COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Pomii fructiferi au avut de suferit de pe urma înghețurilor

Pomii fructiferi au avut de suferit de pe urma înghețurilor

Înghețurile de noaptea trecută au afectat majoritatea pomilor fructiferi, aflați deja în floare. Cei mai distruși sînt copacii de piersic și cais.

Roada acestora va fi compromisă, estimează specialiștii în pomicultură. Au rezistat temperaturilor cu minus mărul, prunul și părul. Și asta pentru că etapa de înflorire, în cazul lor, este abia la început. Și la noapte se așteaptă înghețuri.

Aceste imagini au fost surprinse într-o gospodărie din raionul Ialoveni. Din înregistrări se observă că cele mai afectate sînt florile caisului, care peste noapte au devenit galbene și uscate, iar fructul, care abia începea să se formeze, s-a înnegrit.

Înghețurile au afectat și pomii aflați în floare din zona de nord a țării.


Doctorul în pomicultură, Sergiu Popa, este îngrijorat de situație și afirmă că temperaturile cu minus, înregistrate noaptea trecută, vor influența negativ pomii fructiferi, mai ales speciile care au început să înflorească.

SERGIU POPA, DOCTOR ÎN POMICULTURĂ: „În primul rînd, situația e cu mult mai rea decît părea ieri, deoarece Serviciul Hidrometeorologic a anunțat că vor fi în jur de minu patru grade, dar în general, în unele locuri au fost înregistrate -11 grade. Situația e foarte rea, mai ales pentru speciile care au început să înregistreze înflorirea”.

De exemplu, roada caisului a fost practic toată compromisă. Florile pot rezista la înghețuri de cel mult -5 grade.

SERGIU POPA, DOCTOR ÎN POMICULTURĂ: „La piersic e aceeași situație. Dacă au fost mai mult de minus cinci grade, este compromis și piersicul. Dacă vorbim despre cireș, care se află în faza de buton alb, rezistența este mai mare. Dar, totuși, la minus 6 grade este afectat și acesta”.

Potrivit specialistului, cei care au reușit să iasă aproape cu bine din înghețul de aseară, sînt copacii de măr, păr și prun. Seria de îngheșuri încă nu a luat sfîrșit. Conform meteorologilor, Codul Galben de pericol se va menține pînă mîine dimineța. La nord, în acest interval, se așteaptă – 5 grade. Și Sudul va înregistra temperaturi cu minus. La noapte mercurul va coborî pînă la -2 grade. Ziua însă, vremea va fi frumoasă, cu soare din plin și temperaturi generoase.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load