COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Piersicii de smochin din nordul Moldovei aproape că nu au fost afectați de îngheț

Piersicii de smochin din nordul Moldovei aproape că nu au fost afectați de îngheț

Piersicii de smochine din nordul Moldovei aproape că nu au fost afectați de îngheț.

Despre aceasta au anunțat experții proiectului EastFruit, menționînd că, potrivit specialiștilor asociațiilor producătorilor agricoli, în unele raioane din zona de nord a Moldovei livezile de piersici au fost afectate de înghețuri în martie-aprilie semnificativ mai puțin decît în centrul și în sudul țării.

În cadrul recentei Conferințe Internaționale online, speakerii din Moldova au menționat că, din cauza înghețurilor, livezile de piersici din anumite regiuni au pierdut circa 70-80% din recolta viitoare.

După cum s-a menționat, în Moldova segmentul de piersici stagnează de cîțiva ani. În prezent, în țară aceste fructe ocupă nu mai mult de 3 mii de hectare (cu zece ani în urmă, livezile de piersici și nectarine erau aproape de două ori mai mari). Aproximativ 70-80% din plantațiile de piersici sînt cu soiurile "moldovenesc timpuriu", "Kiev timpuriu" și soiul mediu "Redhaven", care se disting prin proprietăți organoleptice bune, dar cu o rezistență și transportabilitate scăzută. Potrivit specialiștilor, anume aceste soiuri au fost afectate de îngheț în această primăvară.


În același timp, în raioanele nordice ale țării au înflorit surprinzător de bine livezile tinere de piersici, crescute în baza soiurilor de smochin (plate), care cîștigă popularitate în rîndul consumatorilor din întreaga lume. Cu toate acestea, în Republica Moldova cultivarea acestor soiuri este complicată de obstacole administrative ilogice.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load