COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Fost ofiţer CIA, condamnat la închisoare pentru spionaj în favoarea Chinei

Fost ofiţer CIA, condamnat la închisoare pentru spionaj în favoarea Chinei

Un fost ofiţer CIA a fost condamnat, vineri, la 19 ani de închisoare de un judecător federal din statul Virginia, după ce în mai acesta a pledat vinovat la acuzaţiile de conspiraţie şi spionaj în favoarea Chinei.

Jerry Chuan Shing Lee, în vîrstă de 55 de ani, a părăsit CIA în 2007 şi s-a mutat în Hong Kong. Cîţiva ani mai tîrziu, în 2010, a fost abordat de doi ofiţeri de informaţii din China, care s-au oferit să îi plătească 100.000 de dolari şi să aibă grijă de el „pe viaţă” în schimbul furnizării informaţiilor dobîndite cît timp a lucrat ca ofiţer CIA.

Ulterior, sute de mii de dolari au fost transferaţi în contul său bancar între 2010 şi 2013, în schimbul serviciilor furnizate.


„În loc să îşi asume această responsabilitate şi să îşi onoreze angajamentul de a nu dezvălui informaţii referitoare la apărarea naţională, Lee şi-a vîndut ţara, a conspirat pentru a deveni spion pentru un guvern străin şi apoi a minţit în mod repetat anchetatorii cu privire la conduita sa” se arată într-un comunicat al procurorului general al SUA pentru Districtul de Est al statului Virgina, Zachary Terwilliger.

Potrivit Departamentului de Justiţie, FBI a cercetat camera de hotel în care Lee a locuit în Hawaii în august 2012 şi a descoperit o agendă cu adrese şi un planificator ce conţinea note scrise de mînă făcute în perioada în care Lee lucrase pentru CIA, înainte de 2004.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load