TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Chicu le răspunde celor cuprinși de "isteria electorală"

Chicu le răspunde celor cuprinși de "isteria electorală"

Premierul Ion Chicu a venit cu mai multe date statistice despre evoluțiile economice a anului 2019. Astfel, Chicu a vrut să le arate experților economici, cît de proaste au fost prognozele lor și cît de inutile au fost criticile.

Cel puțin asta se denotă din postarea făcută de prim-ministru pe pagina sa de Facebook, notează Noi.md cu referire la unimedia.info.


"Pe parcursul întregului an 2019 am încercat să vă țin informați privind evoluția situației bugetare. Era firesc, că foarte multă lume avea îngrijorări în privința sustenabilității bugetare. Dacă considerăm reforma fiscală din 1 octombrie 2018 cu diminuare semnificativă a unor impozite, măsurile cu caracter social, care implicau cheltuieli mari, reforma salarială cu creștere de peste 2 miliarde a sumei cheltuielilor de personal. Dar mai ales, isteria electorală a unora, care din ”groapă bugetară” nu m-au mai scos.

În toată această perioadă am încercat să vin cu cifre și dovezi clare, că sistemul bugetar al țării noastre este deja bine format (e adevărat, loc pentru perfecționare există), este capabil să înfrunte multe riscuri, inclusiv alegeri parlamentare si locale într-un an, crize politice, etc. Astăzi, fiindcă avem datele finale pe exercițiul bugetar 2019, vreau să vin cu o ultimă informație la acest capitol. Ca să punem punctul pe ”i”, a punctat Chicu.

Potrivit premierului, veniturile bugetului de stat în 2019 le-au depășit pe cele din 2018 cu 3.762 mlrd. lei. Din care: cele acumulate de Fisc - au crescut cu 760 mln.lei, Vama - 1.486 mlrd.lei, alte venituri - 1.372 mlrd. lei

„BASS. În pofida diminuării cu peste 17% a cotei cumulative a contribuțiilor de asigurări sociale pentru sectorul privat în 2019 (primele 3 trimestre) față de 2018, veniturile proprii ale acestui buget au crescut cu 764 milioane lei. Iar față de cifra planificată inițial în acest buget - cu aproape 1 miliard de lei.

Prim-ministrul mai spune că, în total, Bugetul Public Național a crescut la venituri în 2019 față de 2018 cu peste 5.25 miliarde lei. Din această sumă creșterea datorită colectărilor de impozite și taxe este de circa 4 mlrd. lei. Aportul asistenței financiare externe - restul, circa 1.3 mlrd. lei.

"Absolut toate obligațiunile bugetare au fost finanțate pînă la sfîrșit de an, nu există arierate. Soldurile în conturile BPN la sfîrșit de an au fost suficiente pentru a finanța, chiar începînd cu primele ore ale anului 2020, toate plățile. Inclusiv salarii, pensii, alocații, dar și acel suport de 700 de lei, pentru circa 600 mii de cetățeni".

„Am scris toate aceste de mai sus cu un singur scop - acolo unde se muncește, dar nu pălăvrăgește, rezultatele nu întîrzie să apară. Toți la muncă în anul 2020!”, a conchis acesta.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load