COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Moldova a pierdut în ultimii 5 ani peste 100 de dosare la CEDO (INFOGRAFIC)

Moldova a pierdut în ultimii 5 ani peste 100 de dosare la CEDO (INFOGRAFIC)

Republica Moldova a pierdut în ultimii cinci ani peste 100 de dosare la CEDO!

Autoritățile din țara noastră au fost obligate să achite victimelor justiției, în această perioadă, despăgubiri ce depășesc suma de un milion de euro, bani cu care statul ar fi putut achita în jur de 20 de mii de pensii minime, informează tv8.md.

Datele Ministerului Justiției arată că din 2015 pînă în prezent, Moldova s-a ales cu cele mai multe condamnări la CEDO anul acesta. De la 1 ianuarie, pînă pe 11 noiembrie curent, înalta Curte a pronunțat deja 34 de hotărîri de condamnare și a obligat statul să întoarcă victimelor care au obținut cîștig de cauză, compensații în valoare totală de aproape jumătate de milion de euro.


Anul trecut, Republica Moldova a pierdut 26 de dosare la CEDO, fiind obligată să achite despăgubiri de 222700 de euro.

Anul 2017 a fost cel în care țara noastră a fost condamnată de cele mai puține ori la CEDO, avînd 10 dosare pierdute, pentru care a fost obligată achite peste 95 de mii de euro.

În 2016 și 2015, Moldova a pierdut 21 și respectiv 18 dosare la CEDO, pentru care a trebuit să achite peste 187 de mii de euro și respectiv peste 171 de mii de euro.

În primii 20 de ani de independență, Republica Moldova a cheltuit circa 14 milioane de euro pentru a despăgubi persoanele care au atacat statul la CEDO, țara noastră numărîndu-se printre primele 10 state condamnate de cele mai multe ori de înalta curte.

Ministerul Justiției nu deține o listă a judecătorilor care se fac vinovați de numărul mare al dosarelor pierdute la CEDO. Totuși, actualul agent guvernamental a prezentat Procuraturii Generale lista hotărîrilor și a deciziilor pronunțate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în anii 2017 și 2018 în privința Republicii Moldova în vederea examinării oportunității pornirii urmăririi penale împotriva persoanelor implicate în examinarea cauzelor soldate cu adoptarea unor decizii CEDO.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load