți, iar reprezentantul partidului ”Șor” – Orheiul. Acești indicatori vorbesc despre faptul că socialiștii devin partidul dominant în țară. Dar și despre aceea, că într-un șir de regiuni democrații încă se mai țin tare, în pofida peripețiilor și schimbărilor politice. Așa că este prematur ca partidele puterii să construiască planuri noi, să provoace alegeri parlamentare anticipate și să se enerveze reciproc.

Pe de altă parte, în 2020 vom avea alegeri prezidențiale, și colaborarea în teritoriu nu este convenabilă nici pentru PSRM, nici pentru blocul ACUM. Așa că în consiliile locale coalițiile vor fi formate reieșind din specificul local – puțin probabil ca ”centrul” să facă presiuni asupra lor, iar în consiliul municipal Chișinău, cel mai probabil, nu va exista o majoritate stabilă, loială noului primar general, oricare ar fi el. Cred că consilierii PSRМ și ACUM vor colabora în funcție de chestiunile examinate”, consideră Igor Boțan.

Conform rezultatelor prealabile, PSRM va avea în consiliul municipal Chișinău 22 mandate, blocul ACUM – 19, Partidul Liberal – 3, PDM – 2, Partidul “Șor” – 2, și cîte un mandat – PCRM, mișcarea “Forța Nouă” și Partidul Unității Naționale. Deci, dacă primar va deveni Ion Ceban, PSRM îi vor lipsi patru mandate pentru a avea o majoritate ”loială”. Iar dacă funcția îi va reveni lui Andrei Năstase – blocului ACUM în lipsesc 7 mandate. În mediul experților nu este exclusă situația în care, cu timpul, în CMC se vor forma ”coaliții situative” cu participarea diverselor forțe politice în funcție de chestiunile examinate, și nu întotdeauna pozițiile PSRM și ACUM vor coincide.

Și politologul Vitalii Andrievschii crede că o coaliție stabilă PSRM - blocul ACUM, ca în parlament, în CMC nu va exista.

“În 2020 vom avea următoarea campanie electorală – cea prezidențială. Nu este exclus că vor fi provocate alegeri parlamentare anticipate: din cauza colaborării reciproce și PAS, și PSRM, și Platforma DA suportă pierderi de imagine și de rating. Scopul socialiștilor este să învingă încă o dată în alegerile prezidențiale. Dar același scop în au și aliații lor politici. Deocamdată se creează impresia că în colaborarea cu blocul ACUM, Partidul Socialiștilor se lasă condus de aliații ”de dreapta”. Acest fapt sporește perspectivele prezidențiale ale candidatului ACUM – cel mai probabil, aceasta va fi Maia Sandu, ratingul căreia, spre deosebire de cel al lui Andrei Năstase, crește. De aceea, tensiunile dintre partidele de guvernare vor spori. Așa că nu le va păsa de colaborările la nivel local: și pentru PSRM, și pentru blocul ACUM este foarte importantă victoria din Chișinău – este o victorie de imagine, în special”, menționează V. Andrievschii.

Pentru a învinge la Chișinău, spun experții, în timpul rămas Ion Ceban și Andrei Năstase trebuie să facă cîteva lucruri. Primul – să-și mobilizeze electoratul. Al doilea – să-i scoată la alegeri pe cei care nu au venit la urne pe 20 octombrie, dar în municipiu aceștia constituie 64% din alegători! În primul tur de scritun prezența la urne a fost extrem de mică, doar 36,05%. Al treilea - “să nu-i țintească pe toți concomitent ”, ci să lucreze cu grupuri electorale concrete. Al patrulea – să intensifice activitatea în teritoriile, unde majoritatea alegătorilor a votat anume pentru ei, nu “să fugă acolo, unde acest candidat a acumulat mai puține voturi”. Unul dintre politologi a menționat că “din punct de vedere electoral primii oferă mai multe perspective – aici există un anumit potențial, care poate fi sporit, în timp ce ceilalți nu promit prea multe și nu se merită ca timpul, care și așa este insuficient, să fie irosit cu ei”.

Xenia Florea

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?