X 

Expoziția aniversară „O casă vie”, la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău

24 aug. 07:08   Afiș
2013 0

Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău deschide expoziția aniversară „O casă vie”, dedicată marcării a 110 ani ai casei familiei oamenilor de cultură Sainciuc și Rusu Ciobanu.

Povestea mai multor generații, începînd cu anul 1913 cînd a fost aprobat proiectul casei familiale, pînă în prezent, se oglindește în documente și fotografii de familie inedite prezentate în cadrul expoziției, transmite IPN.

Autorul expoziției „O casă vie”, pictorul Lică Sainciuc, este fiul pictorilor Valentina Rusu Ciobanu și Glebus Sainciuc. Moștenitor al renumitei familii de artiști care și-au lăsat amprenta în istorie prin creații valoroase, distinse cu apreciere la nivel național și internațional, propune o călătorie retrospectivă în istoria casei cu tradiții. Expoziția include proiectul casei aprobat în 1913, arborele genealogic al familiei, precum și fotografii rare datate de la începutul secolului XX. Lică Sainciuc a menționat că este o casă vie în care oamenii se nasc și mor, dar casa trăiește continuu.

Valeria Suruceanu, directorul Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău, a comunicat că este o expoziție importantă pentru societatea noastră prin faptul că povestește istoria unei familii renumite care a trăit în această casă timp de mai multe decenii. Locuința transmite o atmosferă inedită de la o generație la alta. Directorul muzeului a remarcat că este important să păstrăm asemenea locuri de semnificație istorică. „Prin aceste locuri noi putem să aflăm mai multe istorii legate de orașul Chișinău, putem să cunoaștem cum a arătat orașul în secolul trecut”, a spus Valeria Suruceanu.

Ea a precizat că expoziția cuprinde atît fotografii din arhiva familiei, cît și fotografii contemporane care au surprins evenimentele importante din viața familiei, redau atmosfera curții, casei. „De obicei, facem expoziții de pictură. Avem și expoziții documentare care sînt dedicate evenimentelor istorice și proiectelor de valoare la nivel național înalt. Dar aici este vorba de o casă care reflectă istoria orașului nostru‟, a adăugat Valeria Suruceanu.

Expoziția „O casă vie” va fi deschisă publicului larg pînă pe 23 septembrie.

2
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?