Parlamentul britanic, suspendat pentru 5 săptămîni

Parlamentul britanic, suspendat pentru 5 săptămîni

Această măsură a provocat un val de indignare în Marea Britanie cînd a fost anunţată la sfîrşitul lui august de Boris Johnson, acuzat că a recurs la manevre pentru a precipita Marea Britanie spre un Brexit fără acord pe 31 octombrie.

Liderul britanic, venit la putere la sfîrşitul lui iulie, a justificat măsura prin necesitatea de a prezenta un nou program de politică internă.

Este puţin probabil ca executivul să adune majoritatea de două treimi necesară pentru a convoca un scrutin, pe care vrea să-l organizeze pe 15 octombrie, chestiune asupra cărora deputaţii se vor pronunţa luni seară.

Opoziţia se teme ca Boris Johnson să nu sfideze legea votată săptămîna trecută cu susţinerea deputaţilor conservatori rebeli, care îl obligă să solicite Bruxellesului o amînare de trei luni dacă nu obţine un acord de ieşire din UE pînă pe 19 octombrie.

Reuniţi luni dimineaţă, liderii opoziţiei "s-au pus de acord să lucreze împreună pentru a face guvernul să se justifice în faţa Parlamentului", a declarat un purtător de cuvînt al liderului laburist Jeremy Corbyn.

"Ei s-au pus de acord să nu susţină stratagema lui Boris Johnson vizînd privarea poporului de puterea sa de decizie scoţîndu-ne din UE fără acord în timpul unei campanii electorale", a adăugat purtătorul de cuvînt.

 

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load