COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Sentimentul de iubire în explicația oamenilor de știință

Sentimentul de iubire în explicația oamenilor de știință

De-a lungul timpului oamenii de știință au efectuat multe cercetări pentru a afla care este motivul biologic care stă la baza iubirii. Se pare că iubirea are o legătură strînsă cu numărul de urmași.

O echipă de cercetători condusă de profesorul Piotr Sorokowski de la Universitatea din Wroclaw a realizat un studiu care sugerează că succesul reproducerii are o pondere esențială în dragoste, care este măsurată prin numărul de copii pe care cuplul reușește să-i aducă pe lume. Studiului a fost publicat în Frontiers in Psychology.

În acest sens, studiul s-a axat pe trecutul evolutiv al vînătorilor sau cuceritorilor din Hazda, Tanzania, în ceea ce privește iubirea. Asta pentru că partenerii din aceea perioadă își lua de la bun început angajamentul de a aduce pe lume cît mai mulți copii.


În societățile moderne occidentale, factori precum contracepția perturbă legătura potențială dintre dragoste și numărul de copii. De aceea echipa de cercetare a ales să studieze Hazda, transmite realitatea.net

Cercetătorii au descoperit cum să măsoare dragostea

Pentru a măsura dragostea simțită de persoanele căsătorite care au participat la studiu, cercetătorii au folosit o metodă numită "scală de dragoste triunghiulară". Mai exact, măsura se bazează pe trei componente care, în ansamblu, sînt destinate să măsoare profunzimea iubirii: intimitatea, pasiunea și angajamentul.

După colectarea răspunsurilor ale fiecărui participant pentru cele trei componente, oamenii de știință au comparat aceste scoruri cu numărul de copii născuți în căsătoriile actuale. Astfel, s-a constat că angajamentul și succesul reproducerii au fost legate pozitiv și consecvent în ambele sexe.

Cercetătorii au găsit și o asociere pozitivă între pasiunea și succesul reproducerii la femei. O corelație negativă între intimitate și numărul de copii, pe de altă parte, ar putea rezulta dintr-o scădere a intimității între parteneri atunci cînd există mulți copii în jur.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load