COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Chișinăuienii cer demolarea construcțiilor ilegale din capitală

Chișinăuienii cer demolarea construcțiilor ilegale din capitală

Locuitorii din sectorul Botanica sînt indignați de construcțiile ilegale de lîngă clădirile rezidențiale cu mai multe etaje, construcțiile deasupra clădirilor, balcoanele construite, mansardele, terasele atașate clădirilor construite în perioada sovietică și cer ca primăria Capitalei să demoleze aceste obiecte ilegale care sluțesc capitala Moldovei, transmite Noi.md.

În scrisoarea lor deschisă transmisă reporterilor, aceștia au menționat că în ultimii 30 de ani, înfloritor altădată, Chișinăul, „orașul alb - floarea de piatră”, a fost transformat în Shanghai de la începutul secolului trecut, în favelele braziliene.

Orașul a fost desfigurat de mii de construcții lîngă clădirile rezidențiale supraetajate; suprastructuri, balcoane, mansarde, terase, atașate clădirilor înalte construite în perioada sovietică.


Potrivit orășenilor, toate aceste „lucrări de arhitectură moldovenească” au fost ridicate cu încălcări grave ale codurilor și regulilor de construcție, standardelor de urbanism și a altor acte legislative în domeniul arhitecturii și construcției.

În scrisoare este subliniat faptul că mulți cetățeni, fiind obraznici din cauza că nu sînt pedepsiți, au îndrăznit să acapareze cîțiva ari din terenul municipal în apropierea apartamentului cumpărat și să construiască pe acest teren un conac adevărat cu mai multe niveluri, cu garaj, saună, sculpturi și havuzuri și să îngrădească toată această gospodărie cu un gard trainic.

"Am dori, cu ajutorul dumneavoastră, să adresăm o întrebare mult stimatului primar: vor fi demolate astfel de construcții pe care le puteți vedea în fotografiile anexate? Vor fi trași la răspundere funcționarii care au eliberat certificate de planificare urbană și autorizații pentru construcția unor astfel de „capodopere”? Sau numeroasele „capodopere ale artei construcției” vor rămîne pe vecie, ca monumente al erei „capitalismului sălbatic”, au menționat în scrisoarea lor locuitorii de la Botanica.

Trebuie menționat faptul că recent s-a aflat despre un mare scandal în sectorul Botanica în legătură cu construcția ilegală de pe bulevardul Traian. În special, prin hotărîre judecătorească a fost înregistrată proprietatea de pe Bulevardul Traian, 5/3 - restaurantul „La Vista”, construit pe trotuar. În ciuda faptului că această porțiune de drum este destinată traficului pietonal, acest lucru nu a împiedicat agentul economic să acapareze o parte din trotuar.

Alarma în legătură cu această construcție au fost dată de către organizațiile de protecție a mediului, care sînt nedumerite de modul în care a fost posibilă acapararea spațiului public și distrugerea spațiilor verzi din oraș. Ecologii presupun că în această zonă au fost tăiați copaci, pentru ca să poată fi ridicată structura.

La acest incident au reacționat activ rețelele sociale. Internauții au anunțat că vor depune o petiție prin care vor solicita pedepsirea administratorilor și judecătorilor locali care au permis înregistrarea clădirii. Locuitorii cer implicarea procuraturii.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load