X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Ce știm despre acești oameni? Listele de partid ale candidaților la alegeri

23 feb. 2019,, 07:17   Politică
16783 1

12,6 persoane pe un loc sau 634 candidați pentru 50 mandate de deputat. Acesta este ”concursul” în apropiatele alegeri parlamentare pe circumscripția națională, în care deputații vor fi aleși pe liste de partid.

Pentru 50 de mandate de deputat, aici se bat 14 partide și un bloc electoral. 9 dintre actualii participanți la cursa electorală au participat și în alegerile parlamentare din 2014. Vîrsta medie a candidaților înregistrați pe listele naționale este de 32 ani.

Partidul Democrat: Nr.1 în buletinul de vot (53 candidați pe lista electorală)

Ca și acum patru ani, Partidul Democrat este nr.1 în buletinul de vot, însă lista lui electorală a evoluat semnificativ în acest răstimp. De altfel, deja al treilea ciclu electoral listele de candidați ale PDM constituie o intrigă.

La parlamentarele din 2010, o mare surpriză a listei electorale a PD a fost apariția (observați: pe primele zece poziții) unui șir de reprezentanți ai echipei de sponsori, care i-au ”împins” în jos pe cei mai cunoscuți politicieni din PDM. Printre primii zece s-au regăsit atunci: directorul general “Prime Management” S.R.L., Andrian Candu, (nr. 7); directorul general “Tutun-CTC”, Pavel Filip, (nr.9); membrul consiliului administrativ “Victoriabank”, Vasile Botnari, (nr.10); cu nr. 12 a fost avocata Raisa Apolschi. Iar pe ultima sută de metri, după o intrigă de durată,– “va ieși/nu va ieși din umbră” – pe lista Partidului Democrat a apărut sponsorul principal – “inginerul, magistrul în administrarea afacerilor, licențiatul în drept”, Vladimir Plahotniuc. El a mers cu nr. 2, imediat după președintele partidului, Marian Lupu.


La parlamentarele din anul 2014, cea mai mare intrigă în jurul listei electorale a PDM era dacă vor mai face parte din ea Lupu și Diacov și cît de departe vor fi ei ”împinși”. I-au împins departe – pe pozițiile fără șanse.

Cele mai cu perspectivă erau considerate primele 20 de locuri de pe lista electorală. Oamenii lui Diacov și Lupu acolo aproape că nu figurau. În timp ce echipa lui Vladimir Plahotniuc a fost reprezentată în componență deplină: el, personal, cu nr.2 (Marian Lupu, fiind președintele partidului, încă mai figura în fruntea listei democraților), Andrian Candu –nr.4, Pavel Filip –nr.6, Constantin Botnari –nr.7, Monica Babuc – nr.9, Vasile Botnari – nr.11, ex-comunistul Serghei Sîrbu –nr.12, Constantin Țuțu –nr.13, Raisa Apolschi- nr.15.

Lista electorală a PDM din 2019 constituie finalizarea logică a evoluției politice a partidului. Fosta echipă de sponsori l-a eliminat definitiv pe Marian Lupu și oamenii lui. Zilele trecute, ex-președintele Partidului Democrat a fost trimis să conducă Curtea de Conturi: pe rețelele de socializare această numire a fost botezată ”exilul de onoare” a lui Marian Lupu.

Iar nr.1 în lista electorală a Partidului Democrat este acum Vladimir Plahotniuc. În paralel, el candidează în circumscripția uninominală nr.17 (Nisporeni). Este urmat de primul ministru, Pavel Filip (și acesta candidează într-o circumscripție uninominală – nr. 20 Strășeni) și președintele parlamentului încă în acțiune, Andrian Candu.

Nr.4 în lista electorală a democraților aparține lui Constantin Botnari, secretar general al formațiunii și mîna dreaptă a lui Vladimir Plahotniuc, nr.5 – ministrului educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, nr. 6 – “temporar neangajatului”, ex-ministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Vasile Bîtca, nr.7 – deputatului Serghei Sîrbu, nr.8 – vicepreședintelui formațiunii, ex-ministrului justiției, Vladimir Cebotari, nr. 9 – deputatului, fost angajat al companiilor “Victoria Leasing” și “Nobil Air”, Vladimir Andronachi. Încheie lista primilor 10 candidați ai PDM președintele de onoare și fondatorul formațiunii, Dumitru Diacov.

În afară de Serghei Sîrbu, pe lista electorală a PD se regăsesc și alți foști deputați-comuniști. Astfel, Violetta Ivanov, fosta președintă a fracțiunii parlamentare a PCRM, iar în prezent vicepreședinta PDM, ocupă poziția 13, Vladimir Vitiuc -15, Igor Vremea - 16, Boris Golovin - 53. În lista PDM au fost incluși și mulți foști și actuali miniștri. Ex-ministra sănătății, Ruxanda Glavan, are nr.17, vicepremierul pentru integrare, Cristina Lesnic – nr.19, ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, Silvia Radu, încheie topul primilor 20.

Pe poziția nr.11, relativ ”de trecere”, în lista democraților se află Otilia Drăguțanu, soția fostului guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu. Andrian Candu a explicat includerea ei în lista PDM în felul următor:“Plus la faptul că este soția fostului guvernator BNM, ea este și o femeie de afaceri. Ea promovează antreprenoriatul feminin, de aceea criteriul numirii sale nu ține de faptul cine a fost soțul ei”.

Otilia Drăguțanu a jerfit pentru necesitățile preelectroale ale partidului care a înaintat-o în deputați, 50 mii de lei. Dacă e să judecăm reieșind din raportul financiar, prezentat CEC de PDM, 40-50 mii este taxa medie pentru candidații din top-20 pe lista Partidului democrat.

Blocul electoral “ACUM Platforma DA și PAS”: Nr.2 în buletinul de vot

(55 candidați pe lista electorală)

“ACUM” este unicul bloc electoral în actuala cursă pentru alegerile parlamentare, de aceea, spre deosebire de ceilalți concurenți, pentru a accede în parlament, el va trebui să acumuleze nu 6%, ci 8%.

Din cei 55 de candidați ai blocului “ACUM”, 26 reprezintă Partidul “Acțiune și solidaritate” (PAS) al Maiei Sandu și 21 – Partidul “Platforma Demnitate și adevăr” (Platforma DA) a lui Andrei Năstase. În lista națională a blocului au fost incluse și opt persoane care nu sînt membri PAS și PPDA. Este vorba despre Igor Munteanu, ex-ambasador al Moldovei în SUA, fondator al centrului de cercetări IDIS Viitorul (nr.5), Octavian Țâcu, ex-ministru al tineretului și sportului, fost pugilist, istoric renumit prin afirmațiile sale xenofobe (nr.6), deputata PLDM Maria Ciobanu, vicepreședintă a PLDM (nr.12), politologul Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de politici publice (nr.16), avocatul Dumitru Pavel (nr.28), fosta judecătoare Domnica Manole (nr.29), jurnalistul Ion Terguță, vicepreședinte PLDM (nr.32) și judecătorul Gheorghe Balan (nr.36).

Iar în fruntea listei electorale comune a PAS și DA stă președinta partidului ”Acțiune și solidaritate” Maia Sandu care, concomitent, candidează și în circumscripția uninominală nr. 50 (Europa de Vest). Nr.2 îl deține copreședintele blocului, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, care, concomitent, candidează în circumscripția uninominală nr. 33 (Chișinău, suburbiile). Nr.3 – vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, care candidează în circumscripția uninominală nr. 28 (Chișinău, Rîșcani).

Din top-10 pe lista blocului electoral “ACUM” mai fac parte Igor Grosu, secretar general PAS, fost ministru-adjunct al educației pe timpul ministrei Maia Sandu (nr.4), Liliana Nicolaescu-Onofrei, o altă adjunctă a Maiei Sandu la ministerul educației (nr.7), Mihail Popșoi, președinte-adjunct PAS (nr.8), activistul PAS Sergiu Litvinenco (nr.9) și secretarul general al Platformei DA, Chiril Moțpan (nr.10).

Partidul Comuniștilor: Nr.3 în buletinul de vot

(54 candidați pe lista electorală)

Trăsătura distinctivă a listei electorale a PCRM din anul 2019 este faptul că aproape toate persoanele cunoscute ale Partidului comuniștilor nu se regăsesc printre primii 20 din listă .

Să-i luăm, spre exemplu, pe actualii deputați comuniști: Ivan Filimon - nr. 24, Alla Mironic –nr.32, Ghenadie Morcov – nr.34, ex-președinta fracțiunii PCRM, Maria Postoico – nr.41 (în lista electorală din 2014 ea avea nr.2), secretarul CC Oleg Reidman – nr.43 (nr.10 în alegerile din 2014), președinta fracțiunii PCRM în actualul încă parlament, Inna Șupac – nr. 49. Dintre deputații actuali, în top-10 a intrat doar Elena Bodnarenco cu nr.3 și, desigur, liderul neschimbat al Partidului comuniștilor, Vladimir Voronin cu nr.1.

Împreună cu Voronin și Bodnarenco, în top-10 pe lista PCRM figurează economista Tatiana Babina, angajată a ”Franzeluța” S.A. (nr.2), Ludmila Boiangi, prim-secretar al comitetului raional de partid din sectorul Centru – nr.4 (la alegerile trecute ea figura în listă cu nr. 81), Veaceslav Bondari, ex-deputat, primarul or. Anenii Noi și prim-secretar al comitetului raional de partid Anenii Noi (nr.5), Serafima Borgan, fostă deputată (în parlamentul anilor 2005-2009) (nr.6), Tatiana Bostan, secretar pentru activități organizatorice al comitetului raional Anenii Noi (nr.7), Anna Bratunova, consilier municipal Comrat (nr.8), Tatiana Bujoreanu, președintele Uniunii femeilor din Moldova (nr.9), Valeriu Burca, secretar pentru activități organizatorice de partid al comitetului raional de partid Criuleni (nr.10).

Acest aranjament în lista electorală a PCRM este lesne de explicat: sondajele de opinie oricum nu dau comuniștilor procentele de trecere în circumscripția națională, de aceea CC al partidului a procedat foarte original – în lista electorală candidații au fost introduși în ordine alfabetică. Excepție a făcut doar Vladimir Voronin.

“Și eu am vrut să merg în ordine alfabetică, însă așa a decis ședința în plen – că președintele partidului trebuie să fie în fruntea listei ”, a declarat liderul PCRM.

Comuniștii au 15 candidați care merg în electorală și pe lista națională, dar și pe una dintre circumscripțiile uninominale.

Partidul Socialiștilor: Nr.4 în buletinul de vot

(55 candidați pe lista electorală)

Spre deosebire de comuniști, în lista electorală a socialiștilor totul e tradițional și stabil. PSRM este unul dintre pretendenții principali la accedere în parlament, de aceea în top-20 intră cele mai cunoscute persoane, veriga de șoc a partidului.

Ce-i drept, a existat o nedumerire privind participarea președintelui Igor Dodon în actualele alegeri parlamentare. Șeful statului de mai multe ori a declarat că intenționează să candideze. În decembrie, anul trecut, în cadrul ceremoniei de totalizare a Anului Ștefan Cel Mare, stabilit prin decret prezidențial, Igor Dodon a declarat că la alegerile parlamentare din februarie va figura cu nr. 1 în lista Partidului Socialiștilor, pentru a ajuta PSRM să obțină victoria și să preia întreaga putere.

Dar deja în februarie (probabil, pentru a nu crea probleme în plus formațiunii politice din cauza unui scandal posibil și pentru a nu oferi motive adversarilor) Președintele a declarat că nu va participa în parlamentare pe lista PSRM. A declarat-o în adresarea către cetățeni. “Poporul moldovenesc m-a ales președinte al țării și eu trebuie să-mi îndeplinesc cu cinste datoria, fără a mă îndepărta și a-mi sustrage atenția de la postul meu. De aceea, declar cu toată responsabilitatea că am decis să nu particip în alegerile parlamentare pe post de candidat în deputați”, a scris Dodon, dar a menționat că susținerea lui morală și politică va fi mereu de partea echipei și a partidului.

În legătură cu “autorecuzarea” președintelui, lista electorală a Partidului socialiștilor este deschisă de președinta partidului Zinaida Greceanîi. În top-10 mai figurează cinci actuali deputați – Vlad Batrîncea (nr.2), Eduard Smirnov (nr.4), Bogdan Țîrdea (nr.5), Alla Dolința (nr.6), Vladimir Golovatiuc (nr.10), președintele fracțiunii PSRM în consiliul municipal Chișinău și candidatul PSRM pentru funcția de primar general la recentele alegeri, Ion Ceban (nr.3), deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Ivann Checsal (nr.6), ex-ministru al apărării, șeful Uniunii ofițerilor, Victor Gaiciuc, (nr.7) și consilierul raional din Soroca, Alla Pilipețcaia (nr.9).

Din cei 55 de candidați din partea Partidului socialiștilor, 20 încă nu-s parlamentari. În lista electorală a PSRM au mai fost incluși: jurnalista Adela Raileanu, director al postului de televiziune НТВ-Молдова (nr.11), șahistul grandmaster, Victor Bologan (nr.15), Alexandr Suhodolischii, vicepreședintele Adunării Populare din Găgăuzia (nr.18), Nicolae Pascaru, președintele mișcării naționale “Voievod” (nr.36), jurnalista Elena Vîjga (nr.53).

24 dintre candidații din lista electorală a PSRM candidează și în circumscripții uninominale.

Partidul “Șor”: Nr.5 în buletinul de vot

(51 candidați în lista electorală)

Intriga cea mai mare în actuala cursă electorală este dacă va accede în parlament, în circumscripția națională, partidul “Șor”? Prea mulți bani și puteri a investit primarul de Orhei, condamnat la 7,5 de pușcărie, în fosta mișcare “Равноправие”, care la alegerile trecute nu a acumulat nici 1%. Cele mai recente sondaje arată că în parlament pot accede doar trei formațiuni politice, iar partidul ”Șor” nu face parte din ele.

Candidatul blocului “ACUM” pe circumscripția electorală nr.18 (Orhei), fostul liberal Valeriu Munteanu cheamă CEC să-l excludă pe Ilan Șor din cursă pentru încălcările legislației electorale, mituirea alegătorilor și utilizarea resurselor administrative. Deocamdată, primarul de Orhei merge în alegeri pe circumscripția uninominală nr.18, dar și în fruntea listei electorale a partidului care îi poartă numele.

Lista electorală a partidului “Șor” include 51 de candidați, 37 dintre ei candidează în paralel și pe circumscripții uninominale. Printre partide, este un record absolut. “Șoriștii” au și cea mai ”tînără” listă electorală.

În tor-10 au intrat: primarul comunei Jora de Mijloc, Marina Tauber - jucătoare de tenis ,vicepreședinta partidului, ex-președinta Federației naționale de tenis (nr.2), Petru Jardan, directorul companiei “Avia-Invest”, managerul aeroportului internațional Chișinău și vicepreședinte al clubului de fotbal ”Milsami”, care îi aparține lui Ilan Șor (nr.3), secretarul general al partidului, Maria Albot (nr.4), avocatul, Denis Uvarov (nr.5), viceprimarul de Orhei, Reghina Apostolova (nr.6), fondatorul mișcării “Равноправие”, în prezent – președinte de onoare al partidului “Șor”, Valerii Climenco (nr.7), directorul companiei lui Ilan Șor “Magazine sociale”, Vitalii Cușnir (nr.8), violonistul, Igor Himici, artist emerit al RM (nr.9), șeful filialei regionale Bălți a partidului, Pavel Verejanu (nr.10).

În lista formațiunii politice mai figurează jurnalista Nina Dimoglo (nr.13), vicepreședinta Uniunii chinologilor din Moldova, Olga Romanova (nr.14), contabila partidului “Șor”, Nelli Parutenco (nr.15).

Mișcarea Populară “Antimafie”: Nr.6 în buletinul de vot

(32 candidați pe lista electorală)

ONG-urile care supraveghează cursa electorală au menționat deja lista electorală a mișcării “Antimafie”. Împreună cu partidul “Șor”, “Antimafie” a intrat în ratingul celei mai tinere formațiuni politice care participă în cursă. Conform calculelor Consiliului național al tineretului, anume aceste partide înregistrează cel mai mare număr de membri tineri – 27% și, respectiv, 25%. Și cel mai tînăr candidat din circumscripția națională aparține mișcării “Antimafie” – este studenta de 22 ani, Dina Rabaca (nr.26 în listă).

Acestea însă ar fi toate realizările mișcării “Antimafie” în circumscripția națională din cadrul actualelor alegeri parlamentare. La precedentele alegeri, “Antimafie” a acumulat doar 1,74% dintre voturile alegătorilor.

În fruntea listei MPA se află președintele formațiunii, Sergiu Mocanu. Cu numărul doi merge vicepreședinta mișcării, Daniela Bodrug. Printre actualii candidați ai mișcării ”Antimafie”, care au participat și la alegerile parlamentare din 2014 se numără: juristul Carolin Velișca (nr.4), antreprenorul Vladimir Zagareanu (nr.7), profesorul Alexandru Florența (nr.14). În plus, “Antimafie” a inclus în listele sale și trei candidați neafiliați. În circumscripțiile uninominale, MPA nu are candidați.

Xenia Florea

(va urma)

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?