Au fost create lentile inspirate de Superman

Au fost create lentile inspirate de Superman

Abilitatea lui Superman de a trage din ochi cu raze de lumină este pe punctul de a deveni realitate mulţumită unui nou tip de lentile de contact.


Specialiştii au creat un tip de stickere extrem de subţiri ce pot fi ataşate accesoriilor optice. Conform Mail Online, aceste dispozitive oculare permit purtătorului să tragă cu raze laser din ochi la o distanţă de 50 de centimetri. 


Descoperirea a fost realizată de o echipă de cercetători din cadrul Universităţii din St. Andrews ce au creat membrana flexibilă prin intermediul polimerilor semiconductori organici. Acestea sînt similare cu peliculele utilizate pentru ecranul smartphone-ului ce activează pixeli atunci cînd o sursă de lumină apare deasupra lor. 


În cazul acestor stickere, sursele puternice de lumină ajută la fluorescenţa polimerilor, fapt ce alimentează laserul. Cercetătorii pot transforma fiecare sticker individual într-o etichetă de securitate proprie, prin alterarea proprietăţilor laserului pe care îl generează. Cercetătorii au utilizat lentilele de contact cu laser pe ochii unei vaci ca substitut pentru ochiul uman. Prin transmisterea unei lumini albastre pe lentilă, o rază laser verde a apărut pe un ecran de 50 de centimetri. 


Profesorul Malte Gather, din cadrul Universităţii St. Andrew, a afirmat că: ''În Grecia antică, Platon credea că percepţia virtuală este mediată de 'razele oculare' trimise de către ochi pentru cercetarea mediului înconjurător.'' 


''Munca noastră reprezintă o nouă reuşită în dezvoltarea laserelor şi modul în care acestea pot fi utilizate în medii moi,'' a adăugat el. Specialiştii consideră că dispozitivul ar fi utilizate şi pentru ochiul uman. De asemenea, echipa a demonstrat că dispozitivul este atît flexibil, cît şi robust, iar proprietăţile sale optice nu dispar timp de cîteva luni. 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load