COVID-19 în MOLDOVA

Ce impact are mediul în care lucrezi asupra sănătății tale mentale

Ce impact are mediul în care lucrezi asupra sănătății tale mentale

Este foarte important mediul în care lucrezi deoarece acesta are un impact mai mare decît credeai asupra creierului tău. În acest sens, un studiu îți explică ce efecte are asupra ta un mediul profesional creativ în comparație cu unul toxic.

Cercetătoarea Fioana Kerr, specialist în sisteme și complexitate neurală la Universitatea din Adelaide și consultant în management pentru cîteva dintre cele mai mari companii din lume, a realizat un studiu care descrie legătura dintre creier și mediul profesional. De asemenea, Kerr a luat în calcul și liderii care le influențează pe ambele.

Studiul s-a axat în special pe neurogeneză, care are loc în momentul în care lucrezi într-un mediu creativ, inovator și capabil să te stimuleze, cu oameni care îți plac. Cît despre reversul medaliei, liderii nepotriviți construiesc medii profesionale toxice, care au un impact negativ asupra creierului.


În cele mai comune scenarii care implică lideri nepotriviți, angajații fie devin imuni și se detașează complet, fie încep să se teamă. Iar în cea de-a doua situație lucrurile sînt mult mai grave, deoarece corpul începe să secrete cortizol și adrenalină.

Cortizolul funcționează precum o pătură chimică asupra creierului, care nu îți permite nici să îți accesezi toate cunoștințele, nici să creezi altele noi. Altfel spus, șeful te poate face să fii mai încet la minte și mai mult te poate expune și la riscul de infarct din cauza stresului cronic pe care-l exercită asupra ta zilnic.

Cît despre creierul persoanelor care lucrează într-un mediu creativ, acesta este capabil să facă legături mult mai rapide decît persoanele care lucrează într-un mediu toxic.

Așadar, un lider deschis e capabil să le insufle angajaților curaj și să le ofere un mediu de muncă ideal. Astfel, anagajații vor deveni mult mai eficienți, spre deosebire de cei care lucrează într-un mediu toxic.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load