COVID-19 în MOLDOVA

Catedrala Sfînta Sofia, de astăzi moschee

Catedrala Sfînta Sofia, de astăzi moschee

Catedrala Sfînta Sofia de la Istanbul va redeveni de astăzi moschee. Acolo va avea loc prima rugăciune musulmană după aproape un secol, iar ceremonia se va desfășura în prezența președintelui și a altor oficiali turci.

De altfel, Recep Erdogan a sosit la Istanbul și a inspectat catedrala înaintea redeschiderii acesteia ca moschee. Liderul de la Ankara a inagurat și noua plăcuță a catedralei pe care stă scris „marea moschee Hagia Sofia”. Unele mozaicuri din bazilica Sfînta Sofia din Istanbul, reprezentînd figuri creştine, vor fi acoperite cu draperii în timpul rugăciunilor musulmane, a anunţat purtătorul de cuvînt al preşedintelui turc, transmite Digi24.ro.

Mai multe ţări, mai ales Rusia şi Grecia, care monitorizează cu atenţie soarta patrimoniului bizantin din Turcia, dar şi Statele Unite şi Franţa, au avertizat autorităţile de la Ankara în legătură cu proiectul de transformare a Sfintei Sofia în lăcaş de cult musulman, o măsură pe care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, un politician conservator islamist, o susţine de mai mulţi ani.

Capodoperă arhitecturală bizantină datînd din secolul al VI-lea, Sfînta Sofia este unul din principalele obiective turistice din Istanbul şi a atras circa 3,8 milioane de vizitatori în 2019. Convertită în moschee după ocuparea Constantinopolului de către otomani, în 1453, ea a fost transformată în muzeu în 1934 de către primul preşedinte al Republicii Turcia, Mustafa Kemal, cu intenţia de a oferi acces întregii lumi la această capodoperă.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load