Tribul care transformă gunoaiele lumii moderne în accesorii pentru păr (FOTO)

Tribul care transformă gunoaiele lumii moderne în accesorii pentru păr (FOTO)

Daasanach, cunoscut și sub numele de Marille sau Geleba, este un trib seminomad care locuiește în zona rîului Omo, sudul Etiopiei.


Conform recensămîntului național din 2007, acesta numără 48.067 de persoane sau 0,07% din populația totală a Etiopiei. Fotograful francez Eric Lafforgue a petrecut cîțiva ani documentînd viața și cultura acestor oameni și modul în care viața lor s-a schimbat odată cu interacțiunea directă și indirectă cu omul „modern”. În această perioadă a constatat cu uimire că o modă neobișnuită a apărut în rîndul tribului după ce efectele poluării au ajuns în zonă.


Capacele de la sticle sînt folosite pe post de accesorii pentru păr, alături de ceasuri stricate și diferite alte obiecte din metal sau obiecte strălucitoare găsite pe malurile rîului Omol. Păstori renumiți în trecut, acum tribul petrece mai mult timp colectînd capace de sticlă și alte obiecte, pentru a le transforma în bijuterii, decît în îngrijirea bovinelor, care sînt din ce în ce mai puține în comunitatea lor. Capacele de sticlă sînt purtate atît de bărbați, cît și de femei sau copii, ca accesorii.


„Fetele tinere și copiii primesc metalele mai ușoare, în timp ce cele mai grele sînt luate și transformate în bijuterii pentru femeile căsătorite din trib. Bărbații pot purta capacele de la sticle în păr doar pînă se căsătoresc”, a declarat Eric Lafforgue pentru Daily Mail.


O altă ciudățenie a tribului este aceea că femeile sînt circumcise prin înlăturarea clitorisului. Femeile care nu sînt circumcise se numesc „animale sau băieți” și nu pot să se căsătorească. Femeile poartă o fustă, coliere și brățări, se căsătoresc de obicei al vîrsta de 17 ani, în timp ce bărbații la 20 de ani. Băieții sînt și ei circumciși.


Analiza genetică modernă a tribului Daasanach indică faptul că acesta este strîns legat de populațiile din Nilo-Sahara și Niger-Congo care locuiește în Tanzania decît de populațiile africo-asiatice cushitice și semitice din Etiopia.Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load