Lupta cu fumatul în Europa ajunge la un nou nivel

Lupta cu fumatul în Europa ajunge la un nou nivel

Austria va pune capăt în cele din urmă unei excepţii în Europa, după dezbateri îndelungate care au durat mai mulţi ani, urmînd să interzică fumatul în cafenele şi restaurante începînd din luna noiembrie, a decis Parlamentul de la Viena.


"Vom proteja sănătatea şi vom prelungi vieţile unor sute de mii de austrieci", a declarat Pamela Rendi-Wagner, liderul social-democraţilor din această ţară, al căror partid a condus o campanie desfăşurată pentru ca Austria să înceteze să mai fie "scrumiera Europei".


Pînă la această decizie, consumul de tutun rămînea posibil în Austria în stabilimente înzestrate cu spaţii separate pentru fumători şi în cele cu o suprafaţă mai mică de 50 de metri pătraţi, dacă administratorii lor doreau acest lucru. Totuşi, foarte multe stabilimente au optat deja din proprie iniţiativă pentru interzicerea fumatului, scrie Agerpres.


O propunere de lege pentru interzicerea totală a fumatului în restaurante şi baruri începînd cu 1 noiembrie a fost aprobată marţi de ansamblul formaţiunilor parlamentare, cu excepţia partidului de extrema dreaptă FPO - care a putut să blocheze în ultimele luni evoluţia legislaţiei în privinţa fumatului.


În 2015, social-democraţii şi conservatorii austrieci au adoptat o legislaţie anti-fumat în restaurante, însă acea lege a fost abrogată atunci cînd FPO a ajuns la putere, la sfîrşitul anului 2017, în coaliţie cu partidul conservator (OVP) al cancelarului Sebastian Kurz.


Fostul lider al extremei drepte austriece, Heinz-Christian Strache, el însuşi un fumător convins, a făcut din această chestiune o condiţie sine qua non a alianţei formaţiunii sale cu OVP.


Această saga legislativă a cunoscut un nou avînt atunci cînd coaliţia dreapta - extrema dreaptă s-a dizolvat în luna mai, în urma unui scandal denumit de presă "Ibizagate". Acel scandal, care l-a costat toate mandatele pe Heinz Christian-Strache, filmat în timp ce negocia contracte publice cu intermediari străini, a determinat numirea unui guvern de tehnocraţi pînă la alegerile legislative anticipate din această ţară, care vor avea loc în septembrie.


În absenţa coaliţiei constituite în Parlament, social-democraţii, conservatorii, liberalii şi ecologiştii au format un front comun împotriva extremei drepte şi au impus, marţi, interzicerea fumatului în cafenele şi restaurante.


Revirimentul coaliţiei dreapta - extrema dreaptă în această chestiune a determinat proteste ale profesioniştilor din sănătate şi ale unei părţi din opinia publică austriacă.


Lansată de Ordinul medicilor din Austria, o petiţie anti-fumat a fost semnată în 2018 de aproape 900.000 de persoane, reprezentînd aproape 14% din electoratul austriac şi peste 10% din populaţia totală a ţării, care are 8,8 milioane de locuitori.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load