Moldova și Turcia vor deschide o cameră comună de comerț și industrie

Moldova și Turcia vor deschide o cameră comună de comerț și industrie

Moldova și Turcia intenționează să extindă comerțul bilateral, să deschidă o cameră de comerț și industrie moldo-turcă și să organizeze, de asemenea, un forum de afaceri la Istanbul în februarie 2018.  


Acest lucru a fost discutat în cadrul unei întrevederi dintre ministrul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova, Chiril Gaburici, și ambasadorul Turciei în Republica Moldova, Hulusi Kılıç, care au abordat probleme de cooperare comercială și economică dintre cele două țări, relatează NOI.md.


Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, în cadrul dialogului, oficialii au analizat stadiul actual al relațiilor comercial-economice dintre cele două state, precum și organizarea Comisiei interguvernamentale moldo-turce, în cadrul căreia experții ambelor țări reliefează prioritățile de dezvoltare pe domeniile principale de colaborare dintre Moldova și Turcia. Printre domeniile prioritare a fost menționat cel comercial-economic, investițional, industrial, dezvoltarea IMM-urilor, protecția consumătorilor, precum și energetic, transport, planificarea urbană și teritorială, agricol și protecția mediului și asistența tehnică.


Chiril Gaburici a apreciat contribuția Guvernul Republicii Turcia în vederea înființării Biroului Comercial Economic al Republicii Moldova la Istanbul. De asemenea, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat importanța suportului financiar inițial acordat pentru chiria oficiului și mobilier.


Cu referire la Forumul de Afaceri bilateral, s-a stabilit organizarea Forumului la Istanbul, în luna februarie 2018, în cadrul căreia partea moldavă va prezenta oportunitățile investiționale ale Moldovei companiilor din Turcia, precum și facilitățile oferite de Acordul bilateral de comerț liber, semnat între Republica Moldova și Republica Turcia în septembrie 2014 și intrat în vigoare pe 1 noiembrie 2016.


În context, Chiril Gaburici a specificat importanța semnării în cadrul Forumului a unui acord-cadru de cooperare între Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova și Uniunea Camerelor și Burselor de Mărfuri din Turcia.


În aceeași ordine de idei, ambasadorul Hulusi Kiliç a informat despre intenția Republicii Turcia în deschiderea unei camere de comerț și industrie moldo-turce, în urma cărora companiile din Republica Moldova și UTA Găgăuzia vor putea să beneficieze de oportunitățile acesteia.


De asemenea, părțile au convenit asupra organizării primei ședințe a Subcomitetului pe subiecte vamale, create în cadrul celei de-a II-a ședințe a Comitetului mixt pentru implementarea Acordului de comerț liber, care a avut loc pe 20 noiembrie 2017. Scopul de bază al acestei ședințe este examinarea dificultăților întimpinate de mediul de afaceri din ambele țări și identificarea soluțiilor pentru depășirea situației create.


La finele întrevederii, ambasadorul Turciei l-a felicitat pe ministrul Chiril Gaburici cu ocazia învestirii sale în funcție și a reconfirmat suportul Republicii Turciei în implementarea reformelor economice în Republicii Moldova.


 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load