În peșterile Marii Britanii au fost descoperite "simboluri de vrăjitoare"

În peșterile Marii Britanii au fost descoperite "simboluri de vrăjitoare"

O mica peşteră dintr-o zonă rurală din Marea Britanie conţine o colecţie surprinzătoare de protecţii ritualice scrijelite în piatră.

Experţii în patrimoniu au scos la lumină probabil cea mai bogată concentrare de semne apotropaice sau simboluri menite să alunge spiritele rele sau ghinionul descoperite vreodată în UK. Inscripţiile de la Creswell Crags, o trecătoare ce separă Nottinghamshire şi Derbyshire, reprezintă o colecţie de mii de litere, simboluri şi tipare dintr-o perioadă de largă răspîndire  a credinţelor în vrăjitoare.   

Întinderea şi varietatea însemnelor de pe pereţii şi tavanul unei peşteri în centrul căreia se găseşte o gaură adîncă şi neagră, sînt fără precedent, scrie The Guardian.   Scrijeliturile semnifică protecţii împotriva vrăjitoriei şi blestemelor. Ele au fost descoperite cu totul întîmplător, locaţia adăpostind şi singurele reprezentări de artă aparţinînd epocii de gheaţă din Marea Britanie.

Directorul Patrimoniului Creswell a declarat că semnele au fost tot timpul în ochii lor, dar neavînd nici cea mai vagă idee cu privire la semnificaţia lor, le-au prezentat oamenilor drept „graffiti Victorian.” „Vă daţi seama cît de proşti ne-am simţit?” a spus el.  Doi ageri speologi au atras atenţia asupra lor crezînd initial că sînt probabil doar cîteva astfel de inscripţii în peşteră. Ulterior, în urma cercetărilor amănunţite numărul lor a ajuns la aproape o mie, iar specialiştii încă le numără.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load