Putin: Rusia este „pregătită“ să renunţe la Tratatul START cu SUA

Putin: Rusia este „pregătită“ să renunţe la Tratatul START cu SUA

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat joi să lase să expire în 2021 importantul Tratat în domeniul controlului armamentului nuclear START cu Statele Unite, dacă americanii nu dau semne că vor să-l prelungească, relatează AFP.

„Dacă nimeni nu doreşte prelungirea acordului START, atunci n-o vom face. Noi am spus de 100 de ori că sîntem pregătiţi de acest lucru“, a declarat Vladimir Putin într-o întîlnire cu reprezentanţi ai unor agenţii de presă în marja Formului Economic de la Sankt Petersburg.

„Pînă acum nimeni nu negociază cu noi. Procesul negocierilor oficiale nu a fost lansat, deşi totul expiră în 2021“, a adăugat Putin. Acest tratat bilateral privind reducerea armamentului strategic - a cărui ultimă versiune, intitulată „New START“, a fost semnată în 2010 - menţine arsenalele nucleare rus şi american sub nivelul din timpul Războiului Rece. El expiră în 2021, într-o perioadă de tensiuni puternice între cele mai mari două puteri nucleare. În cazul în care tratatul expiră fără să fie adoptată o nouă versiune, „nu va mai exista vreun instrument care să limiteze cursa înarmării (nucleare), de exemplu în trimiterea de armament în spaţiu“, a continuat preşedintele rus, avertizînd că „deasupra capului fiecăruia dintre noi vor fi arme nucleare“.

„Noi avem sisteme noi, capabile să garanteze securitatea Rusiei pe o perioadă destul de lungă“, a declarat Putin, dînd asigurări că ţara sa şi-a „întrecut concurenţii în privinţa creării de sisteme hipersonice“. Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo aprecia, în aprilie, că China trebuie să se alăture Tratatului START, de care sînt constrînse în prezent doar Moscova şi Washingtonul. Rusia şi Statele Unite şi-au suspendat deja, anul acesta, participarea la Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat în timpul Războiului rece, acuzîndu-se reciproc de faptul că-l încalcă. În acest context, Vladimir Putin a dat ordin să se pună la punct noi tipuri de rachete cu lansare de la sol în următorii doi ani şi a ameninţat, la sfîrşitul lui februarie, într-un discurs în Parlamentul rus, cu desfăşurarea unor noi arme „invincibile“, puse la punct de ţara sa cu scopul de a viza „centre de decizie“ din Occident.

 

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load