TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Schelele topite de la Notre-Dame vor fi îndepărtate „în cîteva săptămîni”

Schelele topite de la Notre-Dame vor fi îndepărtate „în cîteva săptămîni”

Schelele topite aflate în vîrful catedralei Notre-Dame de Paris, devastate de focul izbucnit în luna aprilie curent, vor fi îndepărtate „în săptămînile următoare” pentru ca lucrările de restaurare să înceapă anul viitor, a declarat marți ministrul culturii din Franța.

Au trecut șase luni de când incendiul de pe 15 aprilie a stricat structura medievală din Paris, care era în curs de renovare și s-a încrucișat cu schele în care odată era amplasată spira acesteia, conform AP.


Metalul răsucit a rămas pe loc după incendiu, iar inginerii au încercat să stabilească dacă îndepărtarea acestuia va agrava deficiențele structurale cauzate de explozie.

Ministrul culturii franceze, Franck Riester, a declarat că înainte de începerea reconstrucției, trebuie să fie efectuate lucrări de întărire a clădirii.

„Notre-Dame de Paris încă nu este complet salvată,” declară Riester.

Președintele Emanuel Macron a promis în luna aprilie că, construcția urmează a fi restaurată într-o perioadă de 5 ani. Criticii spun că acest interval de timp este prea ambițios.

Ministrul culturii a declarat marți că Guvernul francez acordă prioritate calității și nu vitezei, deși termenul de 5 ani reprezintă ambiția statului de „a se mobiliza”.

„Pentru noi, prioritatea principală este să facem o restaurare de calitate care să ajungă la înălțimea a ceea ce reprezintă istoria țării noastre, pentru Paris, pentru religia catolică, pentru Notre-Dame”, a spus Riester.

Guvernul nu a stabilit o anumită direcție pentru reconstrucție, însă, Riester a promis consultații și dezbateri ample. În calitate de șef al statului, Macron are ultimul cuvînt, deoarece Guvernul francez deține Notre-Dame.

„Sîntem hotărîți să facem lucrurile într-o manieră total transparentă”, a spus Riester.

De asemenea, bugetul pentru proiect rămîne indecis. Aproximativ 350.000 de donatori au acordat sau au promis să acorde un total de 922 de milioane de euro (1,02 miliarde de dolari), conform Riester.

Fundația Notre-Dame a primit pînă în prezent 104 milioane de euro (114 milioane de dolari).

Totodată, Riester a abordat criticismul public cu privire la reacția întîrziată a oficialilor francezi la efectele nocive potențiale ale plumbului topit de pe acoperișul catedralei care s-a aruncat în aer și pe suprafețele de jos.

El a afirmat că oficialii din domeniul sănătății iau probe constant din zonele din jurul catedralei Notre-Dame pentru a verifica dacă există plumb și adaugă că lucrătorii de pe șantier iau măsurile de precauție corespunzătoare.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load