Mai ai 20 de zile pentru depunerea declarației cu privire la impozitul pe venit

Mai ai 20 de zile pentru depunerea declarației cu privire la impozitul pe venit

Serviciul Fiscal de Stat informează contribuabilii că sînt obligați să depună Declarația cu privire la impozitul pe venit pînă la data de 25 Martie, scrie Noi.md.


Pentru persoanele juridice şi fizice rezidente ale Republicii Moldova care desfășoară activitate de întreprinzător, precum şi persoanele care desfăşoară activitate profesională în sectorul justiţiei, impozitul pe venit se aplică aferent venitului obținut de aceștia din orice surse aflate în Republica Moldova, precum şi din orice surse aflate în afara Republicii Moldova, cu excepția deducerilor şi scutirilor la care au dreptul.


Contribuabilii, persoane juridice și fizice care practică activitate de întreprinzător, urmează să depună Declarația/Darea de seamă cu privire la impozitul pe venit la Serviciul Fiscal de Stat, sau în mod electronic conform prevederilor stabilite de art. 187 alin.(2(1)) din Codul fiscal.


Termenul-limită de achitare la buget a impozitului pe venit coincide cu termenul de prezentare a declarațiilor și a dărilor de seamă – 25 martie 2019.


Impozitul pe venit se determină de către persoanele juridice și fizice, care practică activitate de întreprinzător prin aplicarea după caz, a cotelor stabilite la art.15, art. 54(3), art.69(4) şi art.69(11) din Codul fiscal.


Totodată, menționăm că în contextul modificărilor operate în legislația fiscală pentru perioada fiscală aferentă anului 2018, formele organizatorice rezidenți cu statut de persoane fizice urmează să își determine obligațiile fiscale aferente impozitului pe venit, separat, pentru fiecare dintre cele două etape, I etapă cuprinzînd perioada 1 ianuarie 2018 – 30 septembrie 2018, și, respectiv, cea de-a II etapă include perioada aferentă 1 octombrie 2018 – 31 decembrie 2018.


Pentru categoriile menționate conform prevederilor Codului fiscal și a Legii pentru punere în aplicare a titlurilor I și II din Codul fiscal, pentru I etapă a perioadei fiscale 2018 impozitul pe venit se va determina la cota de 7% din venitul impozabil obținut în sumă de pînă la 24 750 lei și, respectiv, 18% din venitul impozabil care va depăși suma de 24 750 lei. Pentru etapa a II a perioadei fiscale 2018 impozitul pe venit se va determina la cota de 12% din întrega sumă a venitului impozabil obținut.


De asemenea, pentru formele organizatorice rezidenți cu statut de persoane fizice, pentru 2018, indiferent de prezența obligației privind achitarea impozitului, obligația de prezentare a declarației este distinct, pentru fiecare etapă în parte.


Pentru detalii poate fi accesată Baza Generalizată a Practicii Fiscale - compartimentul Impozit pe venit, compartimentul contribuabili sau poate fi contactat Centrul Unic de Apel al SFS la numărul 080001525 (apel gratuit).


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load