Ce se întîmplă în corpul nostru cînd înghiţim o gumă de mestecat

Ce se întîmplă în corpul nostru cînd înghiţim o gumă de mestecat

Mitul conform căruia o gumă de mestecat înghiţită nu poate fi metabolizată de organism, aşa că poate rămîne şi ani de zile în stomac, a fost demontat şi explicat de un medic specialist în nutriţie şi de un gastroenterolog.

Nutriţionistul american Gerry Mullin a explicat, pentru publicaţia Woman’s Health, cît adevăr se ascunde dincolo de mitul conform căruia o gumă de mestecat pe care o înghiţim poate să rămînă în stomac chiar şi 7 ani de zile. De fapt, organismul poate metaboliza anumite ingrediente aflate în compoziţia gumei de mestecat, cum sînt îndulcitorii şi aromele, iar restul trece prin sistemul digestiv. Partea pe care organismul nu o poate digera se referă la baza folosită la producerea gumei de mestecat, a precizat gastroenterologul Nancy McGreal. Această bază nu este solubilă, deci organismul nu reuşeşte să o dizolve.

Pe de altă parte, nu este cazul să ne îngrijorăm dacă se întîmplă să înghiţim accidental o gumă de mestecat, asigură specialiştii americani. Pentru că aceasta nu va rămîne blocată în stomac sau în tractul intestinal, scrie adevarul.ro. Cu siguranţă, îi va lua puţin mai mult timp să fie eliminată, împreună cu alte resturi alimentare, dar în niciun caz nu va rămîne ani la rînd în organism, conform mitului care îi sperie mai ales pe părinţi.

Care sînt, totuşi, riscurile care ar putea să apară atunci cînd înghiţim gumă de mestecat, dincolo de riscul evident de a ne îneca? Medicii americani consideră că pot exista probleme serioase numai în cazul în care suferim de boala Crohn (boală inflamatorie cronică, localizată la nivelul peretelui tractului digestiv, care poate afecta teoretic orice segment de la esofag pînă la anus) sau de diverticulită, o afecţiune uneori dureroasă, care se dezvoltă atunci cînd diverticulul (similar cu o pungă) care se formează în peretele colonului (parte a intestinului gros) se inflamează sau se infectează. În cazuri destul de rare, guma de mestecat poate să blocheze intestinele, ceea ce duce la apariţia crampelor, constipaţiei şi a altor neplăceri centrate pe zona digestivă. 

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load