COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Opinie: Moldova nu va cumpăra gazele românești prea scumpe

Opinie: Moldova nu va cumpăra gazele românești prea scumpe

Noul gazoduct Iași-Chișinău, care leagă magistralele de transport al gazelor din România și Moldova, ar putea fi nesolicitat în următorii cîțiva ani.

Compania de administrare românească Transgaz a confirmat că nu are cereri de umplere a țevii cu combustibil cel puțin pînă la sfîrșitul anului 2020, atîta timp cît este în vigoare contractul încheiat între Republica Moldova și Gazpromul rusesc, transmite eadaily.com

București presupune că la iarnă acordul cu Moscova va fi prelungit pentru următorii doi-trei ani și atunci proiectul de milioane lansat în 2014 de integrare a RM în sistemul de gaze al uniunii Europene se va dovedi a fi cu adevărat îngropat în pămînt nefiind dat în exploatare.


Guvernul Moldovei a anunțat data deschiderii oficiale a ultimei părți a conductei de gaze Ungheni-Chișinău, care va permite finalizarea conectării RM la sistemul de gaze al României. Potrivit premierului Ion Chicu, pe 27 august toate lucrările vor fi finalizate, iar el deja l-a invitat pe omologul român Ludovic Orban să participe la această ceremonie.

Noua conductă permite importul anual a 1,5 miliarde de metri cubi de gaz din Uniunea Europeană în Moldova. Este mult mai puțin decît livrează astăzi în regiunea "Gazprom" — 2,9 miliarde de metri cubi de gaz. Cu toate acestea, pentru Chișinău accesului la gazele europene este importantă în cazul amenințării că Ucraina ar putea refuza tranzitarea gazelor rusești pe teritoriul său.

România recunoaște că politica de prețuri fără producția industrială de extragere a gazelor în Marea Neagră pierde în fața holdingului rusesc. Anterior, șeful executivului de la Chișinău a declarat că va cumpăra gaze în România doar dacă vor fi mai ieftine decît livrările rusești.

"Dacă va fi mai ieftin, atunci, desigur, "Moldovagaz" va cumpăra de acolo, dacă va fi mai scump și vor fi suficiente livrări de la alt furnizor, atunci compania va fi cumpărată din alte surse", a declarat Ion Chicu.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load