Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Irina Vlah: "În Găgăuzia este nevoie de investit mai mult în învățarea limbii de stat"

1 apr. 13:29   Societate
3077 0

Găgăuzia are nevoie de investit mai mute resurse pentru crearea condițiilor pentru studierea limbii autohtone găgăuze, dar și a limbii de stat a Republicii Moldova.

O astfel de opinie a exprimat fostul bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah, în cadrul talk-show-ului "Без галстуков cu Alexandru Stahurski" de la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.

Ea și-a exprimat regretul că un număr mare de oameni din Moldova încă nu vorbesc limba de stat și aceasta este o mare problemă.

"Dacă vorbim despre viitorul țării noastre, din punctul meu de vedere, ar trebui să creăm condiții pentru ca fiecare să aibă posibilitatea de a cunoaște limba de stat. Iar pentru locuitorii Găgăuziei, ar trebui să creăm oportunități pentru ca ei să cunoască și limba lor maternă", a declarat Irina Vlah.

În opinia sa, Găgăuzia are în prezent o bază foarte bună pentru acest lucru, un program bun, iar cel mai important lucru este ca acesta să continue.

"Este foarte important ca copiii să cunoască foarte bine și limba găgăuză, și limba de stat. În acest scop, este necesar să se organizeze multe evenimente și cursuri tematice. Cred că prin cultură, prin obiceiuri, prin tradiții există o bună oportunitate de a păstra limba, dar și de a insufla dragostea pentru ea", a spus ea.

Fostul bașcan al UTA Găgăuzia a spus că astăzi, Găgăuzia are destui profesori pentru a preda limba găgăuză. Astfel de pedagogi există în toate școlile și grădinițele, însă există probleme cu profesorii de limbă de stat.

"Această problemă există și acum. Este o problemă pe care am vrut să o rezolv, dar nu am reușit. Am visat foarte mult ca în fiecare oraș din Găgăuzia și în fiecare sat din autonomie să existe o școală cu predare în limba de stat, astfel încît părinții și copiii să aibă posibilitatea de a alege în ce limbă să învețe", a declarat Irina Vlah.

Potrivit ei, atunci cînd copiii nu au posibilitatea de a merge la școala cu predare în limba de stat, ei sînt privați de anumite oportunități. Iar atunci cînd există posibilitatea de a alege, părinții singuri decid în ce limbă să învețe copiii lor. Dar, din alt punct de vedere, existența școlilor cu predare limba de stat îi încurajează să cunoască și limba de stat, deoarece viitorul copilului trebuie asociat cu viitorul acestei țări și el trebuie să aibă șansa de a se realiza aici, acasă.

Menționăm faptul că informații bogate despre cultura moldovenească, limba moldovenească, tradiții și obiceiuri puteți găsi pe site-ul moldovenii.md în secțiunea Cultură.

11
4
2
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?