Medicii din R. Moldova s-ar pute alege cu salarii mai mari

Medicii din R. Moldova s-ar pute alege cu salarii mai mari

Mai multe categorii de medici și personal medical vor avea salarii mai mari în curînd. Declarația a fost făcută de ministra Sănătății, Ala Nemerenco în cadrul unui interviu pentru ZdG.md.


Șefa de la Sănătate a precizat că în prezent sînt identificate resursele necesare pentru majorarea plăților salariale. Totuși, spune Nemerenco, medicii care adoptă un comportament agresiv în raport cu pacienții vor fi taxați dur.


„Cred că o să avem în curînd o surpriză pentru personal la subiectul salariilor. O să înaintăm pas cu pas, pentru că nu avem fonduri prea mari pentru a crește salariile peste noapte la nivelul celor din Germania sau măcar din Romînia. Dar am găsit resurse și sper să bucurăm o mare categorie de personal medical (medici, asistenți medicali, alt personal) și să venim cu o creștere considerabilă, nu doar 100-200 lei, însă nu deschid acum toate cărțile”, a declarat Ala Nemerenco.


Ministra Sănătății a specificat că odată cu majorarea salariilor vor fi create și altepolitici motivaționale pentru lucrătorii din sistemul medical:


„Vom majora indemnizația unică care astăzi e egală cu 45 mii de lei pentru medici și farmaciști și 36 mii de lei pentru personalul medical și farmaceutic cu studii medii pînă la 120 mii de lei și 96 mii lei corespunzător. De asemenea, analizăm posibilitatea de încadrare în programe de rezidențiat pe o anumită perioadă a rezidenților noștri. Aceasta ar oferi medicilor și rezidenților posibilitatea de a munci în condiții mai bune, dar și a cîștiga, deoarece salariile în Romînia sînt destul de mari. În același timp, se vor întoarce acasă, asigurînd transferul de cunoștințe și practici noi”.


Chiar și așa, șefa de la Sănătăte spune că știe de practicile unor medici din țara noastră care acceptă remunerarea în plic.


Ministra a precizat că o atenție sporită va fi acordată comportamentului pe care îl manifestă doctorii în raport cu pacientul:


„În primul rînd, ei trebuie contabilizați, și nu în sens financiar, ci să conștientizeze faptul că lumea stă cu ochii pe ei. Vestea, ca și faima proastă, cunoaștem că se răspîndește repede. Ține de reponsabilitatea conducătorilor de instituții și subdiviziuni să facă astfel încît să dispară această comunicare urîtă cu pacientul, să dispară aceste tutuieli, uneori chiar obrăznicia. Indiferent de studiile și educația pe care le are pacientul, un lucrător medical trebuie să se comporte respectuos în raport cu acesta”.


Șefa de la Sănătate a conchis că în cazurile în care medicii nu se vor conforma, se vor găsi mecanismele necesare pentru ca aceștia să fie sancționați.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load