Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4030

Ministerul de Externe al Chinei a numit întrebarea fundamentală în relațiile cu SUA

23 apr. 13:15   Externe
1718 0

China și SUA sînt parteneri sau adversari - aceasta este întrebarea fundamentală care nu admite greșeli.

Despre acest lucru a declarat de un reprezentant al Departamentului pentru țările Americii de Nord și Oceania al Ministerului chinez de Externe în cadrul unei ședințe de informare înaintea vizitei secretarului de stat al SUA, Anthony Blinken, în China.

"China și Statele Unite sînt, pînă la urmă, parteneri sau adversari – aceasta este o întrebare fundamentală în care nu poate fi făcută nici o greșeală ireparabilă", a declarat diplomatul, citat de China Central Television.

El a precizat că rivalitatea dintre marile țări nu va rezolva problemele cu care se confruntă China, SUA și lumea întreagă.

"China și Statele Unite sînt două țări majore, ele nu pot să nu mențină legătura, să nu comunice și, mai mult decît atît, nu se pot angaja în confruntări și conflicte", a subliniat diplomatul.


Dezacorduri între China și SUA au fost, sînt și vor fi, dar nu putem permite ca acestea să domine relațiile bilaterale, a spus el.

"Dezacordurile dintre China și SUA au existat în trecut, sunt în prezent și pot rămâne în viitor, dar nu putem permite ca ele să domine în relațiile chino-americane, trebuie să susținem gestionarea cu întregul proces al relațiilor bilaterale", a declarat un purtător de cuvînt al Departamentului pentru țările din America de Nord și Oceania al Ministerului chinez de Externe.

El a precizat că, în timpul vizitei lui Blinken, China își va clarifica poziția și va formula cerințe clare în problema Taiwanului, în domeniile comercial-economic, științifico-tehnologic și în problema Mării Chinei de Sud.

"Relațiile dintre China și SUA ar trebui să se stabilizeze, să se îmbunătățească și să înceapă să se îndrepte pe o cale stabilă, sănătoasă și durabilă. În același timp, China are interese, care trebuie de protejat, principii care trebuie de susținut și linii roșii care trebuie de păzit", a declarat diplomatul, citat de China Central Television.

Anterior, Departamentul de Stat al SUA și Ministerul chinez de Externe au declarat că Blinken va efectua o vizită în China în perioada 24-26 aprilie.

2
2
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?