X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

5 (6…) G – Internetul ”cosmic”: merită oare să ne riscăm sănătatea și securitatea?

1 iul. 2020,, 18:03   Analitică
11543 0

În timp ce companiile de telecomunicații din diferite țări se grăbesc să ofere utilizatorilor rețeaua 5G, în spațiul public au loc tot mai multe discuții privind pericolul acesteia pentru sănătate și alte riscuri, pe care le conține protocolul nr.5 al comunicării mobile.

În Moldova, operatorii deocamdată nu testează și nu folosesc 5G, dar unii dintre ei discută activ noile posibilități ale acestei tehnologii și construiesc planuri pentru utilizarea ei în scopuri comerciale. În cadrul recentelor consultări publice inițiate de Ministerul Economiei și Infrastructurii al RM, s-a vorbit despre două etape de implementare a tehnologiei, care presupun consolidarea posibilităților rețelelor existente 4G în anii 2020-2022, precum și crearea condițiilor și dezvoltarea rețelei 5G în anii 2023-2025.

Deocamdată este greu să ne închipuim cum se va schimba viața odată cu apariția 5G, iar cum va fi noul protocol 6G, elaborarea căruia deja a început în China, este și mai greu. Utilizatorilor li se promit viteze mari, mașini dotate cu autopilot și orașe inteligente. Dar în opinia experților, schimbările cu adevărat serioase vor surveni după mai mulți ani și nu toate vor fi pozitive.

Mulți specialiști îndeamnă să nu ne grăbim cu implementarea tehnologiei 5G și să studiem mai minuțios neajunsurile acesteia. Este o tehnologie nouă, iar în prezent nimeni nu poate vorbi cu siguranță despre urmările utilizării ei în masă și despre riscurile serioase care există. Pe măsură ce medicii și savanții din diferite țări luptă împotriva utilizării 5G, apare întrebarea firească: merită să ne riscăm sănătatea, securitatea și mediul ambiant de dragul unei conexiuni fulgerătoare? La ce bun ne trebuie? Cum va îmbunătăți ea viața omului? Mai ales că sistemele existente și echipamentele 4G pot asigura transmiterea informației de zece ori mai repede și mai mult, decît cele care funcționează în Republica Moldova

Turnuri 5G la fiecare intersecție


5G este o nouă generație a comunicării mobile, continuarea dezvoltării standardelor precedente (2G, 3G, 4G/LTE). Pentru rețeaua de generația 5 este caracteristic în special faptul că ea permite accelerarea semnificativă a vitezei de acces la internet. Se presupune că cu ajutorul noului standard, miliarde de dispozitive vor obține posibilitatea așa-zisei comunicări colective, adică 5G va uni într-o rețea mașinile autonome, dispozitivele sferei locativ-comunale și alte dispozitive. Această tehnologie va accelera de zece ori transmiterea fișierelor, comparativ cu 4G, care a apărut acum 10 ani. Viteza maximă de transmitere a datelor în zonele de testare a rețelei 5G atinge 25 Gbiți/sec – asta permite transmisiunea online a spoturilor video cu rezoluția 4K (Ultra HD). Astfel, rețeaua 5G poate asigura servicii, accesibile azi doar în rețelele fixe.

Există chiar planuri de a transmite 5G din cosmos, mii de sateliți vor acoperi cu radiații fără fir mai toată planeta. 5G va include în sine frecvențe mai înalte ale undelor milimetrice, care anterior nu au mai fost utilizate pentru internet și tehnologiile de comunicare. În cazul 5G, pentru o comunicare mai rapidă se propune suplimentarea noilor frecvențe din spectrul microundelor: joase (0,6 GHz — 3,7 GHz), medii (3,7 GHz — 24 GHz) și înalte (24 GHz și mai bine). Dat fiind că aceste frecvențe mai înalte nu se pot difuza departe din cauza obstacolelor de genul clădirilor, sistemul va trebui să utilizeze o rețea densă de antene fixe în afara încăperilor, la fiecare 300 metri, precum și sisteme în interiorul clădirilor. Adică, în orașe vor fi necesare turnuri pentru 5G la fiecare intersecție.

Cu aplicarea tehnologiei 5G, o mare parte din consumatori ar putea înlocui internetul fix cu cel mobil, în special cei care privesc TV și video de rezoluție înaltă și folosesc serviciile educaționale. Anul trecut Austria a devenit prima țară europeană, care a lansat utilizarea comercială a comunicării de generația 5, iar primii ei utilizatori au fost abonații din localitățile rurale. Conform planurilor autorităților austriece, către anul 2025 toți utilizatorii locali ai internetului vor trece la tehnologia 5G. După Austria au urmat și alte țări europene. În China, SUA, Coreea de Sud funcționează deja sute de stațiuni de bază, care asigură comunicarea 5G. Se preconizează că exploatarea comercială largă 5G va începe după 2020.

Dezvoltatorii noilor tehnologii nu se vor opri aici. Încă anul trecut Ministerul chinez al Științei și tehnologiilor a anunțat lansarea elaborării accelerate a noului protocol – 6G. În China se elaborează planul de trecere la 6G, și se studiază variantele posibile de aplicare a acestei tehnologii. În Moldova însă operatorii deocamdată nu folosesc rețeaua 5G, însă unii dintre ei deja discută noile posibilități ale acestei tehnologii. Deocamdată ne vine greu să ne închipuim cum ne va schimba viața 5G, dar cum va fi 6G - și mai complicat. Este evident, că oamenii vor observa o accelerare a vitezei, însă în opinia experților, schimbările cu adevărat serioase vor surveni după mai mulți ani și nu toate vor fi pozitive.

”În Moldova – cele mai stricte standarde”

Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) concretizează că în Moldova deocamdată nu există operatori care să dețină acte permisive, să exploateze sau să testeze rețele și echipamente 5G. La moment, acestor instituții le-au fost eliberate licențe pentru utilizarea frecvențelor radio pentru furnizarea rețelelor și prestarea serviciilor de comunicare electronică terestră în baza tehnologiilor 2G, 3G și 4G. Pentru tehnologia de ultimă generație 5G benzile principale ar fi 700 MHz, 3400–3800 MHz și 24,25–27,5 GHz, iar în prezent nu este eliberată vre-o licență pentru dreptul de a le utiliza. Dar, menționează cei de la ANRCETI, în anul 2019 unii operatori au prezentat în premieră, în cadrul unor evenimente publice, avantajele și posibilitățile 5G.

Vitalie Tarlev, secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, a anunțat într-o conferință de presă, că în cadrul recentelor audieri publice s-a vorbit despre două etape de implementare a tehnologiei, care presupun posibilitatea consolidării rețelelor existente 4G (2020-2022) și crearea condițiilor pentru dezvoltarea rețelei 5G (2023-2025). În susținerea noii tehnologii, el a menționat că autoritățile studiază problema securității cibernetice și determină echipamentele acceptabile pentru a fi utilizate, deoarece conștientizează dependența societății de conexiunea la internet, iar conform cercetărilor simpla implementare a acestei tehnologii poate avea asupra economiei țării un impact pozitiv de 2-9% din PIB.

Tarlev se arată convins că apariția 5G în Moldova nu prezintă pericole pentru sănătatea cetățenilor și securitatea cibernetică a țării. Potrivit lui, în Moldova acționează standardele cele mai dure, dat fiind că nivelul maximal admis al intensității fluxului de energie electromagnetică pentru om este de 10 mW pe centimetru pătrat – de opt ori mai mic decît în țările industrial dezvoltate, și mult inferior standardului european. ”Una din sursele spectrului radio, discutate în contextul tehnologiei 5G, este utilizată în Moldova deja de 50 de ani. Este vorba despre diapazonul frecvenței 700 MHz. În tot acest răstimp nu a fost descoperit vre-un efect clinic, dacă omul nu se află în apropiere nemijlocită de turn”, - a spus secretarul de stat.

”Comercializarea sănătății de dragul profitului”

Totuși, în Moldova și peste hotare mulți specialiști ne îndeamnă să nu ne grăbim cu implementarea tehnologiei 5G și să studiem mai minuțios riscurile existente. Unul dintre neajunsurile evidente, la care au tot atras atenția cercetătorii din diferite țări, este faptul că lungimea semnalului 5G este mult mai scurtă ca cea a predecesorilor, de aceea el va avea nevoie de mai multe turnuri. Deci, este mare probabilitatea ca acestea să fie amplasate tot mai aproape de locuitori și să influențeze negativ sănătatea lor. Experții mai vorbesc despre problemele de securitate apărute în rezultatul implementării internetului rapid fără fir 5G. Această tehnologie va simplifica mult posibilitatea scurgerii de date și urmărirea electronică a oamenilor de către stat.

Într-un șir de țări, planurile cu privire la 5G au fost corectate din cauza pericolelor pentru sănătatea cetățenilor. Astfel, anul trecut a făcut acest lucru Bruxelles-ul, unde autoritățile locale au ajuns la concluzia imposibilității evaluării radiațiilor emanate de antenele necesare pentru deservirea noii generații de comunicare mobilă. Operatorii din Belgia s-au pregătit pentru lansarea 5G și o preconizează spre finele anului 2020 – începutul 2021, dar țin cont de faptul că termenele s-ar putea schimba în cazul continuării cercetărilor și reținerii în perfectarea autorizațiilor.

Mass-media belgiană scrie despre riscurile mari ale implementării 5G fără evaluarea adecvată a pericolului pentru sănătatea populației. ”Eu nu pot accepta orice tehnologie, fie și 5G, dacă nu se respectă standardele de securitate împotriva radiațiilor, elaborate pentru protejarea cetățenilor. Locuitorii Bruxelles-ului nu-s niște cobai, sănătatea cărora poate fi comercializată de dragul profitului. Noi trebuie să ne clarificăm minuțios toatea spectele”, îl citează publicația The Brussels Times pe ministrul belgian al mediului. În același timp, mass-media europeană anunța despre pieirea a sute de păsări în timpul testelor 5G în Țările de Jos, făcute cu scopul stabilirii puterii radiațiilor și a impactului lor asupra mediului. Păsările au murit în număr mare, în timpul ambelor valuri de experimente. Au parvenit informații despre comportamentul straniu al rațelor de pe lacul din apropierea noului turn 5G.

Implementarea 5G în SUA la fel a provocat numeroase întrebări cu privire la siguranța sănătății și alte riscuri. Portalul hightech.plus a scris despre faptul că în statul Oregon, consiliul orășenesc a adresat Comisiei Federale pentru comunicare a SUA rugămintea de a relua cercetările potențialelor pericole pentru sănătatea utilizatorilor 5G. Cu ani în urmă, Academia americană de pediatrie a adresat aceeași solicitare cu privire la comunicarea mobilă în general. Iar Camera reprezentanților din Louisiana a decis să adreseze Ministerului mediului și Ministerului sănătății cererea ca acestea să studieze impactul 5G asupra sănătății și a naturii. Un șir de orașe din California intenționează să blocheze construirea infrastructurii 5G.

De la imunitate redusă la boli oncologice

Anterior, un grup de savanți și medici a solicitat Comisiei Europene să introducă un moratoriu asupra sporirii numărului de antene celulare pentru 5G. În scrisoare, ei și-au exprimat profunda îngrijorare privind consecințele pentru sănătate a nivelului sporit de radiații – impactul neurologic negativ asupra omului, bolile oncologice și infertilitatea. Autorii adresării îndemnau să fie așteptate rezultatele cercetărilor, efectuate de savanți ce nu depind de producători, asupra pericolelor potențiale pentru sănătatea omului și a mediului ambiant. Ei menționează că 5G va spori semnificativ influența cîmpurilor electromagnetice ale frecvențelor radio (RF-EMF) în raport cu 2G, 3G, 4G, Wi-Fi etc. Asta în timp ce, potrivit lor, deja este demonstrat că rețeaua electromagnetică de frecvențe radio este dăunătoare pentru om și mediu.

Noile tehnologii, ca și sistemele de telecomunicații 2G, 3G, 4G, nu au fost supuse controalelor de piață privind influența pe termen lung asupra sănătății oamenilor, deși aceștia se vor afla în permanență în raza de acțiune a acestui flux de microunde. Mulți savanți și medici susțin că suprapunerea radiației 5G de frecvență înaltă peste combinația complicată a frecvențelor inferioare va agrava urmările negative pentru sănătatea publică din punctul de vedere al sănătății fizice și psihice a omului. De cele mai multe ori este vorba despre următoarele riscuri ale implementării tehnologiei 5G: tulburări ale sistemului imunitar și de metabolism, bolile de ochi – de la cataractă la leziunile retinei, transpirație severă, leziuni ale pielii, patologia spermatozoizilor, infertilitate, turburări neurologice, riscuri oncologice sporite și un șir de alte boli grave.

Se mai vorbește și despre pericolul pentru ecologie, pentru plante și copaci, pentru insecte - hrana de bază a liliecilor și păsărilor. Site-ul euronews.com anunță că meteorologii și-au exprimat de multe ori îngrijorarea pentru faptul că implementarea comunicării mobile de generația 5 poate avea un impact negativ asupra studierii atmosferei și, astfel, asupra stabilirii exactite a prognozei meteo. Este vorba despre interferențele pe care rețelele 5G le pot crea pentru radiometrele cu microunde, care recepționează datele privind umiditatea aerului. Asta se va întîmpla în cazul în care 5G va funcționa în diapazonul de frecvențe apropiat celui utilizat de sateliții meteorologici – 24 GHz.

Se știe că anterior sistemele de influență utilizau undele milimetrice de intensitate înaltă în scopuri militare, pe post de arme neletale, pentru controlul asupra protestatarilor, și asta a avut un impact negativ asupra sănătății celor iradiați. Studierea efectelor non-termice a demonstrat că lungimile milimetrice ale undelor vizează membranele celulelor și au un impact biologic nefavorabil. Ele, printre altele, provoacă cataracta, schimbări ale sistemului imunitar, influențează fiziologic inima și tensiunea arterială.

5G și pandemia de coronavirus

Un șir de cercetări vorbesc despre sporirea rezistenței bacteriene și schimbările bacteriene care se soldează cu dezvoltarea unor infecții periculoase, rezistență la medicamente și creșterea numărului de microorganisme imune la acțiunea preparatelor medicamentoase. Astfel poate fi explicată apariția unui șir de scandaluri ce țin de dezvoltarea pandemiei COVID-19, în epicentrul cărora s-a pomenit rețeaua 5G. În spațiul public, pe rețelele sociale a fost difuzată informația, precum că există o legătură între implementarea acestei tehnologii și coronavirus. În țările europene a avut loc un val de acțiuni de protest, în timpul cărora oamenii incendiau turnurile 5G, deoarece credeau că epidemia s-a dezlănțuit anume după introducerea noului format de comunicare celulară. Panica a atins dimensiuni atît de mari, încît rețelele sociale au fost nevoite să introducă cenzura.

Prima și cea mai simplă versiune declară direct că simptomele COVID-19 rezultă din radiațiile rețelelor 5G. Activiștii combaterii turnurilor de comunicare mobilă argumentează așa: 5G fac ca moleculele de oxigen să oscileze cu o frecvență de 60 miliarde hertzi/secundă și acestea nu se pot conecta la hemoglobina din sîngele omului. Și pneumonia se dezvoltă din cauza lipsei de oxigen în organism, provocată de ”radiația 5G”. A doua versiune susține că infecția provocată de coronavirus a apărut de la sine, iar noile tehnologii de comunicare mobilă o împing la scara unei catastrofe globale. Versiunea a treia spune că nu există acest coronavirus, iar pandemia a fost născocită pentru a sustrage atenția oamenilor de la instalarea turnurilor 5G, periculoase pentru sănătatea omului și pentru ecologie.

Această tendință nu a ocolit nici țara noastră: luna trecută Mitropolia Moldovei a acuzat autoritățile de complot cu Bill Gates, fondatorul Microsoft, pentru a controla oamenii prin intermediul tehnologiilor 5G și a vaccinurilor contra COVID-19. În opinia mitropoliei, Gates încearcă să introducă în oameni cipuri pentru administrarea lor de la distanță. În scrisoarea oficială adresată președintelui, spicherului și premierului, preoții au cerut ca oamenii să fie informați despre riscuri, iar vaccinarea de coronavirus să nu fie obligatorie. În acest context, Agenția Națională de Sănătate Publică a declarat că evoluția pandemiei nu depinde deloc de tehnologia 5G. Oficial, OMS în Moldova a plasat pe rețelele sociale informația despre faptul că ”virușii nu pot fi transmiși prin undele radio sau rețelele de telefonie mobilă”, iar ”COVID-19 s-a extins în țările unde nu există o rețea 5G”. Premierul Ion Chicu a menționat în emisia unui post TV, că ”asemenea declarații vorbesc despre nivelul redus de educație a celor care le fac”.

Și dacă majoritatea specialiștilor resping teoriile conspiraționiste din internet, nimeni nu contestă necesitatea continuării cercetărilor asupra riscurilor 5G. Ziarul «Молдавские ведомости» atrage atenția la planurile de utilizare a rețelei mobile 5G în țara noastră și menționează că autoritățile evită tema sănătății și bunăstării oamenilor în contextul consecințelor nefavorabile ale impactului acestei tehnologii. Dar este exprimată încrederea că implementarea 5G în Moldova se va face fără a ține cont de daunele provocate de radiațiile electromagnetice sănătății publice și mediului ambiant – asta chiar dacă țara noastră este printre liderii mondiali la reducerea natalității și declinul populației.

Este evident că rețelele de noua generație pot oferi numeroase posibilități noi și consumatorilor, și companiilor de telecomunicații, și guvernului. Toți vor să-și însușească o bucată mai mare din această plăcintă, deși încă nu este foarte clar ce putem face cu ea. În același timp, în multe țări, inclusiv Moldova, demnitarii și operatorii de telfonie mobilă nu preconizează careva cercetări detaliate asupra riscurilor existente, ei speră să înceapă, la prima ocazie, implementarea masivă a tehnologiei 5G. Ea este atît de nouă, încît în prezent nimeni nu poate spune exact ce urmări poate avea utilizarea ei pe scară largă și ce riscuri serioase există. Pe măsură ce medicii și savanții din diferite țări luptă împotriva utilizării 5G, apare întrebarea firească: merită oare să ne riscăm sănătatea, securitatea și mediul înconjurător de dragul unei conexiuni fulgerătoare? La ce bun ne trebuie? Cum va îmbunătăți ea viața omului? Mai ales că sistemele existente și echipamentele 4G pot asigura transmiterea informației de zece ori mai repede și mai mult, decît cele care funcționează în Republica Moldova

Vladislav Bordeianu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?