UE, despre îndeplinirea de către Moldova a condițiilor de acordare a asistenței

UE, despre îndeplinirea de către Moldova a condițiilor de acordare a asistenței

Experții Comisiei Europene au constatat progrese semnificative înregistrate de Republica Moldova nu numai în ceea ce privește prima tranșă de asistență macrofinanciară din partea UE, dar au îndemnat Guvernul să continue reformele.


Ei au vorbit despre acest fapt la întrevederea pe care prim-ministrul Pavel Filip a desfășurat-o cu reprezentanţii Misiunii Directoratului General ECFIN din cadrul Comisiei Europene, aflaţi la Chişinău pentru evaluarea îndeplinirii celor zece condiţionalităţi pentru debursarea primei tranşe a asistenţei macrofinanciare din partea UE, relatează NOI.md.


Prim-ministrul a mulţumit echipei de la DG ECFIN pentru suportul acordat  în procesul de obţinere a asistenţei macrofinanciare, subliniind importanţa acesteia în procesul de reforme iniţiat de Guvern. Totodată, şeful Executivului a menţionat că instituţiile naţionale au depus toate eforturile pentru a realiza condiţionalităţile pentru alocarea primei tranşe. „Contăm pe aceste fonduri pentru a susține ritmul reformelor și al creșterii economice”, a declarat Pavel Filip.


Prim-ministrul a specificat că se întreprind toate măsurile necesare pentru a asigura funcţionalitatea şi independenţa Autorităţii Naţionale pentru Integritate şi a Oficiului pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, iar lupta împotriva corupţiei şi reformele în justiţie rămîn prioritare şi în acest an. De asemenea, premierul a declarat că Guvernul se bucură de susţinerea Parlamentului în implementarea condiţionalităţilor legislative pentru debursarea asistenţei macrofinanciare. Mai mult decît atît, Pavel Filip a menţionat că pentru sesiunea de primăvară-vară a Legislativului se propune realizarea angajamentelor pentru următoarele tranşe, precum şi aprobarea Legii bugetului.


Reprezentanţii Misiunii Directoratului General ECFIN din cadrul Comisiei Europene au apreciat programul ambițios de reforme. Totodată, evaluatorii au constatat un bun progres nu doar pentru prima tranșa, încurajînd Guvernul să fortifice segmentul financiar-bancar şi să promoveze reformele sectoriale, în particular, să întărească eforturile de luptă împotriva corupţiei şi procesul de reforme în justiţie.


Republica Moldova şi Uniunea Europeană au semnat pe 23 noiembrie 2017 la Bruxelles pachetul de documente privind acordarea asistenţei macrofinanciare de 100 de milioane de euro Republicii Moldova. 40 de milioane de euro sînt acordați sub formă de grant, iar 60 de milioane – de împrumut. Resursele financiare vor fi alocate în trei tranșe egale, în funcție de progresele înregistrate în implementarea condiționalităților stabilite în Memorandumul semnat între Republica Moldova și Uniunea Europeană.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load