Care sînt simptomele oboselii cronice

Care sînt simptomele oboselii cronice

Din punct de vedere clinic există o simtomatologie cronică de tip anxios şi depresiv.


Totuşi, bolile din aceste două categorii includ şi multe alte manifestări iar simptomele care sînt similare cu cele ale neurasteniei sînt de regulă mai severe. 


Tulburările depresive şi cele anxioase debutează şi evoluează după alte tipare, au un alt răspuns la tratamentul psihotrop.
Creierul se află într-o stare prelungită de suprastimulare şi, din acestă cauză, se ajunge la nelinişte, tensiune psihică şi fizică, o dispoziţie cronică de iritabilitate, labilitate emoţională, oboseală în special mentală, letargie şi extenuare. Plîngerea principală poate fi legată de epuizarea percepută chiar la eforturi minore.


Ceea ce demoralizează persoanele afectate este că odihna (activă sau pasivă) nu îi ajută decît foarte puţin sau chiar deloc. Se caută repausul, odihna, €œevitarea stresului”,  însă pacienţii constată că starea lor de activare este atît de crescută, încît nu reuşesc să se mai relaxeze.


Stresul prelungit duce la apariţia de simptome în mai toate regiunile corpului, motiv pentru care pacienţii solicită un volum uriaş de servicii, în special din domeniul medicinii interne. Iată cîteva dintre simptomele care pot ascunde o stare de oboseală cronică:


ameţeală, senzaţia de leşin


dureri severe de cap


insomnie, oboseala accentuată pe timpul zilei


dificultăţi de concentrare, probleme de memorie


scăderea randamentului gîndirii


sensibilitate crescută sau intoleranţă la zgomote şi lumini puternice


creşterea frecvenţei cardiace, palpitaţii, dureri nespecifice în zona inimii


tensiune arterială mărită


dureri musculare şi articulare


dureri corporale difuze


senzaţia că anumite segmente "€œamorţesc”, sînt prea reci sau foarte calde


transpiraţii


dureri de spate, sensibilitate crescută de-a lungul coloanei


dificultăţi de înghiţire, greaţă


gastrită/ulcer


tulburări ale tranzitului intestinal, sindrom de colon iritabil


Oboseala Cronică - Tratament


Nu există un tratament pentru acest sindrom şi nici măcar nu se cunosc în profunzime cauzele.  S-a încercat orice: antivirale, mediatori imunologici, anticolinergice, hormoni - toate fără vreun rezultat notabil în privinţa ameliorării simptomelor şi creşterii activităţii.


În prezent se utilizează substanţele care fac parte şi din tratamentul fibromialgiei: antidepresive din clasă inhibitoare selective ale secreţiei de serotonină (ex.: fluoxetina, sertralina, paroxetina); substanţe care induc somnul şi/sau relaxează musculatura scheletică; antiinflamatoare nesteroidiene şi anticonvulsivante mai noi, care sînt eficace în scăderea durerii; diverse recomandări nutriţionale şi suplimente nutritive.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load