Tiraspolul, despre posturile ilegale din Zona de Securitate

Tiraspolul, despre posturile ilegale din Zona de Securitate

La ședința Comisiei Unificate de Control (CUC) din 14 martie 2019, Delegația Republicii Moldova și-a continuat eforturile pentru a include în agendă problema legată de posturile „grănicerești” instalate ilegal în Zona de Securitate de către partea transnistreană.


Exponenții Tiraspolului în Comisie s-au opus și de această dată luării unei decizii asupra posturilor și au încercat să promoveze ideea că aceste formațiuni armate ar avea rolul de prevenire a relansării conflictului armat.


Poziția delegației Federației Ruse a fost formulată de copreședintele Comisiei Ilia Uvarov, care a menționat că percepe posturile „grănicerești” drept o realitate și nu vede în acestea un factor de limitare a dreptului la libertatea circulației.


În cadrul aceleiași ședințe, a fost blocată și propunerea delegației moldovenești de a pune în aplicare o decizie a Comisiei luată încă în martie 2008, prin care observatorii militari ai Forțelor Mixte de Pacificare să viziteze toate obiectivele militare din Zona de Securitate, pentru a cunoaște care este cu adevărat situația și a evalua riscurile unor eventuale escaladări ale situației.


Astfel, în cadrul grupului privind posturile de pacificare au fost definitivate sarcinile pentru Comandamentul Militar Întrunit care va  acumula și va prezenta pînă la data de 9 aprilie 2019 materialele care să permită examinarea circumstanțelor amplasării unilaterale de către partea transnistreană a postului din localitatea Zagornoe.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load