A fost desemnat candidatul UE pentru a conduce Fondul Monetar Internaţional

A fost desemnat candidatul UE pentru a conduce Fondul Monetar Internaţional

Kristalina Georgieva, din Bulgaria, a fost desemnată de guvernele statelor membre candidatul Uniunii Europene pentru a conduce Fondul Monetar Internaţional, după mai mult de 12 ore de discuţii şi voturi pe fondul diviziunilor din cadrul blocului Comunitar, potrivit Reuters.

Singurul contra-candidat rămas în cursă, olandezul Jeroen Dijsselbloem, a felicitat-o ​​pe Twitter după un vot din cel de-al doilea tur în care a ieşit drept cîştigător clar.

Guvernatorul băncii centrale din Finlanda, Olli Rehn, şi ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calvino, s-au retras vineri, după o primă rundă de voturi între reprezentanţii celor 28 de naţiuni ale UE. Mario Centeno, preşedintele portughez al miniştrilor Finanţelor din Zona Euro, s-a retras joi.

Georgieva, 65 de ani, este director executiv al Băncii Mondiale după o lungă carieră la creditor, organizaţia geamănă a FMI.

Georgieva este un politician de centru-dreapta, care a crescut în Bulgaria, sub comunism.

Kristalina Georgieva este doctor în economie şi masterat în economie politică şi sociologie la Universitatea de Economie Naţională şi Mondială din Sofia.

Lăudată pentru abordarea directă, este o femeie care s-a ridicat prin propriile puteri care a urcat pe treptele ierarhice ale Băncii Mondiale pentru a deveni director executiv în 2017, după aproape şapte ani la Bruxelles, în calitate de comisar european pentru cooperare internaţională, apoi comisar pentru bugetul UE.

Candidatura ei ar putea reprezenta o modificare a normelor FMI care impun ca directorul general să aibă mai puţin de 65 de ani.

Fostul şef al FMI, Christine Lagarde, din Franţa, şi-a dat demisia în iulie după ce liderii UE au ales-o în locul lui Mario Draghi în funcţia de preşedinte al Băncii Centrale Europene.

 

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load