Tornada din România: Cum s-a format şi ce putere a avut (VIDEO)

Tornada din România: Cum s-a format şi ce putere a avut (VIDEO)

Ieri, în urma unei tornade în România un autobuz cu pasageri a fost spulberat de pe drum, şapte persoane fiind rănite.


Tornada de la Drajna s-a format în momentul în care frontul atmosferic rece care a pătruns în România, pe la Oltenița, s-a ciocnit cu unul de aer foarte cald. Din cauza temperaturilor ridicate s-au dezvoltat foarte mult norii cumulonimbus a căror înălțime a atins 13-14 kilometri, '' a explicat meteorologul Meda Andrei pentru Realitatea.


Sursa a mai precizat că este vorba de o "super-celulă, ce s-a întâmplat acolo, pentru că apare o mișcare rotațională între curentul ascendent din față, care hrănește furtuna, și cel descendent, precipitabil”.


Expertul spune că fenomene de acest gen se produc în sezonul cald când se pot înregistra diferențe termice semnificative între fronturile atmosferice.


"Zona cea mai vulnerabilă în țara noastră o reprezintă Bărăganul pentru că este zonă de câmpie se încinge foarte repede temperaturile cresc foarte mult", a subliniat Meda Andrei.


Totodată, ce ţine de puterea tornadei, pentru a o determina, meteorologii au nevoie să analizeze datele surprinse de radarele meteo, să facă cercetări pe teren la fața locului și să vadă imaginile care au fost surprinse de martori.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load