Sonda lansată în 1972 s-ar putea prăbuşi în acest an pe Pămînt

Sonda lansată în 1972 s-ar putea prăbuşi în acest an pe Pămînt

O bucată uriaşă din sonda Cosmos 482 Venus, lansată de sovietici pe 31 martie 1972, ce s-a aflat pînă acum pe orbita planetei, s-ar putea prăbuşi anul acesta pe Pămînt.


În timpul întrecerii pentru spaţiu din timpul Războiului Rece, Uniunea Sovietică lansa sonda Venus. Din cauza unor defecţiuni de separare de rachetă, sonda a rămas blocată în orbita Pămîntului.


Sonda Cosmos 482 Venus a fost lansată anterior sondei Venera 8 (trimisă în spaţiu în iulie 1972, ce devenea a doua navă ce asoliza, cu succes, pe suprafaţa lui Venus). Venera 8 a transmis date de pe Venus timp de 50 de minute şi 11 secunde înainte să fie distrusă de condiţiile aspre de pe planetă.


Pe de altă parte, sonda rămasă captivă în orbita Pămîntului parcurge un traseu complet în jurul planetei o dată la 112 minute. Landerul ce se afla la bordul sondei Venus are o greutate de 495 de kilograme şi este compus din materiale menite să reziste la temperaturi extreme.


„Nava va supravieţui unei căderi către Pămînt fără nicio problemă. Ar fi amuzant dacă, în timpul reintrării în atmosferă, îşi va deschide paraşuta, dar sînt sigur că bateriile ce declanşează mecanismul au murit de mult timp”, a declarat specialistul Thomas Dorman.


Dorman a mai precizat că aproximativ 40-50% din întreaga navă va fi intactă în momentul reintrării în atmosferă. „Considerăm că sonda va reintra în atmosferă la sfîrşitul anului acesta, cel tîrziu mijlocul anului următor”, a explicat Dorman.


Cosmos 482 se află la 2.735 de kilometri de Pămînt, dar cînd orbita sa este la perigeu distanţa dintre planetă este de doar 200 de kilometri. Alte estimări arată că sonda va mai rămîne în orbită pentru aproximativ 2,5 ani, chiar şi cu un perigeu atît de redus.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load