TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Iranul se pregăteşte să lanseze un nou satelit

Iranul se pregăteşte să lanseze un nou satelit

Iranul se pregăteşte să lanseze în „câteva zile” un nou satelit de observaţie denumit Zafar ("Victorie"), a declarat sâmbătă şeful Agenţiei Spaţiale Naţionale iraniene, Morteza Berari.

„Fabricarea Zafar a început în urmă cu trei ani, cu participarea a 80 de oameni de ştiinţă iranieni", a afirmat Berari, fără a preciza data exactă a lansării.

Cu o greutate de 113 kg şi capabil să efectueze zilnic 15 rotaţii complete în jurul Pământului, Zafar urmează să fie plasat pe orbită la 530 km de Terra cu ajutorul rachetei Simorgh, a adăugat Berari, adăugând că satelitul a fost proiectat să fie operaţional "mai mult de 18 luni".


„Principala sa misiune" va fi "colectarea de imagini", a spus Berari, subliniind nevoile Iranului în materie, în special studierea şi prevenirea cutremurelor, "prevenirea dezastrelor naturale" şi dezvoltarea agriculturii.

„Este vorba despre un nou pas pentru ţara noastră", a spus Berari, amintind că în trecut Iranul a reuşit să plaseze un satelit pe orbită la 250 km de Pământ.

În timp ce programul de sateliţi al Republicii Islamice reprezintă un motiv de îngrijorare pentru ţările occidentale, Berari a declarat că Iranul militează pentru "utilizarea paşnică a spaţiului". "Toate activităţile noastre în domeniul spaţial sînt transparente", a dat el asigurări.

Şeful Agenţiei Spaţiale iraniene a mai spus că organizaţia sa intenţionează să finalizeze construcţia a "încă cinci sateliţi (până) la sfârşitul anului (iranian) 1399", adică martie 2021.

În ianuarie 2019, Teheranul a anunţat eşecul plasării pe orbită a satelitului Payam ("Mesaj"), ce avea drept misiune, potrivit autorităţilor, să colecteze date privind schimbările climatice în Iran.

  Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

  Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


  Știrile partenerilor noștri
  loading...
  Mai multe

  Sondaj Toate

  load