COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Proiectul de aprovizionare cu apă din satul Cotul Morii devine un exemplu de urmat

Proiectul de aprovizionare cu apă din satul Cotul Morii devine un exemplu de urmat

Prim-ministrul Ion Chicu a mers în raionul Hîncești pentru a verifica progresul în implementarea proiectului de aprovizionare cu apă potabilă a 11 localități din Lunca Prutului. Premierul a inspectat trei stații de pompare din satele Cotul Morii și Obileni.

Construcția proiectului a început în anul 2013, însă a stagnat mai mulți ani. Lucrările au fost reluate abia în luna februarie 2020, în urma vizitei prim-ministrului Chicu la fața locului, care a solicitat finalizarea proiectului pînă la sfîrșitul acestui an. În total, circa 20 de mii de locuitori din regiune vor fi aprovizionați cu apă potabilă în cadrul proiectului.

Prim-ministrul a remarcat progresul în executarea lucrărilor: „Avem foarte mulți locuitori în această regiune care nu au apă nici iarna, de aceea, cînd vorbim de acest proiect, vorbim, în primul rînd, despre viața oamenilor. Aprovizionarea cu apă în Republica Moldova devine deja o problemă de securitate vitală pentru cetățeni. Avem secetă, avem lipsă de apă în sursele tradiționale. Apa este viața, de aceea și atragem o atenție sporită acestor proiecte”, a spus Ion Chicu.


Pînă în prezent, conducta magistrală de alimentare cu apă, la care se vor conecta localitățile, a fost construită în proporție de 80%. Aceasta se va construi pe o lungime de 30 de km. De asemenea, s-au instalat mai multe stații de pompare și rezervoare moderne.Totodată, au fost construite clădirile stațiilor de pompare la 4 platforme, bazinul la stația de captare a apei, traseul de energie electrică, și au fost instalate panourile electrice.

Autoritățile locale au informat premierul că au mai rămas de efectuat lucrări pentru finalizarea magistralei de aprovizionare cu apă și întîmpină dificultăți în proiectarea rețelelor de apeduct secundare din localități. Totodată, mai este necesară alocarea unor mijloace financiare suplimentare.

„De cînd a venit premierul în februarie și a pus sarcina să finalizăm pînă la sfarsit de an acest proiect – am văzut un progres foarte mare. Prim-ministrul ne-a asigurat ca resurse financiare pentru finalizarea proiectului sînt. Pînă la finele anului cetațenii vor beneficia de apă potabilă, stringent necesară pentru locuitorii raionul Hîncești”, a menționat președintele raionului Hîncești, Levinschi Iurie.

Primele gospodării care vor fi conectate la sistem, în etapa inițială, vor asigura apa potabilă pentru un număr de cca 8 mii de locuitori.

Valoarea totală a proiectului constituie cca 74 milioane de lei. Banii necesari pentru finalizarea construcției vor fi alocați din Fondul Ecologic Național, dar și de la Agenția de Dezvoltare Regională.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load