Kroll 2: Șor, beneficiar a 77 de companii. Denumirile care apar în raport

Kroll 2: Șor, beneficiar a 77 de companii. Denumirile care apar în raport

Experții companiei „Kroll” i-au atribuit lui Ilan Sor 77 de companii care au luat credite de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank și au participat la schema care a condus la falimentarea instituțiilor bancare. Toate firmele au fost denumite în raportul Kroll 2 drept „Grupul Șor”.


Experții „Kroll” oferă detalii despre modul în care au fost oferite creditele dubioase de zeci de milioane de dolari la Banca de Economii. Banii erau eliberați la indicațiile verbale ale conducătorilor Comitetului Executiv al BEM, iar indicații concrete ar fi dat președintele BEM Viorel Bîrcă și adjunctul Constantin Paladi.


Deciziile de acordare a creditelor se luau la ședințe la care reprezentanții statului nu participau, deși erau delegați în consiliul de administrare al Băncii de Economii. Au fost cazuri cînd într-o lună au fost organizate peste zece ședințe.


Au fost identificate 27 de companii din „Grupul Șor” care au luat credite din băncile moldovenești și le-au transferat pe conturile deschise într-o bancă din Letonia. Ulterior, aceștia bani s-au întors în R. Moldova și au fost folosiți pentru a acoperi creditele luate de alte companii.


De asemenea, în raportul Kroll 2 apar și băncile  „Moldindconbank”, „Victoriabank” și „Comerțbank” unde companiile din grupul Șor aveau depozite de zeci de milioane de dolari.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load