TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Rusia intenționează să cumpere benzină din Belarus

Autoritățile ruse au dispus Ministerului Energiei să studieze problema livrărilor de benzină din Belarus. Astfel ele intenționează să majoreze numărul de oferte pe piața internă, scrie Kommersant.

Ministerul Energiei a menționat că prețurile din Rusia sînt menținute de un demper și, prin urmare, livrările de benzină din Belarus ar fi ineficiente din punct de vedere economic în comparație cu exporturile din afara Uniunii Economice Eurasiatice (EAEU). În ultimii ani, importul de combustibil din republică a scăzut brusc; pentru Belarus este mai profitabil să livreze benzină în nord-vestul Europei și Ucraina.

Potrivit lenta.ru, în 2020 autoritățile ruse au interzis importul de produse petroliere pînă la 1 octombrie 2020. Această decizie trebuia să împiedice intrarea benzinei mai ieftine (în primul rînd bieloruse) în țară. În prezent, Rusia nu cumpără combustibil din Belarus, dar din 2021 acesta este transportat către porturile ruse din Marea Baltică pentru transbordare la export.

Dacă se ieftinește petrolul pe piața mondială, atunci benzina din Belarus ar putea apărea în vînzare la prețuri atractive, spun experții. Livrările pot ajunge în regiunile de vest ale Rusiei - în regiunile Briansk, Smolensk, Moscova și regiunea Moscovei, Sankt Petersburg și regiunea Leningrad, precum și în regiunea Kaliningrad.

În Rusia, benzina nu se ieftinește pe fondul scăderii prețurilor la petrol din cauza a trei factori: fluctuațiile cursului de schimb al rublei, factorul de piață și funcționarea mecanismului demper, a explicat Pavel Sorokin, șef adjunct al Ministerului Energiei.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load