COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Acum 170 de ani, a fost inventat așa-numitul Ceas pentru 10.000 de ani

Acum 170 de ani, a fost inventat așa-numitul Ceas pentru 10.000 de ani

În urmă cu aproape 170 de ani, inventatorul japonez Hisashige Tanaka a inventat așa-numitul Ceas pentru 10.000 de ani.

Această invenție din Era Edo tîrzie (1851) este un dispozitiv sofisticat de măsurare a timpului și aparține categoriei ceasurilor japoneze numite Wadokei.

Desemnată bun cultural important de guvernul japonez, această capodoperă cu șase fețe poate arăta timpul în tot atîtea moduri: poate arăta ora obișnuită, ziua săptămînii, luna, ora japoneză, anumite coordonate solare și chiar și fazele Lunii, scrie incredibilia.ro.


Ceasul pentru 10.000 de ani trebuie întors doar o dată pe an. Secretul rezervei de energie stă în cele patru arcuri mari, prelucrate și înfășurate manual, ascunse în baza ceasului și acționate de o manivelă introdusă în carcasă.

Cu înălțimea de 63 de centimetri și greutatea de 38 de kilograme, ceasul are peste 1.000 de piese care, puse laolaltă, îndeplinesc toate funcțiile sale complexe, conform Enacademic.

Tanaka, un inventator desăvîrșit, a realizat toate piesele manual, cu instrumente simple. După ce a finalizat toate piesele, a durat trei ani să termine montajul.

Cea mai mare parte a structurii ceasului este acoperită cu fîșii minuscule de perle încrustate pe suprafața lacului negru, o tehnică ce poartă numele de „raden”. Pentru a decora ceasul în stil luxos, a folosit mai multe alte tehnici de tîmplărie japoneză tradițională.

În 2004, guvernul nipon a încercat să creeze o replică a capodoperei lui Tanaka pentru Expoziția Internațională din 2005, organizată în Japonia.

A fost nevoie de peste 100 de ingineri și de șase luni pentru a construi copia, chiar și cu cele mai noi tehnologii moderne. Inginerii au studiat cu atenție fiecare detaliu al mecanismului pentru a înțelege modul în care Tanaka a fabricat componentele.

Cu toate acestea, anumite piese ale ceasului original nu au putut fi recreate întocmai. De exemplu, s-a folosit oțel pentru arcurile principale, deoarece placa originală din alamă folosită ca arc a fost imposibil de reprodus.

Ceasul, comparabil cu ceasurile vestice contemporane din punct de vedere tehnologic, a fost dezvoltat printr-o combinație de ingeniozitate japoneză și principii din mecanica occidentală („rangaku”), în perioada de izolare a Japoniei.

În prezent, Ceasul pentru 10.000 de ani original este deținut de Toshiba Corporation (al cărei fondator este însuși inventatorul ceasului) și este expus la Muzeul Național al Naturii și Științelor din Tokyo. Replica ceasului este expusă la Muzeul Științelor Toshiba din Kawasaki.

Tanaka a produs o serie de alte ceasuri mecanice ingenioase, inclusiv un ceas de pernă și un ceas cu tambur. De asemenea, a creat primul planetariu din Japonia.

Tanaka Hisashige a fost un geniu al mecanicii, probabil cel mai mare inventator al Japoniei. A construit prima locomotivă cu aburi din țară, păpuși mecanice, războaie de țesut și multe alte lucruri, dar este cel mai cunoscut pentru înființarea Toshiba Corporation, azi un gigant al tehnologiei.

Numit adeseori „Thomas Edison al Japoniei”, Tanaka a fost un om remarcabil, a cărui carieră s-a desfășurat într-o perioadă crucială în istoria japoneză: în perioada vieții lui, Japonia s-a transformat dintr-un stat feudal izolat într-o putere industrială modernă.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load