SUA vor ajuta Moldova să mărească recolta strugurilor de masă

SUA vor ajuta Moldova să mărească recolta strugurilor de masă

SUA vor ajuta Republica Moldova să sporească recolta strugurilor de masă de patru ori, informează NOI.md.


Astfel, Proiectul USAID Agricultura Performantă (USAID/APM) oferă granturi pentru înființarea plantațiilor demonstrative de struguri pe sistemele Pergola sau Gable și dotarea lor cu plase antigrindină sau antiploaie, precum și pentru procurarea echipamentului inovativ.


Experții menționează un șir de avantaje la cultivarea strugurilor de masă prin sistemul de Pergolă sau Gable, utilizate pe larg în țări precum Chile, Italia, Spania și SUA. Utilizarea sistemului de producere a strugurilor de masă Pergola sau Gable sporește recolta de circa patru ori.


Dacă producătorii de struguri obțin prin metode clasice în jur de 10 tone de struguri de masă per hectar, atunci utilizarea sistemului Pergola sau Gable oferă un randament plantației de pînă la 45 de tone de struguri per hectar.


Totodată, sistemele intensive de cultivare a strugurilor de masă garantează struguri și bobițe mai mari, de dimensiuni uniforme și de calitate extra.


Actualmente experiența viticultorilor moldoveni în utilizarea acestor sisteme este extrem de limitată, deși există ”istorii de succes” în țările vecine cu climă similară (România și Ucraina).


Valoarea granturilor pentru tehnologii și practici intensive de producere a strugurilor de masă acordate de proiectul USAID/APM poate fi de pînă la 600 de mii MDL, iar termenul limită de solicitare a granturilor este de 19 februarie 2018.


Informații detaliate despre apelul de finanțare prin granturi sînt disponibile pe pagina http://civic.md/grants/40547-proiectul-usaid-apm-lanseaza-apel-pentru-finantare-prin-granturi-activitatea-demonstrativa-pentru-implementarea-tehnologiilor-si-practicilor-intensive-de-producere-a-strugurilor-de-masa.html .


 


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load