COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

SUA: Beijingul a constatat apariţia virusului cu o lună mai devreme decît a anunțat

SUA: Beijingul a constatat apariţia virusului cu o lună mai devreme decît a anunțat

SUA, care acuză China că a întîrziat să prevină restul lumii de apariţia noului coronavirus, au sugerat joi că Beijingul constatase probabil primele cazuri de contaminare încă din noiembrie şi nu în decembrie, aşa cum afirmă autorităţile chineze.

"Vă veţi aminti că primele cazuri erau cunoscute de guvernul chinez poate din noiembrie, în orice caz sigur la jumătatea lunii decembrie, şi ei au lăsat să treacă timp înainte de a semnala aceasta restului lumii, inclusiv Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii"(OMS), a declarat şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo la un post de radio local din Washington.

Pînă în prezent, primele cazuri evocate datează din decembrie la Wuhan, oraşul din centrul Chinei considerat ca locul de origine a pandemiei.


Mike Pompeo merge mai departe, vorbind despre posibilitatea ca autorităţile chineze să fi avut cunoştinţă de existenţa virusului încă din luna noiembrie, notează AFP.

Invitat să reacţioneze, un purtător de cuvînt al diplomaţiei chineze, Geng Shuang, a criticat aceste "afirmaţii total nefondate".

"Repunerea în discuţie a transparenţei Chinei şi recurgerea la manipulări politice sînt o lipsă de respect faţă de eforturile şi sacrificiile consimţite de poporul chinez pentru a combate epidemia", a reacţionat Geng.

China a informat OMS despre existenţa unui focar de cazuri de pneumonie la Wuhan în 31 decembrie. Existau atunci înregistrate oficial 44 de cazuri, dintre care 11 contractaseră o formă severă de pneumonie.

OMS a făcut publică existenţa acestui virus pentru prima oară în 4 ianuarie, dar nu a declarat o "urgenţă de sănătate publică pe plan internaţional" decît la 30 ianuarie.

Beijingul a asigurat întotdeauna că a furnizat informaţiile foarte rapid, dar administraţia preşedintelui Donald Trump acuză China că a întîrziat şi a disimulat gravitatea maladiei, ceea ce a permis - potrivit Washingtonului - ca epidemia să se răspîndească în lumea întreagă şi să ucidă zeci de mii de persoane.

Autorităţile americane reproşează de asemenea OMS că a avut prea multă încredere în China şi că a neglijat o alertă a Taiwanului care ar fi prevenit la sfîrşitul lunii decembrie despre o probabilă transmitere interumană a virusului.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load