Experiența Moldovei în implementarea programului „PARE 1+1” trezește interes

Experiența Moldovei în implementarea programului „PARE 1+1” trezește interes

Tadjikistanul intenționează să studieze și să utilizeze experiența Moldovei în implementarea programului „PARE 1+1”, menit să faciliteze atragerea de bani în economie pentru migranții de muncă.


Acest fapt a fost comunicat de către Ministerul Economiei și Infrastructurii Republicii Moldova, care a menționat că secretarul general de stat al Ministerului, Iulia Costin, a avut astăzi o întrevedere cu delegația guvernamentală din Republica Tadjikistan și reprezentanții Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), aflată în vizită de studii în Republica Moldova, în perioada 23-25 ianuarie.


Vizita are drept scop documentarea privind Programul de atragere a remitențelor în economie (PARE 1+1), care este implementat cu succes din anul 2011, de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.


Iulia Costin a salutat interesul Republicii Tadjikistan și al statelor din regiunea Europei și a Asiei Centrale de a face un studiu privind succesul Programului ”PARE 1+1” din Moldova, subliniind că scopul comun este de a-i ajuta pe cetățeni să-și asigure mijloace sustenabile de subzistență.


Guvernul Republicii Moldova a prelungit Programul de atragere a remitențelor în economie până în 2020.


Mauricio Rosales, coordonator de proiect FAO, a menționat că Guvernul Tadjikistan cu sprijinul FAO intenționează să implementeze în țara sa un proiect similar celui din Republica Moldova, pentru atragerea remitențelor celor plecați la muncă în străinătate și investirea banilor în afaceri proprii. Experiența Republicii Moldova este încurajatoare pentru dezvoltarea economică și socială a Republicii Tadjikistan.


În perioada 2011-2017, în cadrul Programului „PARE 1+1” au fost finanțate aproximativ 1100 de proiecte de afaceri, valorificînd remitențe în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, ceea ce a dus la atragerea a încă 34 de milioane de euro sub formă de investiții în economie și crearea a circa 3 mii de locuri de muncă. O parte semnificativă a investițiilor a fost redirecționată spre sectorul agroalimentar.


 


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load