Utilaj performant pentru două săli de operație ale unui spital din Chișinău

Utilaj performant pentru două săli de operație ale unui spital din Chișinău

Două din cele cinci săli de operații ale Blocului chirurgical al Spitalului Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” din Chișinău  au fost dotate cu utilaj performant în cadrul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone”, susținut de Guvernul Japoniei, transmite IPN.


Valoarea grantului oferit este de 82 de mii de dolari. Banii au fost investiți în dispozitive de electrochirurgie, aparate de anestezie, o masă pentru operații și o lampă chirurgicală.

Invitat la evenimentul de prezentare a noilor achiziții, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a declarat că misiunea diplomatică a decis să aprobe finanțarea în cauză încă în anul 2016, când a început reparația sălilor de operații și dotarea lor. Diplomatul a apreciat calitatea renovărilor executate și a spus că, având parte de aparate potrivite, moderne, de nivel european, medicii le vor putea acorda pacienților servicii medicale la un nivel avansat.

Mihai Ciobanu, directorul instituției medicale, a remarcat că pentru întreg colectivul de medici dotarea secțiilor din spital este o mare fericire. Până la renovare, utilajul medical folosit era învechit, din generația anilor ’60, și nu mai făcea față cerințelor.

Anual la Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” se fac în jur de 3600 de operații.

Programul „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în anul 2008. În perioada 2008-2019, 55 de proiecte, preponderent în domeniile sănătății publice și educației școlare și preșcolare, au primit finanțare nerambursabilă în valoare totală de peste 4,5 milioane de dolari din partea Japoniei.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load