Cel mai vechi sistem de irigație: După 2000 de ani, este funcțional și astăzi (FOTO)

Cel mai vechi sistem de irigație: După 2000 de ani, este funcțional și astăzi (FOTO)

Cel mai vechi sistem de irigare din lume se află în China. Dujiangyan este o minune a științei și ingineriei chinezești. A fost construit acum 2.200 de ani și funcționează și în zilele noastre.


Este încă folosit pentru a iriga peste 668.700 de hectare de teren agricol și oferă apă potabilă în mai mult de 50 de orașe din provincia Sichuan. Dujiangyan este creația lui Li Bing, un localnic, care, sătul să se confrunte cu inundațiile frecvente ale rîului Minjiang, a decis, acum mai bine de două milenii să construiască un dig artificial care să poată dirija apa după bunul său plac.


Regele Zhao din Qin a finanțat proiectul lui Li Bing și zeci de mii de muncitori au fost puși la lucru. Aceștia au construit digul cu ajutorul unor coșuri de bambus umplute cu pietre, cunoscute sub numele de Zhulong. Acestea erau ținute la loc cu trepiedele din lemn numite Macha. Caracteristicile topografice și hidrologice naturale ajută sistemul în irigarea, sedimentarea, controlul inundațiilor și a fluxului de apă.


Una dintre cele mai uimitoare caracteristici ale proiectului de inginerie a fost crearea unui canal prin Muntele Yulei. Merită menționat faptul că lucrătorii au făcut acest lucru înainte de apariția prafului de pușcă. Soluția lui Li Bing de a sfîrma roca dură a fost la fel de ingenioasă ca și restul construcției sale. Acesta s-a folosit de foc și apă. Cu ajutorul focului încălzea bucățile masive de rocă, iar cu ajutorul apei o răcea, lucru ce ducea ușor, ușor la crăparea pietrelor. A avut nevoie de opt ani pentru a crea un canal de 20 de metri lățime prin munte.


Finalizarea sistemului a pus capăt inundațiilor din zonă și a ajutat la transformarea Sichuan în cea mai productivă regiune agricolă din China. Proiectul ambițios al lui Li Bing este acum recunoscut drept „Comoara din Sichuan”.Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load