Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Svetlana Cebotari cîștigă un proces împotriva Ministerului Sănătății

5 mar. 09:54   Societate
2667 0

Instanța de fond a anulat ordinul Ministerului Sănătății al Republicii Moldova din 28 decembrie 2022, prin care fosta ministră a Sănătății, Svetlana Cebotari, a fost sancționată disciplinar.

Nu e prima dată cînd Cebotari cîștigă un proces împotriva Ministerului Sănătății. În noiembrie 2023, Curtea de Apel Chișinău a respins recursul instituției, după ce prima instanță a anulat două sancțiuni disciplinare, care i-au fost aplicate lui Cebotari după ce a fost restabilită în funcția de director al Centrului Național de Transfuzie a Sîngelui, transmite anticoruptie.

În data de 8 iunie 2021, Svetlana Cebotari a fost reținută într-un dosar privind pretinse licitații trucate, alături de juristul Centrului Național de Transfuzie a Sîngelui și un vicedirector al Agenției Achiziții Publice. Mai exact, conform acuzatorilor, un agent economic a instalat un aparat de plasmafereză în incinta Spitalului municipal din Bălți, care urma să fie finanțat din fonduri externe. În realitate însă, fără să fie importat, utilajul ar fi fost preluat de la Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui.

Tot atunci, Procuratura Anticorupţie a înaintat Ministerului Sănătății un demers prin care a solicitat interzicerea provizorie de exercitare a atribuțiilor de director al Centrului Național de Transfuzie a Sîngelui pînă la finalizarea examinării cauzei penale. La 15 iunie, Ministerul Sănătății a emis un ordin de suspendare a contractului de muncă, care a fost contestat de avocatul Svetlanei Cebotari, Borislav Babenco. Printr-o încheiere a instanței de fond, funcționara a fost restabilită în funcție, dar fără drept de a semna acte financiar-bancare, pînă la soluționarea definitivă a cauzei penale. Anume aspectele financiare au stat la baza sancțiunilor disciplinare aplicate de Ministerul Sănătății - avertisment și mustrare aspră.

Svetlana Cebotari a fost ministră a Sănătății în ianuarie–septembrie 2018, în timpul guvernului condus de Pavel Filip. Ulterior, Cebotari a preluat funcția de director al Centrului Național de Transfuzie a Sîngelui.

11
2
1
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?