COVID-19 în MOLDOVA

O locuitoare dintr-un sat din sudul Moldovei a deschis un muzeu de istorie în casa părintească

O locuitoare dintr-un sat din sudul Moldovei a deschis un muzeu de istorie în casa părintească

O locuitoare a satului Chirsova, Galina Sircheli, a deschis un muzeu etnografic în casa părintească. Ea a adunat colecția de exponate valoroase în cinstea tatălui său - primul profesor de limba găgăuză din satul Kirsovo, Dmitri Semenovici Cristioglo.

Cu forțele proprii, Galina Sircheli a renovat casa părinților, care a fost construită în 1959. În camere, ea a postat nu numai fotografiile tatălui său, ci și a multor reprezentanți ai intelectualității găgăuze din acei ani.

Printre exponatele muzeului se numără obiecte de uz casnic ale poporului găgăuz din anii 50-70, ustensile de uz casnic, război de țesut, colț cu zestrea miresei găgăuze, covoare cu ornament național.


În planurile proprietarei muzeului este de a construi o bucătărie găgăuză-bulgară în curtea casei, unde fiecare vizitator va putea gusta din bucatele naționale.

"Scopul muzeului este de a arăta viața de zi cu zi a găgăuzilor în perioada anilor 50 ai secolului trecut. De a arăta dragostea de muncă și bogăția spirituală a poporului nostru", a menționat Galina Sircheli.

La deschiderea obiectului turistic a participat bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah. Ea a subliniat că obiectele colectate în muzeu reprezintă o valoare istorică deosebită.

"De astăzi, în Găgăuzia a mai apărut un loc unde domnește confortul și căldura casei. Sînt plăcut surprinsă de ceea ce am văzut aici și sînt foarte recunoscătoare Galinei Dmitrievna pentru inițiativa și patriotismul ei", a spus bașcanul.

Proprietara muzeului a fost felicitată cu ocazia lansării proiectului de șeful Direcției Cultură, Marina Semenova și de primarul de Chirsova, Serghei Sapunji.
Galina Sircheli este un poet găgăuz vestit. Ea a continuat munca tatălui și predă limba găgăuză la colegiul pedagogic "Mihail Ceachir".

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load